Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Sfanta Cruce in viata crestina, conferinta la MTR

Sfanta Cruce in viata crestina, conferinta la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va invita duminica, 14 septembrie 2014, de Ziua Crucii, la conferinta Sfanta Cruce in viata crestina, sustinuta de pr. conf. dr. Radu Petre Muresan, Parohia Mavrogheni. Evenimentul va avea loc la ora 16.00, la Libraria Carturesti a Muzeului Taranului Roman.
De doua ori pe an, si anume in a treia duminica din Postul Pastilor si de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, Sfanta Cruce se afla in mijlocul nostru spre a ne aduce aminte ca suntem chemati sa stabilim o relatie vie cu rastignirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cu crucea Patimirilor din ziua Vinerei celei Mari. Pentru ca nu cumva, luandu-ne cu valul problemelor de zi cu zi, sa dam importanta doar vietii concrete in care traim, iar crucea sa ramana un simplu gest exterior prin care doar cerem ocrotire sau cu care insotim orice lucru pe care-l incepem.

Daca in Vinerea Mare crucea reprezinta suferinta si moarte, aratandu-se din partea ei cutremuratoare, socanta, in 14 septembrie o sarbatorim ca pe o punte peste prapastie; crucea mijloceste trecerea de la moarte la viata, este cea care ne ajuta sa trecem de la iad la lumina. Pentru ca, praznuind Crucea, vorbim de fapt de inviere si de omorarea mortii.
Sfintii Parinti ne arata ca bratul vertical al Crucii inseamna puterea Dumnezeirii, care stapaneste toate in cer si pe pamant, iar bratul orizontal inseamna lumea cea zidita, care atarna de purtarea de grija a lui Dumnezeu. Acolo unde se intalnesc bratele crucii, acolo se intalneste Dumnezeu cu omul. Astfel, Sfanta Cruce este mijlocul de sfintire al vietii noastre si al lumii intregi, este semnul prezentei lui Dumnezeu, este o chemare la continua depasire de sine, un indemn ca viata noastra sa nu mai curga asa cum curgea in mod obisnuit. Aceasta zi are de asemenea o semnificatie profunda in folclorul romanesc, fiind insotita de numeroase superstitii.
Irina Nicolae, vorbind despre aceasta sfanta sarbatoare, ne aminteste ca ziua se mai numeste si Ziua Sarpelui pentru ca ...de Ziua Crucii se inchide pamantul. Ganganiile si taratoarele vor ramane in pamant pana de Alexii. Mai inainte de a intra in pamant, serpii se aduna pe un varf de munte sau intr-un alunis. Acolo, toti scuipa pe coada unuia dintre ei. Din scuipatul lor fac o margica buna de leac. Sarpele care a muscat peste an un om nu mai poate sa intre in pamant. Nu-l mai primeste. Va ramane afara si va muri. Ziua Crucii se mai numeste, de aceea, si Ziua Sarpelui.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.