Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Legende, datini si obiceiuri Macoveiul Ursului, inceputul Postului Sfintei Marii

Macoveiul Ursului, inceputul Postului Sfintei Marii

Email Imprimare

Luna august debuteaza in calendarul traditional cu o sarbatoare veche, precrestina, pastrata pana in prezent si sarbatorita in intreg arealul etnofolcloric romanesc: Macaveiul Ursului, un ciclu de sarbatori consacrate ursilor care incepe pe 1 august si dureaza cateva zile. Astfel, ziua de 1 august este denumita si Ziua Macoveilor sau Macoveii, Macovei - Cap de Post, Macoveiul Ursului, Impuiatul Ursilor, Ziua Ursului, Pastele Viteilor si Macoveii Stupilor. Desi sarbatoare pagana, Ziua Ursului este suprapusa cu inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august) din calendarul bisericesc ortodox. 2 august este considerata tot Ziua Ursului si spune ca acum ursii, nemaiavand hrana, vin in sate si mananca porumbul.

In aceste zile, satenii stropeau cu apa sfintita holdele, gradinile si livezile.
Pe 1 august nu se lucreaza, de frica ursilor si lupilor care pot navali la stane si la grajduri pentru a le manca animalele. In Tara Zarandului, batranii mai numeau ziua si "a viteilor", cand vacile nu se mulgeau, ci "se slobozeau viteii sa suga", care cresteau, astfel, mari si puternici ca ursii (Marcel Laptes – Anotimpuri magico-religioase).
Conform traditiei, in aceasta zi se reteaza stupii, se taie faguri, fiind ultima zi cand se recolteaza mierea din stupi. De Ziua Ursului, satenii se ospateaza cu vinuri indulcite cu miere si cu turtita calda (de post).

Reteta turtita de post

Ingrediente: 1 kg faina, 30 g drojdie, 1 lingura sare, 1 lingura ulei, 500 ml apa.
Mod de preparare: Se amesteca faina cu drojdia, sarea si uleiul, adaugand din cand in cand putina apa calduta. Se framanta bine aluatul, apoi se lasa la dospit o ora, intr-un loc calduros.
Cand aluatul este crescut, se imparte coca in mai multe bile, care se intind, pe rand, cu sucitorul. Se pun la prajit in tigaie sau pe cuptor, la foc mic, cate 3 min. pe fiecare parte.
Secretul bucatarului: Este preferabil sa se utilizeze o tigaie antiaderenta pentru a nu folosi ulei la prajit.
Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online Cultura si tainele painii, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.