Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Cecilia, indrumatoarea

Cecilia, indrumatoarea

Email Imprimare

Prenumele Cecilia provine de la numele uneia dintre cele mai vechi si mai celebre ginte romane, Caecilia, nume atestat in izvoarele latine cu mult inaintea erei noastre. De pilda, inca din anul 439 i.H. era atestat un tribun cu numele Quintus Caecilius. Potrivit vechii traditii latine, numele gintei este legat de Caeculus, un fiu mitic al lui Vulcan, intemeietor al cetatii Praeneste. In calendarul ortodox, pe 22 noiembrie este sarbatorita Sfanta Cecilia, considerata patroana muzicienilor, a cantaretilor, compozitorilor si poetilor.
Pictorita Cecilia Cutescu-Storck este una dintre cele mai importante personalitati ale culturii romane cu acest nume. Nascuta pe 14 martie 1879 la Caineni, in judetul Valcea, Cecilia Cutescu a studiat la Bucuresti, la Scoala Centrala de Fete (astazi Scoala Centrala), apoi la Munchen si la Paris. In capitala Frantei, lucrarile i-au fost acceptate la Salonul de Toamna din anul 1897, iar in 1906 a avut prima expozitie personala la Galerie Hessèle, pe Rue Lafitte. In perioada studiilor in strainatate, Cecilia Cutescu a fost cooptata in gruparea Tinerimea artistica, de la Bucuresti, iar lucrarile sale au fost expuse alaturi de cele ale lui Constantin Brancusi.

Revenita in tara, pictorita s-a stabilit la Bucuresti si s-a casatorit cu sculptorul Frederic Storck. Cecilia Cutescu-Storck a fost profesoara la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, fiind prima femeie profesor la o universitate de arta de stat din Europa. In anii 1924 si 1928, Cecilia Cutescu-Storck a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia. A realizat numeroase picturi murale in edificii publice din Bucuresti, dintre care cea mai importanta este marea fresca intitulata Istoria Negotului Romanesc (1933), din Aula Magna a Academiei de Studii Economice, lucrare a carei suprafata depaseste 100 metri patrati. Fresca reprezinta mai bine de o suta de personaje in marime naturala, dispuse in sase registre care se succed, ilustrand comertul romanesc de-a lungul timpului. O alta lucrare remarcabila este compozitia alegorica Apologia artelor romanesti, care decoreaza plafonul din Sala Tronului de la Palatul Regal (astazi Muzeul National de Arta al Romaniei). Pe langa compozitiile murale, Cecilia Cutescu-Storck a realizat si peisaje pe panza, in ulei si in pastel, dintre care cele mai cunoscute sunt Tigancile/Bucuria vietii (1911), Adam si Eva (1912), Maternitate (1913) si Intelept indian (1932). In 1943, artista a si-a publicat autobiografia intitulata Fresca unei vieti, volum intregit si revizuit sub titlul O viata dedicata artei, in 1966. Cecilia Cutescu-Storck s-a stins din viata in 1969, la Bucuresti. Artista a fost si o sustinatoare a miscarii feministe. In 1916, alaturi de Olga Greceanu si Nina Arbore, Cecilia Cutescu-Storck a infiintat Asociatia femeilor picture si sculptore, care a permis multor artiste sa-si expuna public lucrarile in perioada interbelica. In Bucuresti, pe strada Vasile Alecsandri, la numarul 16, se afla Muzeul Frederic si Cecilia Storck, care adaposteste sculptura si desenele celor trei sculptori din familia Storck (Karl - tatal, Carol si Frederic - fiii sai), pictura, grafica si desenele Ceciliei Cutescu-Storck, colectia de numismatica ce i-a apartinut lui Frederic Storck si piese reprezentative din plachetele si medaliile create de acesta. Edificiul a fost construit intre anii 1911 si 1913 de catre arhitectul Alexandre Clavel si si-a deschis portile pentru publicul larg inca din 1951. In cea mai mare parte, operele de arta din patrimoniul muzeului au fost donate de Cecilia Cutescu-Storck si de fiicele sale, Gabriela Storck si Cecilia (Lita) Storck-Botez.
Numele Cecilia s-a raspandit in lumea crestina datorita cultului unei martire romane cu acest nume, care ar fi trait in secolul al III-lea. Sarbatorita in calendarul ortodox pe 22 noiembrie, Sfanta Cecilia, despre care legenda spune ca ar fi fost descendenta din ginta romana Caecilia, este unul dintre martirii cei mai venerati de la inceputurile Bisericii, fiind considerata patroana muzicienilor, a cantaretilor, compozitorilor si poetilor. Astfel se explica si numele dat uneia dintre cele mai vechi academii de muzica din lume, faimoasa Accademia Nazionale di Santa Cecilia, de la Roma.

Etimologie
Numele Cecilia provine de la numele gintei romane Caecilia. Potrivit etimologiei populare, numele ar proveni de la adjectivul latin caecus - orb. Conform unei alte interpretari, numele Cecilia s-ar traduce prin cea care ii indruma pe cei nevazatori.

Derivate de la prenumele Cecilia:
Celia, Cella, Cici, Cecilius, Cecil
   
Personalitati cu numele Cecilia sau cu nume derivate:
Cella Delavrancea (1887-1991), Cella Serghi (1907-1992), Cecilia Cutescu-Storck (1916-1969)
Cecil B. DeMille (1881-1959), Cecilia Bartoli (n. 1966)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Cecilia:
Despre purtatoarele numelui Cecilia se spune ca s-au nascut pentru a iubi, pentru a placea, pentru a raspandi in jurul lor frumusete, pace si armonie. Toata persoana lor exprima echilibru, calm, blandete. Sunt gata sa-si asume diverse responsabilitati, dovedindu-se meticuloase si perfectioniste in tot ceea ce fac. Litera C din prenumele lor, care apare de doua ori, le confera abilitati in comunicarea interpersonala si se spune ca ar fi un semn al creativitatii lor. Intuitive, receptive si sensibile, persoanele cu numele Cecilia tind sa acorde o importanta deosebita realizarii in plan afectiv, realizarile lor profesionale avand nevoie de o baza afectiva armonioasa. Pot manifesta inclinatii pentru profesiile ce tin de sfera medicala (medic, farmacist), dar si de domeniile artistice. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfintei Cecilia (22 noiembrie). Promotie dedicata celor cu numele Cecilia

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 18-22 noiembrie 2016. Toate persoanele cu numele Cecilia sau cu nume derivate, precum Celia, Cella, Cici, Cecilius, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 17-22 noiembrie 2015. Toate persoanele cu numele Cecilia sau cu nume derivate, precum Celia, Cella, Cici, Cecilius, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 17-22 noiembrie 2014. Toate persoanele cu numele Cecilia sau cu nume derivate, precum Celia, Cella, Cici, Cecilius, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 12-22 noiembrie 2013. Toate persoanele cu numele Cecilia sau cu nume derivate, precum Celia, Cella, Cici, Cecilius, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen. 

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 15-22 noiembrie 2012. Toate persoanele cu numele Cecilia, dar si cele cu nume derivate, precum Celia, Cella, Cici, Cecilius etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii. Astfel, toate persoanele cu numele Cecilia sau cu nume derivate vor primi cadou, gratuit, de o valoare egala cu produsele comandate, produse din zona lor de interes (dupa produsele achizitionate, adaugate in cos) sau alte produse din magazinul online Dacic Cool, care le vor placea, cu siguranta.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 15-22 noiembrie de catre persoanele cu nume derivat de la Cecilia, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Dublarea nu se aplica pentru produsele achizitionate de la sectiunea Cadouri, casetele cadou din aceasta sectiune fiind deja la preturi promotionale.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (2)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.