Reteta colivei a fost revelata lumii chiar de Dumnezeu

Imprimare

Obisnuim sa spunem despre coliva ca este singurul desert care ne-a ramas de la daci. Probabil ca dacii fierbeau cereale (grau, secara, orz) pe care le serveau cu miere deasupra. Insa despre coliva - pregatita dupa ritualul crestin - avem alte informatii: a fost daruita oamenilor de insusi Dumnezeu. Nu este un lucru tocmai neobisnuit ca, in manuscrisele medievale, sa gasesti si instructiuni pentru gatit. Totusi, nu te-ai astepta sa dai peste asa ceva tocmai in cartile liturgice din Evul Mediu. O carte religioasa bizantina (cca 1375-1400), care contine o sumedenie de invataturi pentru obiceiurile ce trebuie respectate in sambetele si duminicile din timpul Postului Pastelui, contine o reteta cu totul speciala: nu doar ca vorbim despre o reteta vegetariana, ci vorbim si despre o reteta despre care se spune ca a fost revelata de catre Cel de Sus.

Povestea miraculoasei retete este consemnata intr-un fragment din Psaltirea lui Teodor din 1066, referitor la prima Sambata din Postul Mare (traducere de Mihai Botea). Cand imparatul Flavius Claudius Iulianus (fiul lui Iulius Constantinus, fratele vitreg al lui Constantin cel Mare) a abandonat religia crestina in favoarea unui monoteism neoplatonician, acesta a decis sa intineze Postul Mare al crestinilor, ordonand guvernatorului Constantinopolului ca toate produsele alimentare din pietele orasului sa fie manjite cu sangele animalelor jertfite idolilor. Pe cand soldatii duceau la indeplinire ordinul imparatului, Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron (care murise cu 50 de ani inainte de domnia lui Iulianus) i-a aparut in vis arhiepiscopului Eudoxie, dezvaluindu-i acestuia planurile imparatului. Cand a aflat adevarul, arhiepiscopul l-a intrebat cu groaza pe sfant: Ce putem manca atunci? Coliva, a fost raspunsul Marele Mucenic. Surprins, arhiepiscopului Eudoxie l-a intrebat ce este coliva.

Puteti citi continuare pe www.antenasatelor.ro