Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Un calator francez in Balcani, Theodore Valerio

Un calator francez in Balcani, Theodore Valerio

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa vizitati expozitia Un calator francez in Balcani: Theodore Valerio, deschisa in perioada 19 decembrie 2014 – 29 martie 2015 in salile dedicate expunerii de arte grafice din Galeria de Arta Europeana. Curatorul expozitiei este Mariana Vida, specialist in cadrul Sectiei de Arte Grafice a MNAR. Expozitia Un calator francez in Balcani: Theodore Valerio cuprinde o selectie de patruzeci de gravuri ale acestui artist putin cunoscut, majoritatea din primele tiraje si reprezentative pentru intreaga sa creatie.

Lucrarile provin de la fostul Muzeu Toma Stelian, iar Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei detine suita aproape completa a planselor gravate de Theodore Valerio, reunite sub titlul Souvenirs de la monarchie autrichienne. Suite de dessins d’apres nature graves a l’eauforte par Th. Valerio. La Hongrie. Populations des provinces danubiennes en 1854. La Croatie. La Slavonie. Les frontieres militaires. La Dalmatie, Le Montenegro (Paris, A. Pierron et A. Delatre, 1855-1864).
Pictor, litograf si gravor, Theodore Valerio (1819 - 1879) s-a format in ambianta atelierului lui Nicolas-Toussaint Charlet (1792-1845), maestrul indragit al multor artisti francezi de renume, precum Auguste-Denis-Marie Raffet si Charles-Henri-Amedee. Asemenea lui Charlet, Theodore Valerio a fost interpretul tipurilor expresive, inspirate din popor. Acesta si-a depasit mentorul transformand observatia realista in stiinta antropologica. 
Theodore Valerio a realizat gravuri inspirate de numeroasele sale calatorii in Germania si Italia (1841-1845), dar mai ales in Ungaria, Bosnia si in zona frontierelor militare ale Imperiului Austriac unde a realizat studii complexe etnografico-antropologice asupra locuitorilor. Calator neobosit, animat de o stare de spirit romantica, si totodata bun cunoscator al traditiei clasice, el se dedica studiului etnografic, cartografiind in Balcani zone salbatice si inca necunoscute ale Europei. In imaginile sale se intrepatrund datele observatiei obiective de o mare valoare documentara, cu o viziune stilistica inconfundabila, marcata de o poetica vizuala care il singularizeaza in randul artistilor documentaristi din epoca sa.
Expozitia Un calator francez in Balcani: Theodore Valerio este insotita de un catalog care repertoriaza cele nouazeci si trei de planse gravate aflate in colectie, organizate cronologic, conform suitelor concepute de artist: Ungaria, Populatiile Provinciilor dunarene in 1854, Croatia, Slavonia, Frontierele militare, Dalmatia, Muntenegru si Tipuri izolate. Fiecare sectiune este precedata de o prezentare succinta a tipurilor etno-antropologice studiate si realizate de artist pe parcursul calatoriilor de documentare.
Durata: 19 decembrie 2014 – 29 martie 2015
Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Galeria de Arta Europeana, etaj I
Program de vizitare: miercuri - duminica, 10.00 - 18.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
Tarif: 8 lei (pret inclus in biletul de intrare al Galeriei de Arta Europeana)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.