DACIC COOL

Sambata, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui

Semnificatia numelui

Florin, cel inflorit

Email Imprimare

Florin este un foarte frumos prenume romanesc. E popular la noi, dar exista ca prenume si in Albania si Franta. O personalitate bine-cunoscuta din tara noastra ce poarta acest prenume este actorul Florin Piersic, considerat un adevarat monstru sacru al cinematografiei autohtone. Florin Piersic s-a nascut in 27 ianuarie 1936, in Cluj, din parinti bucovineni. A trait intai in Corlata (satul tatalui), Pojorata si Cajvana, iar in anul 1941, in perioada Romaniei Mari, tatal sau a fost numit veterinar-sef al orasului Cernauti, astfel ca familia s-a mutat acolo. Florin Piersic a absolvit apoi Liceul de Baieti Nr. 3 din Cluj. A urmat Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, unde i-a avut colegi de generatie pe Leopoldina Balanuta, Ioana Bulca, Dumitru Furdui, Cosma Brasoveanu etc. In teatru, a debutat la Teatrul National din Bucuresti cu rolul Richard din Discipolul diavolului si cu rolul Alexei din Tragedia optimista. Au urmat Oameni si soareci, Orfeu in infern si alte piese, actorul avand o activitate indelungata pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Sava, nume de sfant

Email Imprimare

Sava nu este un nume prea frecvent la noi. Mai degraba il intalnim ca nume de familie, in formele Sava sau Savu. In schimb este foarte intalnit in tarile de limba slava.
Printre personalitatile din Romania care au purtat acest nume se numara muzicologul Iosif Sava, cel mai cunoscut si cel mai popular critic de muzica din istoria recenta. De origine evreiasca, s-a nascut in ziua de 15 februarie 1933, la Iasi, ca fiu al unui muzician din mosi-stramosi. Stra-strabunicii, strabunicul, bunicul, tatal si cei sapte frati ai acestuia, cu totii, facusera muzica. Se pare ca e vorba de o istorie de trei-patru secole de muzica in familie. Tatal lui era violonist la Filarmonica din Iasi. Prin urmare, Iosif Sava a avut contact inca de mic cu lumea muzicii mari, clasice.

Dorin si Dorina, din poporul dorian

Email Imprimare

Dorin este un nume intalnit, in aceasta forma, doar in Romania! Chiar si la noi, este un nume destul de rar. Fiind relativ nou, nu exista nici sfinti cu acest nume. Una dintre personalitatile reprezentative ale tarii noastre care poarta acest nume este actrita Dorina Lazar. Nascuta in data de 7 noiembrie 1940, Dorina Lazar a studiat actoria la Facultatea de Teatru a Institutului de Arta Teatrala ┼či Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesorului Ion Fintesteanu si avandu-i ca asistenti pe Sanda Manu si pe Dem Radulescu. Debutul sau a avut loc devreme, la doar 20 de ani, in 1961, la Teatrul Regional Bucure┼čti. Din 1969 a devenit actrita la Teatrul Odeon din Bucuresti, unde se afla si astazi, avand si postul de director (din anul 2003).

Ilarion, cel voios

Email Imprimare

Ilarion nu a fost si nu este un nume prea des intalnit la noi in tara, chiar daca este raspandit mai mult in regiunea balcanica. Una dintre personalitatile importante din Romania care au purtat acest nume a fost bine-cunoscutul actor Ilarion Ciobanu. S-a nascut in data de 28 octombrie 1931, in localitatea Ciucur, din Tighina, Romania (astazi, in Republica Moldova), dar si-a petrecut copilaria la Constanta. A inceput sa munceasca deja de la 12 ani, avand o multime de joburi, de la baiat bun la toate in pravalie, hamal, tamplar, sapator, tractorist pana la sofer, pescar, marinar sau miner.

Iacob, intemeietor al unei semintii

Email Imprimare

Iacob este forma latinizata a unui vechi nume ebraic, Iacov. Este folosit ca prenume si ca nume de familie in amintirea patriarhului biblic Iacov. Intre anii 1999 si 2012, a fost cel mai frecvent prenume masculin in SUA. Una dintre personalitatile cele mai reprezentative din cultura Romaniei care au purtat acest prenume este Iacob Negruzzi. Scriitor, dramaturg, critic, jurist, profesor, politician si presedinte al Academiei Romane, Negruzzi s-a nascut in data de 31 decembrie 1842, in localitatea Trifestii Vechi, din judetul Iasi, ca fiu al lui Costache si al Mariei. Ca elev, este trimis de tatal lui in Germania, unde studiaza alaturi de fratele lui, Leon. Din 1859 studiaza Dreptul si obtine doctoratul in 1963. Dupa aceea, vine in tara, unde preda dreptul comercial in Iasi pana in 1884, apoi in Bucuresti pana la pensie (1897). Impreuna cu Titu Maiorescu, Vasile Pogor, Petre Carp si Th. Rosetti, infiinteaza societatea Junimea si revista Convorbiri Literare, in anul 1863. Va conduce aceasta revista de atitudine in domeniile literaturii, lingvisticii, istoriei, economiei si politicii, care va promova valorile autohtone, timp de 20 de ani.

Agata, cea buna

Email Imprimare

Agata nu este un nume foarte raspandit, cu atat mai putin la noi. Desigur, una dintre cele mai importante personalitati care au purtat acest prenume a fost Agatha Christie, unul dintre cei mai faimosi scriitori din istorie. Agatha Christie s-a nascut in data de 15 septembrie 1890 in Torquay, Marea Britanie. La nastere, numele sau complet a fost Dame Agatha Mary Clarissa Miller. Era cea mai mica dintre trei frati, iar educatia si-a facut-o acasa. Mama ei a incurajat-o sa scrie de mica. Avea multa fantezie si ii placea sa inventeze personaje, iar la 16 ani s-a mutat la Paris pentru a studia pianul si canto. In 1914 s-a casatorit cu Archibald Christie, un pilot din Corpul Regal cu grad de colonel. Si-a publicat primul roman in anul 1920: The Mysterious Affair at Styles - povestea unei crime comise asupra unei femei foarte bogate, in care apare pentru prima data celebrul personaj Hercule Poirot, detectivul.

Liviu si Livia, nume nobile stravechi

Email Imprimare

La fel ca in cazul multor altor cuvinte de origine latina, numele Liviu si Livia au fost preluate la noi in secolul al XIX-lea, pe cale culta. In cultura noastra, cea mai proeminenta personalitate care a purtat acest prenume a fost Liviu Rebreanu. Prozator si dramaturg, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori romani. S-a nascut in data de 27 noiembrie 1885, in comuna Tarlisua (Bistrita-Nasaud), fiind primul dintre cei paisprezece copii ai lui Vasile (invatator) si Ludovica Rebreanu. In 1889, familia se muta in Maieru, pe valea Somesului. La 10 ani merge la gimnaziul graniceresc din Nasaud, apoi la Scoala de Baieti din Bistrita.

Divina Diana

Email Imprimare

In mod evident, acest prenume popular vine de la Diana, zeita romana a Lunii, padurilor si vanatorii, dar si a nasterii. Dupa aparitia crestinismului, prenumele a disparut, reaparand in Italia prin secolul al XIII-lea. La noi a ajuns in secolul trecut, fiind preluat pe cale culta din mitologia romana. 
Printre personalitatile din Romania care poarta frumosul si nobilul prenume Diana se numara si Diana Lupescu. Talentata actrita de teatru, film si televiziune Diana Lupescu s-a nascut in anul 1954, la Bacau. In liceu s-a concentrat pe sport si matematica, iar ca profesie si-ar fi dorit sa fie medic, la fel ca tatal ei, dar medic sportiv, care sa aiba grija de sportivi, nu sa lucreze in spital. Cu toate acestea, pana la urma a optat pentru teatru, cumva din intamplare.

Pantelimon, cel intru totul milostiv

Email Imprimare

Acest nume, odinioara foarte raspandit la noi, sub diferite forme, este astazi intalnit destul de rar ca prenume. La fel ca multe alte nume, este tot o creatie crestina. Dintre personalitatile romane care au purtat un nume derivat din Pantelimon se remarca Pintea Viteazu. Acest haiduc vestit, unul dintre cei mai cunoscuti haiduci romani, pe numele sau real Grigore Pintea, a trait in Tara Lapusului. S-a nascut in anul 1670 la Magoaja, in fostul comitat Cluj, la granita dintre actualele judete Cluj si Maramures, intr-o familie de mici nobili romani. Strabunicii lui au fost voievozii Cupsa, care au ajuns si in Moldova odata cu Dragos Voda. Pe domeniul familiei Cupsa din Maramures a fost fondata comuna Cupseni, care exista si astazi.

Magdalena, Maria din Magdala

Email Imprimare

Ca multe alte nume, si Magdalena este un nume care isi are originea la inceputul epocii crestine si care s-a raspandit odata cu raspandirea acestei credinte. A devenit popular in multe locuri din Europa, mai ales dupa secolul al XIII-lea. La noi a ajuns pe filiera slava. Una dintre personalitatile culturale importante din Romania care au purtat acest prenume a fost Magda Isanos, poeta si prozatoare. Magda Isanos s-a nascut la Iasi, in data de 17 aprilie 1916, dintr-o familie de medici psihiatri. La varsta de 1 an si 6 luni se imbolnaveste de poliomielita, dar, prin grija mamei ei, scapa, ramanand doar cu o sanatate fragila si cu dificultati la mers.

Pavel, cel mic

Email Imprimare

Pavel este forma slava si bizantina a numelui roman Paul. A cunoscut o larga raspandire in lumea crestina datorita Apostolului Pavel.
Una dintre personalitatile autohtone care au purtat acest nume a fost Paul Constantinescu. Compozitor de origine evreiasca, acesta s-a nascut in anul 1909, la Ploiesti. A urmat Conservatorul din Bucuresti, avandu-i ca profesori pe Mihail Jora, Constantin Brailoiu si Dimitrie Cuclin, iar intre 1933 si 1935 s-a perfectionat la Viena.
A fost profesor de armonie, contrapunct si compozitie la Academia de Muzica Religioasa, la Scoala de Muzica Militara si la Conservatorul din Bucuresti. A fost, de asemenea, compozitor, violonist si dirijor. A alcatuit culegeri de folclor si a sustinut conferinte si prelegeri. Compozitiile sale sunt cunoscute pentru influentele bizantine psaltice. A compus in toate genurile muzicale clasice, de la lied si opera pana la simfonie, balet, oratoriu si muzica de film.

Petru, piatra de temelie

Email Imprimare

Petru este un nume foarte raspandit in toata lumea, in diferite variante, fiind o creatie exclusiva a lumii crestine. Una dintre cele mai importante personalitati care au purtat acest prenume la noi a fost Petru Rares, domn al Moldovei. Fiu nelegitim al lui Stefan cel Mare, se pare ca acesta ar fi fost in tinerete un prosper negustor de peste, pe care il transporta cu maje (care mari trase de 4 sau 6 boi), de unde si porecla de Petru Majerul sau Majariul. Data nasterii sale nu este cunoscuta. Mama sa, Maria, descindea din neamul boierilor Cernat, detinand mari proprietati cu lacuri si iazuri bogate in peste. A ajuns voievod din dorinta taranimii si a micii boierimi, dar si a predecesorului sau, Stefanita Voda, care, fiind bolnav, l-a desemnat drept succesor. Domn al Moldovei a fost inscaunat la 20 ianuarie 1527, pe cand avea aproximativ 40 de ani. In vremea aceea era casatorit cu Maria, cu care avea doi copii, pe langa cele doua fete dintr-o casatorie anterioara. In 1530 s-a recasatorit cu Elena-Ecaterina Brankovici, fiica unui despot sarb, cu care urma sa aiba patru copii. Petru Rares a domnit de doua ori: prima data intre 20 ianuarie 1527 si 14 septembrie 1538, iar a doua oara intre 9 februarie 1541 si 2/3 septembrie 1546.

Sanziana, nume de poveste... romaneasca

Email Imprimare

Sanziana este un nume vechi, revenit in moda sub influenta liricii populare si a incarcaturii poetice mai degraba decat din traditia onomastica. Cu toate ca e un nume crestin, sarbatoarea Sanzienelor, de la care provine, este o sarbatoare crestina care s-a suprapus peste un ritual mult mai vechi, pagan, similar altora din mitologia altor popoare. Sarbatoarea se mai numeste Dragaica. In noaptea de Sanziene, considerata magica, se obisnuia sa se culeaga flori, cu care se impodobeau ferestrele si portile, si ierburi de leac. Cununa din spice impletite, numita cununa de Sanziene sau cununa de Dragaica, era utilizata pentru a afla cat de mult va trai o anumita persoana. Exista cateva specii de flori numite sanziene: Galium mollugo, Galium rotundifolium, sanzienele de gradina (Solidago canadensis), numite si dragaica, salcioara, navalnicul-al-mare, si sanzienele de padure (Asperula odorata), numite si vinarita sau mama-padurii. Sanzienele sunt, in acelasi timp, un alt nume pentru iele, fiinte fantastice care danseaza si le iau mintile celor care le vad. Dintre personalitatile romane care poarta acest nume o putem aminti pe Sanziana Pop, scriitoare si publicista, care in anul 1990 a initiat un proiect media cu totul deosebit in peisajul presei romanesti, revista Formula AS. Succesul acestei reviste se datoreaza mixului inteligent de subiecte legate de sanatate si de terapii naturale si subiecte de actualitate (inteviuri cu personalitati etc.). In timp, in jurul acestei reviste s-au format o serie de jurnalisti de valoare, Sanziana Pop fiind cea care i-a initiat pe acest drum al presei de calitate.

David, cel iubit

Email Imprimare

Nume foarte vechi si foarte raspandit, numele David a devenit cunoscut gratie marelui rege al evreilor (al doilea rege, dupa Saul), cel care a unificat triburile israelite, cel care l-a invins pe uriasul Goliat si cel care, extrem de talentat, a compus Psalmii biblici. Steaua lui David a ramas semnul distinctiv al evreilor. Este insa un nume puternic, apreciat in intreaga cultura occidentala. Printre personalitatile romane importante care poarta acest nume se numara artistul emerit David Ohanesian. Baritonul David Ohanesian, personalitate marcanta a scenei lirice locale si internationale, a fost unul dintre cei mai mari baritoni ai Romaniei. Alaturi de Nicolae Herlea si Octav Enigarescu, a facut parte din triada de aur a baritonilor pe care i-a dat tara noastra. Interpretarea in rolul Oedip din opera omonima a lui George Enescu, in care a debutat in anul 1958, i-a adus renumele international.

Nichita, cel victorios

Email Imprimare

Numele Nichita provine din grecescul Niketas, care inseamna victorios. Personalitatea cea mai cunoscuta a culturii romane care a purtat acest nume este poetul, scriitorul si eseistul Nichita Stanescu, nascut la 31 martie 1933, la Ploiesti. Simbol al generatiei saizeciste, Nichita Stanescu a impus, prin creatia sa neomodernista, un limbaj poetic inedit, caracterizat de incifrare si abstractizare, continuand traditia inceputa de Lucian Blaga, Tudor Arghezi sau Ion Barbu. Considerat, atat de critici,  cat si de publicul larg, drept unul dintre cei mai importanti scriitori pe care i-a avut limba romana - pe care el insusi o descria ca fiind dumnezeiesc de frumoasa -, Nichita Stanescu face parte din categoria foarte rara a inventatorilor lingvistici si poetici.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata sanatoasa intr-o Romanie sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru sanatatea ta.