Miercuri, 28 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Legende, datini si obiceiuri Traditii de Cinzecime: Mosii de Vara, Duminica Rusaliilor si Ziua Calusarilor

Traditii de Cinzecime: Mosii de Vara, Duminica Rusaliilor si Ziua Calusarilor

Email Imprimare

Sarbatoarea Rusaliilor este deosebit de importanta, dovada ca se intinde de-a lungul a trei zile, pline de ritualuri, interdictii si foarte multe pericole. In Sambata Mortilor, ce precede Duminica Rusaliilor, gospodinele se ingrijesc sa dea de pomana pentru sufletele raposatilor.
Deosebit de importante sunt vasele noi de lut, frumos decorate, in care vor adasta bucatele. Cel mai adesea se faceau colaci, placinte, alivenci, mancaruri din carne de miel sau diferite fierturi. Alaturi se asezau cani de lut cu lapte, apa rece de fantana sau vin, fiecare dupa cat de avut era.

Existand credinta ca la Mosii de Rusalii raposatii se trezesc si pleaca catre Valea cu Dor. De aceea, sunt interzise nenumarate activitati. Nu se arunca afara gunoiul si nu se matura pentru a nu deranja sufletele celor care stau dupa usa pana a doua zi, cand, dupa terminarea liturghiei, isi iau zborul catre cer. De asemenea, pentru a fi feriti de pierderi si de alte necazuri era bine ca prima placinta ce era scoasa din cuptor sa fie franta in trei si data de pomana la cei saraci.
In Duminica Rusaliilor, crestinii se ospatau cu bucate alese, mergand intr-un loc cu iarba verde. Se bea vin amestecat cu pelin, iar femeile purtau la brau crengute de pelin pentru a fi puternice. In biserica se aduceau ramuri de tei si oamenii ingenuncheau acolo pentru a fi feriti de durerile de genunchi.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.