6 ani de Indicatie Geografica Protejata pentru magiunul din prune Topoloveni

Imprimare

Data de 7 aprilie 2011 ramane in istoria industriei alimentare din Romania ca data de referinta pentru recunoasterea autenticitatii, unicitatii si traditionalitatii unui aliment romanesc, respectiv magiun de prune Topoloveni. Pentru prima data s-a scris istoria pentru Indicatia Geografica Protejata, iar Sonimpex Topoloveni a protejat la nivel european toponimul Topoloveni, o localitate argeseana unde s-a pastrat traditia retetei magiunului din prune, din anul 1914. In acel an, inginerul Maximilian Popovici a reusit sa revolutioneze reteta magiunului care se obtinea prin  fierberea prunelor in tuci si a transferat prunele in vase duplicat. Esenta acestor vase consta in faptul ca se poate controla temperatura de fierbere a prunelor si astfel se pastreaza toate vitaminele, mineralele si fitonutrientii, obtinandu-se un aliment functional.

Magiunul de prune se regaseste pe masa Casei Regale a Romaniei, a obtinut Doua Stele de Aur Michelin la ITQI in Bruxelles, o stea de aur la Great Taste in Anglia, certificat KOSHER, certificat HALAL si Cod Operator Nato. Calitatile exceptionale ale magiunului de prune Topoloveni sunt demonstrate si prin studiul clinic efectuat la Institutul National de Diabet N.C. Paulescu prin care se arata ca magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat de bolnavii de diabet, respectand indicatiile medicului curant.
Magiunul din prune obtinut in fabrica, fara zahar adaugat, din prune proaspete, are originea in localitatea Topoloveni. Pentru a asigura continuitatea in fabrica, Sonimpex Topoloveni a obtinut trei noi magiunuri, din mere, dovleac si struguri, folosind acelasi toponim, Topoloveni, deoarece se regasesc ca nume in monografia acestei localitati, in anul 1914. Deoarece a dorit sa asigure consumatorului alimente functionale, a brevetat reteta dulceturilor fara zahar adaugat sau alte ingrediente chimice sub denumirea Topoloveana, zacusti si bulion din rosii. A considerat intotdeauna ca este obligatoriu sa respecte traditia si implicit stramosii si a depus toate eforturile pentru a arata lumii intregi cat de sanatos se hraneau romanii. A promovat magiunul din prune in Elvetia, Rusia, Norvegia, America, Orientul Mijlociu, Coreea cu steagul Romaniei la capacul borcanului pentru a fi recunoscuta Romania. In anul 2016 li s-a alaturat Salamul de Sibiu cu acelasi tip de protectie, ca si Telemeaua de Ibanesti cu Denumire de Origine Protejata. In acest an producatorul Novacului afumat din Tara Barsei a reusit sa obtina Indicatia Geografica Protejata. Sunt deja patru producatori si poate ca vor fi mai bine auziti.

Mai multe informatii despre magiunul de prune Topoloveni si produsele Topoloveana gasiti pe www.magiun-sonimpex.ro si pe pagina oficiala de Facebook Magiun de prune Topoloveni.