Sambata, 13 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Romania crestina Sfantul Mucenic Trifon

Sfantul Mucenic Trifon

Email Imprimare

Pe data de 1 februarie, in Biserica Ortodoxa, se face pomenirea Sfantului Mucenic Trifon. Acest sfant era cunoscut in popor drept cel care pazeste livezile de omizi si de lacuste. In vechime, viticultorii si pomicultorii tineau post in aceasta zi si chemau preotul sa le stropeasca cu agheasma livezile si via. Sfantul Trifon s-a nascut in satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfarsitul secolului al III-lea, regiune care astazi apartine Turciei. Dumnezeu i-a daruit din copilarie darul vindecarii bolnavilor si putere asupra demonilor.

Pe cand avea 17 ani, a scos de sub stapanirea diavolului pe fiica imparatului roman Gordian. Dupa sase zile de post si rugaciune, Sfantul Trifon le-a descoperit paganilor existenta diavolului. La porunca sa, diavolul s-a aratat tuturor, in chip de caine negru, avand ochii ca de foc. Prin aceasta minune a atras pe multi pagani la crestinism. Mai tarziu, in vremea imparatului Deciu, persecutorul crestinilor, Trifon a fost prins si supus la multe chinuri: a fost lovit cu batele, a fost ars, i s-au batut cuie in talpi si dus descult prin oras, pe vreme de iarna.
Toate acestea sfantul le-a indurat cu rabdare. Pentru ca nu va sluji zeilor, a fost condamnat la taierea capului cu sabia. S-a rugat lui Dumnezeu sa moara inainte de a fi supus pedepsei data de imparat. Cand soldatii au ridicat sabia sa-i taie capul, sfantul si-a si dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Crestinii au luat trupul Sfantului Trifon, cu intentia de a-l ingropa in Niceea. Insa sfantul li se va descoperi si le va cere sa-i duca trupul in satul natal, Lampsac. Mai tarziu, moastele Sfantului Trifon au fost mutate la Constantinopol si apoi la Roma.
In Biserica Ortodoxa, tot astazi, facem pomenirea Inaintepraznuirii Intampinarii Domnului; pomenirea Sfantului Mucenic Perpetua si Felicitas. In Biserica Romano-Catolica, pe data de 1 februarie, este duminica 4 de peste an.
Apostolilor, Mucenicilor, Prorocilor care bine ati savarsit lupta si credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, ca pe un bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va, sufletele noastre. Amin!
Sursa: Antena Satelor


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.