Traditii de Cinzecime: Mosii de Vara, Duminica Rusaliilor si Ziua Calusarilor

Imprimare

Sarbatoarea Rusaliilor este deosebit de importanta, dovada ca se intinde de-a lungul a trei zile, pline de ritualuri, interdictii si foarte multe pericole. In Sambata Mortilor, ce precede Duminica Rusaliilor, gospodinele se ingrijesc sa dea de pomana pentru sufletele raposatilor.
Deosebit de importante sunt vasele noi de lut, frumos decorate, in care vor adasta bucatele. Cel mai adesea se faceau colaci, placinte, alivenci, mancaruri din carne de miel sau diferite fierturi. Alaturi se asezau cani de lut cu lapte, apa rece de fantana sau vin, fiecare dupa cat de avut era.

Existand credinta ca la Mosii de Rusalii raposatii se trezesc si pleaca catre Valea cu Dor. De aceea, sunt interzise nenumarate activitati. Nu se arunca afara gunoiul si nu se matura pentru a nu deranja sufletele celor care stau dupa usa pana a doua zi, cand, dupa terminarea liturghiei, isi iau zborul catre cer. De asemenea, pentru a fi feriti de pierderi si de alte necazuri era bine ca prima placinta ce era scoasa din cuptor sa fie franta in trei si data de pomana la cei saraci.
In Duminica Rusaliilor, crestinii se ospatau cu bucate alese, mergand intr-un loc cu iarba verde. Se bea vin amestecat cu pelin, iar femeile purtau la brau crengute de pelin pentru a fi puternice. In biserica se aduceau ramuri de tei si oamenii ingenuncheau acolo pentru a fi feriti de durerile de genunchi.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.