Sambata, 23 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Legende, datini si obiceiuri Schimbarea la Fata a Domnului (Obrejenia)

Schimbarea la Fata a Domnului (Obrejenia)

Email Imprimare

Pe data de 6 august, crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului, unul dintre cele 12 praznice imparatesti. Sarbatoarea marcheaza momentul in care apostolii Mantuitorului s-au convins ca Acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu.
Iisus, impreuna cu trei dintre ucenicii Sai cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au fost invaluiti intr-un nor de lumina, in timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L (Matei 17, 5).

Chipul Mantuitorului s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. In aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre Patima si Moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificatia spirituala a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta.
In satele romanesti inca se mai pastreaza o serie intreaga de obiceiuri, datini si traditii legate de aceasta sarbatoare, care mai este numita in popor si Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavona, "obrejenie" semnificand transformare, schimbare. Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile cand cerurile se deschid, iar cei alesi de Dumnezeu pot vedea Portile Raiului. Cei care nu tin aceasta sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca. Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta zi, vor avea o nastere usoara, iar copiii ce ii vor naste vor fi sanatosi. Fetele nu-i bine sa se spele in aceasta zi pentru ca nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba.
In aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarele Probajenii. Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima (betie, tutun, preacurvie etc.), sigur vor fi vindecati. In aceasta perioada se sfintesc gradinile, boabele de grau pentru semanat, recoltele. Credinciosii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvantate de preot si impartite celor sarmani. De asemenea, cei vii nu trebuie sa-i uite nici pe cei trecuti dincolo, ci sa faca pomana in amintirea si pentru sufletul acestora.
Din 6 august, toamna incepe sa-si intre treptat, treptat in drepturi. De acum inainte, iarba nu mai creste, pasarile se pregatesc sa plece spre tarile calde, insectele se pregatesc sa intre in pamant. Frunzele copacilor incep sa rugineasca. Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este insorita si placuta, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. In schimb, daca ploua, toamna va fi una mohorata. In popor se spune ca daca in Postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.
Este bine ca pana la aceasta data taranii sa termine de cosit si de adunat fanul. De acum incolo, iarba si florile doar imbatranesc, diminuand calitatea furajului. Acum se culeg si ultimele plante de leac. In aceasta zi se poate incepe si gustatul boabelor de struguri. O veche superstitie spune ca nu e bine sa te mai scalzi in apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce si creste riscul imbolnavirilor. Tot de acum este bine ca sa nu se mai doarma afara. Numa` atata-i vara, vara/ Pana-i patu` mandrii-afara/ Daca mandra patu-si muta/ Poti sa stii, vara-i trecuta. ("Memoria Ethnologica" - colectia Parasca Fat).
Nu trebuie sa ne imaginam ca de a doua zi dupa sarbatoarea Schimbarii la Fata nu va mai fi cald. Vara continua, e posibil sa mai fie zile caniculare, asa cum au fost si-n anii trecuti, dar cine are rabdarea sa observe va vedea cum incet toamna se face simtita cu fiecare zi care trece din august. Crestinii ortodocsi care tin Postul Sfintei Maria trebuie sa stie ca pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata a Domnului de pe muntele Tabor, este dezlegare la peste, vin si ulei, prilej de bucurie pentru credinciosii care postesc.
Sursa: www.antenasatelor.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.