Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Nichita, cel victorios

Nichita, cel victorios

Email Imprimare

Numele Nichita, sarbatorit in 28 mai, provine din grecescul Niketas, care inseamna victorios. Personalitatea cea mai cunoscuta a culturii romane care a purtat acest nume este poetul, scriitorul si eseistul Nichita Stanescu, nascut la 31 martie 1933, la Ploiesti. Simbol al generatiei saizeciste, Nichita Stanescu a impus, prin creatia sa neomodernista, un limbaj poetic inedit, caracterizat de incifrare si abstractizare, continuand traditia inceputa de Lucian Blaga, Tudor Arghezi sau Ion Barbu. Considerat, atat de critici,  cat si de publicul larg, drept unul dintre cei mai importanti scriitori pe care i-a avut limba romana - pe care el insusi o descria ca fiind dumnezeiesc de frumoasa -, Nichita Stanescu face parte din categoria foarte rara a inventatorilor lingvistici si poetici.

Asa cum el insusi marturisea, Nichita Stanescu s-a nascut dintr-un taran roman venit la oras si dintr-o rusoaica - mama sa, Tatiana Cereaciuchin facea parte dintr-o familie nobila din Rusia. Absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti, Nichita Stanescu a debutat cu volumul Sensul iubirii, in anul 1960. Urmeaza volumele O viziune a sentimentelor (1964), Dreptul la timp (1965), 11 Elegii (1966), Oul si sfera (1967), Laus Ptolemaei (1968) si Necuvintele (1969) - o tulburatoare meditatie asupra limbajului si a poeziei, pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. In 1975, i s-a decernat Premiul international Johann Gottfried von Herder, iar in 1977 si 1979 a fost propus la Premiul Nobel pentru Literatura. Nichita Stanescu a trecut in eternitate la varsta de 50 de ani, la 13 decembrie 1983, lasand posteritatii un nume legendar si o opera literara remarcabila prin profunzime si intensitate.
Biserica Ortodoxa il praznuieste pe data de 28 mai pe Cuviosul Nichita Marturisitorul, mare aparator al cultului icoanelor. Sfantul Nichita a trait in secolul al IX-lea, fiind originar din nord-vestul Asiei Mici. Pilda de virtute si ravna in viata monahala, Cuviosul Nichita Marturisitorul a fost intemnitat si a suferit pentru ca s-a impotrivit iconoclasmului.

Etimologie
Numele Nichita provine de la numele grecesc Niketas, care se traduce prin cel victorios. La fel ca numele Nicolae, Nichifor sau Nicodim, Nichita este derivat de la subtantivul grecesc nike - victorie.

Personalitati cu numele Nichita:
Nichita Stanescu (1933-1983)
Nikita Hrusciov (1894-1971), Nikita Mihalkov (1945)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Nichita:
Firi temperamentale, despre persoanele cu numele Nichita se crede ca sunt curajoase, ambitioase si ca spun verde in fata tot ce au pe suflet. Inzestrate cu o imaginatie bogata, persoanele cu acest nume se pare ca sunt fascinate de tot ce este bizar, miraculos, fantastic. Li se potrivesc profesiile din sfera audiovizualului, a jurnalismului sau din domeniile care implica intuitie sau inspiratie deosebita. (Foto: Romania-Insider.com, Ziarul Lumina)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Nichita Marturisitorul (28 mai). Promotie dedicata celor cu numele Nichita

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 25-28 mai 2017. Toate persoanele cu numele Nichita vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 25-28 mai 2016. Toate persoanele cu numele Nichita vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 25-28 mai 2015. Toate persoanele cu numele Nichita vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 23-28 mai 2014. Toate persoanele cu numele Nichita vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 24-28 mai 2013, toate persoanele cu numele Nichita vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, o sticla de vin Cabernet Sauvignon/Merlot Jirov de la Corcova.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 24-28 mai 2013 de catre persoanele cu numele Nichita si de persoanele cu nume derivate, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.