Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Targuri si festivaluri Festivalul filmului japonez la Bucuresti

Festivalul filmului japonez la Bucuresti

Email Imprimare

Ambasada Japoniei, Japan Foundation si Muzeul National al Taranului Roman invita publicul cinefil la Festivalul filmului japonez care va avea loc in perioada 11-12 noiembrie 2022, la Bucuresti. Gazda evenimentului este Muzeul National al Taranului Roman (str. Monetariei nr. 3), proiectiile urmand sa aiba loc la Studioul Horia Bernea dupa programul mentionat mai jos. Editia din acest an a Festivalului filmului japonez isi propune sa prezinte publicului bucurestean cateva productii de succes ale cinematografiei japoneze actuale, selectia incluzand patru filme de lungmetraj realizate in perioda 2018-2021. Peliculele poarta semnatura unor regizori apreciati ai tinerei generatii precum Takeshi Fukunaga, Naoto Kumazawa, Shuichi Okita si Toshiyuki Teruya.

Cele mai multe dintre filmele actualei selectii au fost nominalizate sau premiate in cadrul unor festivaluri de film din Japonia si din strainatate.
Organizatorii evenimentului sunt: Ambasada Japoniei in Romania, Japan Foundation si Muzeul National al Taranului Roman.
Toate cele patru filme din program sunt subtitrate in limba romana.
Intrarea este libera!
Pentru informatii suplimentare contactati Ambasada Japoniei, telefon: 021.319.18.90/91

Program
11 noiembrie, ora 18.00
Tinutul Ainu/Ainu Mosir
2020, 84 de minute
Regie: Takeshi Fukunaga
Distributie: Kanto Shimokura, Debo Akibe, Emi Shimokura, Toko Miura, Lily Franky
Kanto este un baiat de 14 ani, descendent al indigenilor Ainu din Japonia. El locuieste impreuna cu mama sa, Emi, care are un magazin de suvenire intr-un orasel din nordul Japoniei, in insula Hokkaido, intr-o regiune unde populatia Ainu imbratiseaza turismul in scopul promovarii culturii traditionale si al crearii de noi locuri de munca. Kanto incearca sa treaca peste durerea pricinuita de moartea recenta a tatalui. Intr-o buna zi, Debo, seful comunitatii, ii povesteste despre existenta unei sparturi in stanca aflata in padurea din apropiere, despre care se crede ca ar fi o poarta catre lumea de dincolo. Kanto se hotaraste sa caute acest loc magic, in speranta revederii parintelui decedat.
Regizorul Takeshi Fukunaga este originar din Hokkaido. A studiat regia de film la New York si a locuit mai multi ani in SUA. In 2019 a revenit in Japonia, stabilindu-se la Tokyo. Dupa un prim film de succes - Out of My Hand, al doilea film al sau - Ainu Mosir - a fost selectat la Cannes Cinefondation, la atelierul de scenaristica NHK Sundance si la Sam Spiegel International Film Lab. Pelicula este o coproductie Japonia/SUA/China si a primit mai multe nominalizari si premii la Tribeca Film Festival si la Guanajuato International Film Festival.

11 noiembrie, ora 20.00
Fotografii memorabile/Omoide shashin
2021, 110 minute
Regie: Naoto Kumazawa
Distributie: Fukagawa Mai, Kora Kengo, Yoshiyuki Kazuko, Iura Arata.
Yuko aspira sa devina make-up artist la Tokyo. Dar firea ei incapatanata si aversiunea pentru minciuni o face sa nu se inteleaga cu persoanele din jur, ceea ce va duce la concedierea de la firma unde lucreaza. Ghinioanele se tin lant si bunica, singura membra a familiei, se stinge in urma unui atac cerebral. Yuko revine in orasul natal, cu regretul de a nu-i fi fost alaturi in ultimele clipe. Intr-o buna zi, un prieten din copilarie care lucreaza la primaria orasului ii propune un nou job, acela de fotograf, dar nu fotograf obisnuit, ci unul care se ocupa de portretele funerare ale persoanelor in varsta. Ceea ce va trebui sa faca sunt fotografii pentru ceremonia funerara. Yuko accepta oferta si, desi la inceput ii este greu sa-i convinga pe batrani ca ceea ce face nu este de rau augur, incet-incet, pe masura ce intra in contact cu acestia, devine tot mai motivata in a realiza nu doar simple "portrete funerareâ€, ci "fotografii memorabileâ€. Parcursul o ajuta sa se redescopere si sa cunoasca sentimentul iertarii si adevarata valoare a vietii.

12 noiembrie, ora 18.00
Mori si mediul lui/Mori, the Artist’s Habitat
2018, 99 de minute
Regie: Shuichi Okita
Distributie: Tsutomu Yamazaki, Kirin Kiki, Munetaka Aoki, Nobue Iketani, Ryo Kase.
Mori este un pictor venerabil de 94 de ani care isi petrece cea mai mare parte a timpului observand neobosit gradina luxurianta din jurul casei si micile vietati care o populeaza. Acesta este universul pe care il reda in lucrarile sale. In timp ce el picteaza zilnic in atelier, sotia sa, Hideko, se ocupa de vizitatori. Mori si Hideko traiesc linistiti, inconjurati de lucrurile pe care le iubesc. Intr-o buna zi, niste dezvoltatori imobiliari decid sa construiasca o cladire alaturi, ceea ce pune in pericol micul lor paradis. Noua constructie va bloca soarele si va afecta spatiul verde din jur, asa ca Mori si Hideko decid sa ia masuri pentru a proteja gradina pe care o pretuiesc atat de mult... Aceasta comedie incantatoare ce surprinde un crampei din viata unui cuplu de varstnici care traiesc impreuna de 52 de ani este in acelasi timp si o incursiune nostalgica in atmosfera Japoniei din anii ’70.
Filmul are in rolurile principale doi mari actori, adevarate legende ale cinematografiei japoneze: Tsutomu Yamazaki (Mori) si Kirin Kiki (Hideko). In lunga sa cariera de peste sase decenii inceputa la teatrul Bungakuza, Tsutomu Yamazaki a lucrat cu mari regizori precum Akira Kurosawa sau Juzo Itami, jucand in filme de referinta ale cinematografiei japoneze. A fost distins printre altele cu Ordinul Soarelui Rasare, raze de aur cu rozeta. Actrita Kirin Kiki a debutat in 1961 in cadrul companiei de teatru Bungakuza, jucand mai apoi in apreciate productii teatrale, de cinema si in seriale de televiziune. A fost distinsa cu Japan Academy Award, iar pentru rolul Hideko a primit Hochi Film Award (2018).
Shuichi Okita, nascut in 1977, este cunoscut in Japonia si in strainatate ca regizor, scenarist, autor de filme de lungmetraj, documentare si productii de televiziune. Printre cele mai apreciate lungmetraje ale sale se numara: The Chef of South Polar (2009), The Woodsman and the Rain (2012), Ecotherapy Getaway Holiday (2014), The Mohican Comes Home (2016), nominalizate si premiate la competitii interne si internationale. Pentru pelicula Mori si mediul lui, regizorul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film strain la Golden Rooster Awards (2018).

12 noiembrie, ora 20.00
Oase curate/Senkotsu
2019, 111 minute
Regie: Toshiyuki Teruya
Distributie: Ayame Misaki, Eiji Okuda, Michitaka Tsutsui, Mariko Tsutsui.  
Actiunea are loc intr-un mic orasel de pe insula Agumi din arhipelagul Okinawa. Tsuyoshi se intoarce in orasul natal pentru aniversarea mortii mamei printr-un ritual funerar aparte, cel de spalare a oaselor (Senkotsu). Tatal sau, Nobutsuna, care de la moartea sotiei locuieste singur, isi ineaca zilele in alcool. Tsuyoshi isi invinovateste parintele pentru moartea mamei care s-a imbolnavit muncind din greu pentru a plati datoriile companiei lui Nobutsuna. Sora lui Tsuyoshi, Yuko, se intoarce si ea de la Nagoya, acolo unde locuieste, pentru a fi prezenta la ceremonia funerara. Spre surprinderea tuturor, ea este insarcinata si se confrunta deja cu problemele tipice ale unei mame singure. Tsuyoshi nu poate accepta libera vointa a lui Yuko. Incet-incet, pe masura ce se apropie ziua de Senkotsu a mamei, o stare de spirit ciudata ii cuprinde pe toti membrii familiei care, in ciuda adversitatilor, inteleg ca trebuie sa-si rezolve problemele impreuna. Filmul nelinistitor si emotionant al regizorului Toshiyuki Teruya are la baza un scurtmetraj de succes realizat de Teruya in 2016.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.