Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Mascatii de Boboteaza, conferinta la MTR

Mascatii de Boboteaza, conferinta la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 29 martie 2018, de la ora 18.00, la Clubul Taranului, la o noua intalnire din seria Conferintelor de la Sosea. Georgiana Vlahbei, muzeograf la MTR, cercetator etnolog in proiectul european CU TENDA, si Vlad Gheorghiu, antropolog, va vor povesti despre Mascatii de Boboteaza – ultimul obicei viu la aromanii din Romania.

In Pipera (nordul Bucurestilor) si in Palazu Mare (cartier la marginea Constantei), grupul aromanilor plisot conserva pana azi obiceiul colindatului cetei barbatesti cu masti, de iarna. Printre ultimele ritualuri care au supravietuit timpului la aromanii din tara, Julamila se intampla in fiecare an de Boboteaza. Adus din localitatea originara, Pleasa (sudul Albaniei), purtat prin numeroasele drumuri prin Balcani si ajuns, in cele din urma, in Romania, in primele decenii ale secolului XX, ritualul Julamilei reflecta transformarile unei comunitati "fara granite", in cautarea unui acasa. 
Pe 29 martie, vom trasa impreuna un fir in timp al acestui obicei: vom reconstitui prin povesti, imagini si film, cum a ramas el in memoria celor mai in varsta, cum a fost re-activat de primele generatii venite in tara, cum a evoluat peste generatii, adaptandu-se la realitatile din jur. In special, va vom impartasi din emotia participarii la obicei in ultimii ani, alaturi de grupul de feciori mascati din Pipera.
Intrarea este libera.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista noastra, Dacic Cool.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.