Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Saptamana Filmului Maghiar

Saptamana Filmului Maghiar

Email Imprimare

In perioada 20-27 noiembrie 2022 are loc a 16-a editie a Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti, unul din evenimentele-brand ale Institutului Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucuresti. Cinefilii bucuresteni asteapta cu nerabdare acea saptamana din noiembrie in care pe marele ecran al Cinema Muzeul Taranului din incinta Muzeului National al Taranului Roman, partener strategic al SFM de mai bine de zece ani, se proiecteaza filme maghiare, fiind sarbatoarea artei cinematografice maghiare in capitala Romaniei. Pe parcursul unei saptamani se vor putea urmari cele mai noi creatii din cinematografia maghiara, filme prezentate in ultimii ani, premiate la festivaluri internationale de film si care nu au fost proiectate pana acum in Bucuresti.

La 20 noiembrie
se da startul Saptamanii Filmului Maghiar la sediul Institutului Liszt (Gina Patrichi nr. 8) cu vernisajul expozitiei Perspectiva larga - 120 de ani de cinematografie maghiara, o expozitie itineranta a grandioasei expozitii prezentate cu acelasi titlu in 2021 la Muzeul Ludwig din Budapesta cu ocazia implinirii a 120 de ani de la nasterea industriei maghiare de film. Expozitia prezinta o imagine ampla a trecutului si prezentului artei si industriei cinematografice maghiare de la nasterea acestei arte, prin perioada filmului mut si descoperirea filmului sonor, pana la creatiile contemporane. Prezinta marii maestri maghiari ai celei de-a saptea arte, dar si creatiile importante din punctul de vedere al istoriei cinematografiei. Ne ofera momente din viata unor artisti maghiari care au avut o cariera de succes pe plan international si si-au pus amprenta pe industria cinematografiei mondiale.
Dupa vernisarea expozitiei va fi proiectat un teatru-film istoric muzical a carui muzica a fost compusa de timisoreanul Cari Tibor, iar ideea filmului se datoreaza lui Dolhai Attila, solist al Teatrului de Opereta din Budapesta. Musicalul intitulat Loialitate eterna (Orok huseg), regizat de Ivanyi Marcell, detinator al Premiului Palme d`Or, are la baza o autobiografie ce poate fi considerata si document de epoca. Este vorba despre o familie de intelectuali timisoreni care si marginalizati isi pastreaza umanismul. Compozitorul Cari Tibor va fi prezent la proiectia filmului si va introduce filmul cu un moment muzical, iar dupa proiectie va sta la dispozitia publicului.

Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti demareaza cu premiera peliculei Jocul (A jatszma), al carui precedent, Examenul, l-a putut urmari publicul bucurestean in anul 2012, in cadrul celei de-a 6-a editii a Saptamanii Filmului Maghiar. In povestea cu spioni, regizata de Fazakas Peter, prezent si el la premiera filmului in Bucuresti, ii veti reintalni pe Kulka Janos si Nagy Zsolt, doi dintre cei mai importanti actori ai scenelor teatrale maghiare. Filmul a primit trei premii la Festivalul Filmului Maghiar: Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal pentru Kulka Janos, Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru Haamori Gabriella si Premiul pentru cel mai bun sunet pentru Balazs Gabor.

In 2015 a fost lansat Programul Incubator al Institutului National de Film din Ungaria cu scopul de a sprijini realizarea lungmetrajelor (70 minute) de debut. Doua din pelicule realizate in cadrul acestui program vor fi prezentate publicului bucurestean la Saptamana Filmului Maghiar din acest an: Din cate stiu (Legjobb tudomasom szerint) in regia lui Lorincz Nandor si Nagy Balint. Filmul a fost distins cu mai multe premii la festivaluri internationale, printre care Marele premiu la Central European Film Festival din Timisoara, precum si premiul Pitch Shop sa TIFF din Cluj. Tot din filmele realizate prin Programul Incubator se va proiecta filmul Evacuarea (Kilakoltatas) in regia lui Fazekas Mate. Filmul a primit premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film Fantasporto (Portugalia) si Premiul special al juriului la KinEst Fest Sicilia (Italia). Programul Incubator ofera tinerilor regizori posibilitatea de a-si prezenta creatiile inovatoare, experimentale si, de asemenea, isi propune sa asigure varietatea de genuri in cinematografia maghiara. Institutul National de Film din Ungaria doreste ca prin acest program tinerii cineasti aplicanti sa cunoasca sistemul de finantare a Institutului de Film si, obtinand referintele corespunzatoare, sa participe ulterior cu succes la aplicatii. Acest lucru s-a si intamplat in cazul mai multor filme de debut realizate in cadrul Programului Incubator, fiind premiate la festivaluri internationale.

Tot in cadrul SFM va fi proiectata si o raritate ca gen in industria maghiara de film, Post Mortem, un horror regizat de Bergendy Peter. Filmul cu o atmosfera speciala apeleaza la elemente vizuale digitale rare in filmele maghiare si a fost propus de Ungaria pentru Premiile Oscar 2022 in categoria filmelor straine; nu intamplator a obtinut deja numeroase premii internationale. Dupa proiectia filmului, publicul va avea ocazia sa discute cu protagonistul filmului, Klem Viktor. Apeland la experienta ei anterioara de documentarist, in primul sau lungmetraj intitulat Sase saptamani (Hat het), Szakonyi Noemi Veronika reflecta din punct de vedere psihologic pe o tema sensibila adoptia. Filmul a primit Marele premiu Adolf Zukor la Cinefest din Miskolc (Ungaria) si Premiul pentru cea mai buna actrita pentru Roman Katalin la Festivalul Bosphorus Film Fesitval din Istanbul. S-ar putea enumera o sumedenie de pelicule memorabile care de-a lungul timpului au tinut cinematografia maghiara in topul mondial. Arhivele Maghiare de Film, prin programul de digitalizare, restaureaza an de an tot mai multe filme din aceasta categorie, dintre care sunt incluse de obicei in programul Saptamanii Filmului Maghiar.

In acest an se va prezenta filmul intitulat Vatamare corporala usoara (Konnyu testi sertes), o drama a lui Szomjas Gyorgy, realizat in stil documentarist, in care interpretarea monumentala a lui Eperjes Karoly este poate cea mai relevanta din cariera sa de pana acum. In 1984, filmul a fost selectat in competitie la prestigiosul Festival International de Film de la Berlin, Berlinale.

In 27 noiembrie, ultima zi a Saptamanii Filmului Maghiar, se vor proiecta doua comedii: Fii taticul meu! (Szia, Eletem!), regizat de Rohonyi Gabor si Vekes Csaba, o poveste imbogatita cu elemente fantasy despre devenirea de parinte, respectiv comedia romantica intitulata Craciunul (Nagykaracsony), in regia lui Tiszeker Daniel, in care Zsigmond Emoke, o tanara actrita foarte promitatoare, ii uimeste pe spectatori in rolul unei invatatoare dragute si amabile al carei zambet in sine creeaza atmosfera de Craciun. Filmul a primit Premiul publicului la Festivalul Filmului Maghiar din acest an. Dupa proiectia filmului Fii taticul meu! regizorul si scenaristul filmului, Vekes Csaba, care a si jucat un rol in film, va sta la dispozitia publicului din Bucuresti intr-o sesiune de Q&A.

Nici cei mici nu vor fi neglijati in aceasta saptamana, lor le va fi oferit filmul de desene animate intitulat Arcusorii si... Fie-ce-o-fi (Kuflik es az Akarmi), regizat de Jurik Kristof in baza indragitei serii de carti pentru copii scrise de Daniel Andras. Din filmul de cinema, cei mici pot afla, printre altele, ce e de facut cand li se distorsioneaza umbra sau cum arata un anotimp nou-nout. In selectia de scurtmetraje s-au ales filme cu continut complet diferit care dovedesc din nou, pe de o parte, forta genului si, pe de alta parte, talentul tinerilor regizori maghiari de film de a povesti intamplari in limitele de timp si prin forta de exprimare a genului de scurtmetraj. Filmul lui Engelmann Peter intitulat Triunghi (Haromszog) este o drama pseudo-documentara care cerceteaza teritoriile intunecate ale mintii umane. Povestea politista intitulata 1939, regizata de tandemul regizoral Magyari Zsolt si Benko Claudia, permite patrunderea intr-o societate aflata la marginea unui cataclism si divizata pana la infinit. In thrillerul intitulat La panda (Lesen) de Karacsony Peter, doi oameni sunt la vanatoare si vad povestea prin prisma lor, printr-un binoclu vanatoresc. Clima (Klíma) de Szabo Marton Istvan e un sci-fi, in care nici inteligenta artificiala profesionista nu le usureaza tinerilor alegerea de partener. Inainte de proiectia blocului de scurtmetraje, doritorii vor putea experimenta o plimbare prin castelul in care a fost turnat scurtmetrajul 1939 cu ajutorul unui dispozitiv VR, iar dupa proiectia blocului de scurtmetraje regizorii filmului, Magyari Zsolt si Benko Claudia, vor participa la o sesiune de Q&A.

In programul de filme documentare figureaza doua creatii cu tematica legata de Transilvania: Vargyasi Levente si T. Banyai Peter sunt realizatorii filmului Dulcele amar (Keseredes), despre cultivarea sfeclei-de-zahar si modul in care fabricarea de zahar in Romania a devenit treptat imposibila, in timp ce Csibi Laszlo in filmul intitulat Usa din spate a socialismului (A kommunizmus hatso bejarata) evoca, prin intermediul intamplarilor transformate uneori in anecdota, epoca cenzurii din mass-media romaneasca, in special in cea de limba maghiara, de pana la schimbarea regimului din anul 1989. Realizatorii celor doua documentare vor fi prezenti la proiectiile filmelor lor si va vor povesti mai mult despre tematicile abordate in documentarele lor in cadrul Q&A-urilor de dupa proiectii.
Selectia da filme documentare mai cuprinde doua filme-portret despre maghiari supertalentati, care au dobandit renume mondial in domeniul profesiei lor. In Ochiul Parisului – Brassai (Parizs szeme – Brassai), regizorul Borsody Istvan va ofera un portret detaliat si autentic al brasoveanului Halasz Gyula care a devenit renumit in Parisul interbelic ca artist fotograf polivalent, novator si de succes. Borsody Istvan va fi prezent la Bucuresti si va povesti despre legaturile sale cu fotograful Brassai. In filmul lui Palinkas Norbert, intitulat Katinka, o veti cunoaste pe inotatoarea maghiara Hosszu Katinka, tripla campioana olimpica, de noua ori campioana mondiala si de cincisprezece ori campioana europeana. Ea este prima inotatoare din lume care a detinut recordul mondial concomitent in cele cinci probe de inot mixt, numita Iron Lady datorita performantelor ei si rezistentei fizice. In acest film cu iz personal o veti descoperi altfel decat cea pe care o stiti de la televizor si din bazinul de inot.

In cadrul Saptamanii Filmului Maghiar va fi comemorat, la 150 de ani de la nastere, Janovics Jeno, tatal cinematografiei clujene, prezentand doua volume despre activitatea sa de regizor, director de teatru si antreprenor in cinematografie: o monografie in limba maghiara, intitulata Janovics Jeno palyakepe. Egy elet a magyar kultura szolgalataban: a szinpadtol a mozivaszonig (red. Zagoni Balint si Kollarik Tamas), precum si cartea Janovics. Cineast in generatia 1900, un volum in limba romana al carui autor este Delia Enyedi, lector la Departamentul de Film si Mass-media al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Cu ocazia celei de-a 35-a gale a Premiilor Filmului European, Academia Europeana de Film sarbatoreste in luna noiembrie cinematografia europeana printr-o serie de evenimente intitulate Luna Filmului European, eveniment in cadrul caruia cinematografele din reteaua Europa Cinemas vor gazdui in toata Europa programe speciale cu accent pe filmele europene. Astfel editia a 16-a a Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti va face parte din programul Cinema Muzeul Taranului dedicat Lunii Filmului European.
Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti se desfasoara si anul acesta la Cinema Muzeul Taranului (str. Monetariei nr. 3), respectiv la Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucuresti (str. Gina Patrichi nr. 8). Filmele sunt subtitrate in limba romana.
Programul detaliat al Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti, editia a 15-a, il gasiti pe site-ul: https://culture.hu/bucuresti si www.ccu.ro.
Biletele s-au pus in vanzare pe www.eventbook.ro sau se pot cumpara de la casieria cinematografului.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Program:
Duminica, 20 noiembrie
18.30: Perspectiva larga - 120 de ani de filme maghiare
Expozitie la Institutul Liszt
19.00: Ivanyi Marcell: Loialitate eterna
2022, teatru-film istoric muzical, 74’, subtitrat in limba romana la Institutul Liszt
Q&A: Cari Tibor (compozitor)

Luni, 21 noiembrie
19.00: Deschidere: Fazakas Peter: Jocul
2022, drama, thriller, 110’, subtitrat in limba romana
Q&A: Fazakas Peter (regizor)

Marti, 22 noiembrie
18.00: Borsody Istvan: Ochiul Parisului - Brassai
2022, documentar, 50’, subtitrat in limba romana
Q&A: Borsody Istvan (regizor)
20.00: Palinkas Norbert: Katinka
2022, documentar, sport, 104’, subtitrat in limba romana

Miercuri, 23 noiembrie
18.00: Vargyasi Levente, T. Banyai Peter: Dulcele amar
2022, documentar, coproductie Ungaria-Romania, 89’, subtitrat in limba maghiara si romana
Q&A: Vargyasi Levente, T. Banyai Peter (regizori)
20.00: Bergendy Peter: Post Mortem
2021, thriller horror, 119’, subtitrat in limba romana
Q&A: Klem Viktor (actor)

Joi, 24 noiembrie
18.00: Scurtmetraje
84’, subtitrate in limba romana
Engelmann Peter: Triunghi / 2021, 20’
Magyari Zsolt - Benko Claudia: 1939 / 2022, 30’
Karacsony Peter: La panda / 2022, 16’
Szabo Marton Istvan: Clima / 2022, 18’
Q&A: Magyari Zsolt, Benko Claudia (regizori)
20.00: Lorincz Nandor – Nagy Balint: Din cate stiu
2021, drama, 123’, subtitrat in limba romana

Vineri, 25 noiembrie
16.00: Janovics Jeno 150
Doua prezentari de carte despre Janovics Jeno
Janovics Jeno palyakepe. Egy elet a magyar kultura szolgalataban: a színpadtol a mozivaszonig (red. Zagoni Balint, Kollarik Tamas)
Delia Enyedi: Janovics. Cineast in generatia 1900
la Institutul Liszt
Prezinta: Zagoni Balint
18.00: Csibi Laszlo: Usa din spate a socialismului
2022, documentar, 55’, subtitrat in limba romana
Q&A: Csibi Laszlo
20.00: Szakonyi Noemi Veronika: Sase saptamani
2022, drama, 95’, subtitrat in limba romana

Sambata, 26 noiembrie
16.00: Jurik Kristof: Arcusorii si... Fie-ce-o-fi
2021, desen animat, 74’, subtitrat in limba romana
18.00: Szomjas Gyorgy: Vatamare corporala usoara
1983, drama, 85’, subtitrat in limba romana
20.00: Fazekas Mate Bence: Evacuarea
2022, drama, comedie, 85’, subtitrat in limba romana

Duminica, 27 noiembrie
17.00: Rohonyi Gabor – Vekes Csaba: Fii taticul meu!
2022, comedie, 115’, subtitrat in limba romana
Q&A: Vekes Csaba
19.00: Tiszeker Daniel: Craciunul
2021, comedie romantica, 109’, subtitrat in limba romana

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.