Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Evenimente in noiembrie la MNAR

Evenimente in noiembrie la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita vineri, 17 noiembrie, de la ora 16.30, la o vizita cu ghidaj gratuit la Muzeul K.H. Zambaccian pentru a (re)descoperi istoria uneia dintre cele mai interesante si valoroase colectii de arta din tara, care a apartinut omului de afaceri de origine armeana Krikor H. Zambaccian (1889 - 1962). Iubitorii de arta sunt asteptati sa petreaca o ora agreabila in casa conului Zambacu - cum il numeau prietenii -, beneficiind de prezentarea colectiei, realizata de un specialist al Muzeului National de Arta al Romaniei. Muzeul Zambaccian se remarca prin calitatea exceptionala a lucrarilor de arta romaneasca, expresie a gustului desavarsit al colectionarului.

Sunt prezente lucrari de varf ale artistilor din secolul al XIX-lea si de la inceputul secolului XX – Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, alaturi de lucrari ale pictorilor din perioada interbelica: Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Camil Ressu. In cadrul colectiei, un punct major de interes il reprezinta cele 19 panze semnate de maestri ai scolii franceze: Eugene Delacroix, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Paul Cezanne, Pablo Picasso, Henri Matisse etc.
Bilet de intrare: 10 lei/adult, 5 lei/pensionari, 2,5 lei/elevi.
Participarea se face pe baza de programare prin e-mail la: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

In luna noiembrie va fi in prim-plan, in cadrul programului Opera sub clar de… lupa, lucrarea Primul atelier la Paris de Nicolae Grigorescu. Lucrarea face parte din Colectia Dr. Iosif N. Dona, fiind expusa la Muzeul Colectiilor de Arta. Va propune astfel o analiza a acestei opere in contextul creatiei lui Nicolae Grigorescu si al Colectiei Dr. Iosif N. Dona, invitandu-va la un exercitiu de reflectie asupra rolului pe care il are atelierul in munca unui artist. Lucrarile lui Nicolae Grigorescu din Colectia Dr. Iosif N. Dona ilustreaza aproape tot repertoriul tematic al artistului, evocand cele mai importante etape ale creatiei sale si dezvaluie convingerea lui Grigorescu ca pictura este o arta a culorilor si a imaginilor luminoase care nu tulbura insa consistenta formelor si relatiile spatiale, ci le transfera din planul realitatii obiective in cel al unei realitati subiective cu sorgintea in receptarea senzoriala.
Bilet de intrare: 15 lei/adult, 7,5 lei/pensionari, 4 lei/elevi.
Participarea se face pe baza de programare prin e-mail la: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Cu ocazia lansarii Centenarului Marii Uniri de la 1918 de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza evenimentul Un ceas pentru arta – "Marea Unire oglindita in decoratia Palatului Regal”. Evenimentul, desfasurat sub genericul Un ceas pentru arta, descifreaza iconografia Palatului Regal plecand de la intrebarea: Cum isi reprezentau romanii Marea Unire? Exista sau nu in imaginarul colectiv un cod de reprezentare al Romaniei Mari? Care sunt mijloacele vizuale utilizate pentru a genera imagini reprezentative pentru ideea unei unitati geografice, lingvistice, culturale, istorice, administrative? Cine sunt cei care contribuie la formularea codurilor de reprezentare si de percepere a nou-createi unitati?
Reprezentarea alegorica a Marii Uniri in plafonul Scarii Voievozilor este corolarul unui program iconografic sustinut de ansamblul picturilor inserate in decoratia spatiilor oficiale. Se constituie astfel un ansamblu vizual coerent ce contribuie la formarea unui imaginar colectiv care impleteste consecvent istoria si geografia tarii, evocate de catre toti artistii invitati sa produca lucrari dedicate unui parcurs oficial. Evocarea unor momente, locuri sau personalitati reprezentative pentru trecutul istoric se impleteste cu trimiteri la momente recente si la rolul poporului in infaptuirea Romaniei Mari. Acesta era un argument puternic in asumarea Marii Uniri de catre intreaga populatie a tarii.
Prin imaginile create, artistii contribuie la crearea unui mesaj vizual unitar transmis tuturor celor care vizitau Palatul Regal – locul care celebreaza infaptuirea „visului de secole al poporului roman”.

Nocturna muzeala la MNAR
Vineri, 24 noiembrie si sambata, 25 noiembrie 2017 va avea loc programul Nocturna muzeala, cand sediul central si muzeele-satelit vor fi deschise pana la ora 21.00.
Programul Nocturnei:
- Vineri, 24 noiembrie, veti putea vizita intre orele 10.00 si 21.00 Galeria de Arta Europeana si muzee-satelit ale MNAR: Muzeul K.H. Zambaccian (strada Muzeul Zambaccian 21 A) si Muzeul Theodor Pallady (str. Spatarului 22).
- Sambata, 25 noiembrie 2017, veti avea ocazia sa vizitati intre orele 10.00 si 21.00: Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei 111).
Ultima intrare in spatiile expozitionale se va face la ora 20.00.
Accesul in galerii si expozitii temporare se face pe baza de bilet.

Datorita interesului sporit al publicului pentru vizitarea spatiilor istorice, Muzeul National de Arta al Romaniei deschide corpul central al fostului Palat Regal in fiecare zi de marti, in intervalul orar 10.00 – 18.00. Sala Tronului, Sufrageria Regala si Scara Voievozilor au o puternica incarcatura istorica, simbolica si emotionala, reprezentand „centrul de comanda” al monarhiei constitutionale in timpul domniilor regilor Carol al II-lea si Mihai I. In perioada interbelica, dar si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, aceste spatii erau folosite pentru receptii oficiale la care erau invitati inaltii demnitari ai tarii si cei din strainatate. Picturile si basoreliefurile concepute special pentru decorarea lor contribuie vizual la conturarea unei identitati nationale transmisa vizitatorilor peste generatii. Celor doua picturi monumentale care impodobesc tavanul Scarii Voievozilor si al Salii Tronului, realizate de Arthur Verona si respectiv Ceciliei Cutescu-Storck, li se adauga lucrari de Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Rudolf-Schweitzer-Cumpana, Stefan Popescu, Ion Theodorescu-Sion, pentru a-i numi doar pe cei mai cunoscuti dintre artistii romani care au contribuit la decorarea palatului regal.
Programul de vizitare:
Marti, orele 10.00 – 18.00 (vizitatori individuali)*
Tarife:
- bilet de vizitare individual (fara ghid) - 10 lei (reduceri: 5 lei pensionari/ 2,5 lei elevi/ gratis prescolari).
* Pentru zilele de marti, la cerere, se pot organiza vizite ghidate pentru grupuri de minimum 15 persoane, prin programare cu 10 zile inainte, la adresa de email: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Tarif vizite ghidate:
• limba romana: 150 lei taxa de ghidaj + biletul de intrare;
• limba engleza: 250 lei taxa de ghidaj + biletul de intrare;
** Sambata si duminica: 18-19 noiembrie si 16-17 decembrie - se organizeaza tururi ghidate la orele 11.30, 14.00 si 16.30 cu tariful de 20 de lei (reduceri: 10 lei pensionari/ 5 lei elevi/ gratis prescolari).
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.