Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Grigore, cel care vegheaza

Grigore, cel care vegheaza

Email Imprimare

Prenumele Grigore reproduce numele grecesc Gregorios, care s-ar traduce ca cel cu mintea treaza, cel care vegheaza. In primele secole ale erei noastre, Grigore a devenit un nume frecvent, fiind purtat de mai multe personalitati ale Bisericii, fapt care a contribuit la raspandirea sa atat in apusul, cat si in rasaritul Europei. Pe 30 septembrie, in calendarul ortodox este praznuit Sfantul Grigorie Luminatorul (240-332), Apostolul Armeniei. Sfantul Grigorie Luminatorul a pastorit Biserica Armeniei timp de 31 de ani. A fost al treizeci si saselea episcop care a semnat pe lista celor 318 Sfinti Parinti care au luat parte la Sinodul de la Niceea, din anul 325. Se spune ca Sfantul Grigorie Luminatorul a pus bazele alfabetului armenesc si ca a tradus Biblia in limba armeana. O particica din moastele sale se afla in biserica Sfantul Gheorghe Vechi din Bucuresti. Mult mai cunoscut decat Sfantul Grigorie Luminatorul este Sfantul Grigorie Teologul, cunoscut si ca Sfantul Grigorie de Nazianz.

Sfantul Grigorie Teologul (329-390) s-a nascut in apropierea orasului Nazianz, din Capadocia. A studiat la Cezareea Capadociei, la Cezareea Palestinei, in Alexandria si la Atena. Dupa ce a fost botezat, a fost chemat de Sfantul Vasile cel Mare la manastirea sa, in Pont, unde au lucrat impreuna la prima Filocalie. Pentru scurt timp, a fost arhiepiscop al Constantinopolului. Din cauza gruparilor rivale care sfasiau Biserica sa, din anul 383 s-a retras la Nazianz, unde a trait pana la sfarsitul vietii, dedicandu-se rugaciunii si lucrarilor teologice. Pentru invatatura sa profunda si pentru elocventa sa, a fost supranumit Teologul. O parte din capul Sfantului Grigorie Teologul se afla la Manastirea Slatina din judetul Suceava, fiind adusa de la Constantinopol de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. Sfantul Grigorie Teologul este praznuit pe 25 ianuarie, dar si pe 30 ianuarie, alaturi de sfintii Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur (Sfintii Trei Ierarhi).
Desi nascut in sud-estul Asiei Mici, Sfantul Grigorie Decapolitul (780-842) se bucura de o cinstire deosebita in randul credinciosilor din Biserica Ortodoxa Romana. Inca de la sfarsitul secolului al XV-lea, moastele sale se afla in tara noastra, la manastirea Bistrita din judetul Valcea. Sfantul Grigorie Decapolitul este praznuit pe 20 noiembrie.
Sfantul Grigorie Palama (1296-1359), Arhiepiscop de Tesalonic, a fost unul dintre cei mai profunzi si mai originali teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea. Este considerat unul dintre Sfintii Parinti ai Bisericii, fiind praznuit, in calendarul ortodox, pe 14 noiembrie. Este cinstit si in Duminica a doua din Postul Mare, numita si Duminica Sfantului Grigorie Palama.
Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823-1834. Prin intreaga sa viata si activitate, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru aproapele sau, de sprijinul sau material si sufletesc bucurandu-se saraci, vaduve si orfani. La moartea sa, Sfantul Grigorie Dascalul a lasat o multime de carti pentru a fi oferite in dar scolarilor. Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama mitropolit al Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea.
Mai aproape de zilele noastre, una dintre personalitatile din cultura romana care a purtat numele Grigore este si Grigore Antipa, fondatorul scolii romanesti de hidrobiologie, naturalist, biolog, oceanolog si muzeolog de renume mondial. Nascut la Botosani, in 1867, Grigore Antipa a urmat liceul la Iasi, avandu-l ca profesor pe chimistul Petru Poni si fiind coleg de clasa cu viitorul savant Emil Racovita. A studiat stiintele naturale in Germania, unde si-a luat doctoratul cu mentiunea summa cum laude, in 1891. Intors in tara, in 1893 a fost numit director al Colectiilor de zoologie din Bucuresti, pe care le va dezvolta si transforma, in decursul anilor, intr-una dintre cele mai remarcabile institutii muzeistice de stiinte naturale, nu numai din Romania, ci si din intreaga Europa. Din 1933, aceasta institutie ii poarta numele: Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa. In anul 1910, Grigore Antipa a devenit membru al Academiei Romane. A fost primul specialist roman in domeniul ihtiologiei (ramura a zoologiei care se ocupa cu studiul pestilor). Grigore Antipa a fost cel dintai care a intocmit o harta exacta a Deltei Dunarii si a evidentiat importanta valorificarii bogatiei de stuf a acestei regiuni. De creatia sa muzeala se leaga si inventia dioramelor biologice, adica expunerea animalelor intr-un cadru inspirat de mediul lor natural (nu pe piedestale sau stative), in flora si fauna in care traiesc. S-a stins din viata in anul 1944, la Bucuresti.

Etimologie
Necunoscut in Antichitate, numele Gregorios este o creatie mai noua a onomasticii grecesti, provenind de la verbul gregoreo, care inseamna a sta treaz, a veghea. In greaca tarzie sunt atestate si formele Gregoras (cu femininul Gregoria) si Gligoris.
La romani, in afara de atestarile documentare, dovezi asupra vechimii numelui Grigore avem si din diversele credinte si sarbatori populare legate de acest nume. La sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi (30 ianuarie) - Vasile, Grigorie si Ioan, se practicau o serie de obiceiuri legate de frica de lupi, in care Sfantul Grigorie Teologul era vazut drept un cioban. Limba bisericeasca pastreaza forma veche Grigorie.

Derivate de la prenumele Grigore:
Grigoras, Grigorita, Goran, Gligor, Grig, Grigorina

Personalitati cu numele Grigore:
Grigore Ureche (1590-1647), Grigore Alexandru Ghica, domnitor al Moldovei (1764-1767, 1774-1777) si al Munteniei (1768-1769), Grigore Dimitrie Ghica, domnitor al Tarii Romanesti (1822-1828), Grigore Alexandrescu (1810-1885), Grigore Cerchez (1850-1927), Grigore Antipa (1867-1944), Grigoras Dinicu (1889-1949), Grigore Moisil (1906-1973), Grigore Vasiliu-Birlic (1905-1970), Grigore Vieru (1935-2009), Grigore Lese (n. 1954)
Gregory Peck (1916-2003), Gregory Hines (1946-2003), Goran Bregovic (n. 1950)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Grigore:
Simpatici, fermecatori, sociabili, sinceri, purtatorii numelui Grigore sunt persoane optimiste, inzestrate cu simtul umorului. Se crede despre ei ca sunt firi independente, atrase de cercetare, de tot ce este neobisnuit sau de avangarda. Pentru ca au o usurinta deosebita in exprimare, pot face cariera in invatamant, insa la fel de bine se pot realiza profesional in jurnalism, teatru sau literatura. (Foto: Wikipedia, Wikipedia

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Grigorie Luminatorul (30 septembrie). Promotie dedicata celor cu numele Grigore

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 25-30 septembrie 2016. Toti cei cu numele Grigore, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Grigoras, Grigorita, Goran, Gligor, Grig, Grigorina etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 25-30 septembrie 2015. Toti cei cu numele Grigore, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Grigoras, Grigorita, Goran, Gligor, Grig, Grigorina etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 25-30 septembrie 2014. Toti cei cu numele Grigore, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Grigoras, Grigorita, Goran, Gligor, Grig, Grigorina etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 24-30 septembrie 2013. Toti cei cu numele Grigore, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Grigoras, Grigorita, Goran, Gligor, Grig, Grigorina etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 18-30 septembrie 2012, toti cei cu numele Grigore, dar si persoanele care poarta nume derivate, precum Grigoras, Grigorita, Goran, Gligor, Grig, Grigorina etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 18-30 septembrie de catre persoanele cu nume derivat de la Grigore, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei).
Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin email  ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza )  sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 9.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.