Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Ilie, cel al carui Dumnezeu este Iahve

Ilie, cel al carui Dumnezeu este Iahve

Email Imprimare

In limba romana, numele Ilie, sarbatorit in 20 iulie, vine din latina si greaca, de la Elias, care este forma elenizata a numelui ebraic Elyahu. Printre personalitatile care poarta acest nume se numara si Ilie Nastase, celebrul tenismen roman. Nascut in ziua de 19 iulie 1946, la Bucuresti, a fost unul dintre cei mai buni jucatori de tenis din lume. La inceputul carierei, din anul 1966, a jucat alaturi de Ion Tiriac, iar primul turneu la simplu l-a castigat in 1967, la Cannes. In 1969 au venit primele victorii impotriva unor jucatori importanti, iar in 1970 era considerat deja de catre specialisti drept al saselea jucator de tenis din lume. A ajuns numarul 2 in lume in 1972 si numarul 1 al lumii in 1973. In decursul carierei sale a obtinut nu mai putin de 57 de titluri la simplu, printre care Rolland Garros si US Open, si 45 de titluri la dublu, printre care Wimbledon, Rolland Garros si US Open. Este unul dintre cei doar cinci tenismeni din lume care au obtinut peste 100 de titluri ATP (57 la simplu si 45 la dublu), clasandu-se pe locul al treilea in acest clasament.

A ajuns si in finala de la Wimbledon de doua ori, fiind invins o data de Stan Smith (1972) si a doua oara de Bjorn Borg (1976). In total, a castigat 7 titluri de Grand Slam: 2 la simplu, 3 la dublu barbati si 2 la dublu mixt. De-a lungul a 18 ani, a jucat la simplu si la dublu 146 de meciuri de Cupa Davis pentru echipa Romaniei. Este al doilea jucator barbat care a castigat o editie de Grand Slam fara a pierde nici un set. A fost desemnat de patru ori Cel Mai Bun Sportiv al Anului in Romania. In anul 1991, i s-a facut onoarea de a fi introdus in International Tennis Hall of Fame. In anul 2005, revista Tennis Magazine l-a plasat pe locul 28 printre cei mai buni jucatori de tenis ai lumii din ultimii 40 de ani. Pe terenul de tenis, Ilie Nastase era un nonconformist, glumind, comentand negativ deciziile arbitrilor si folosind uneori tactici agresive, drept care a fost poreclit, printr-un joc de cuvinte, Nasty (Raul, Rautaciosul).
A fost timp de 11 ani presedinte al Federatiei Romane de Tenis, plecand prin demisie. In anii ’80, a scris cateva povestiri in limba franceza. De asemenea, a cochetat si cu politica, candidand fara succes pentru functia de primar al Bucurestiului in anul 1996. Prin decret prezidential, in 2008 a fost inaintat la gradul de general-maior in retragere in Ministerul Apararii (jucand pentru Clubul Steaua, era incadrat in armata). In 2009, a fost desemnat cavaler in Legiunea de Onoare a Frantei, fiind apreciat pentru "cariera sportiva impresionanta", precum si pentru "simtul spectacolului" de care a dat dovada in timpul jocului. Viata extrasportiva a lui Ilie Nastase a facut si ea deliciul publicului. A avut nenumarate aventuri, fiind clasat pe locul 6 in Top 10 Living Sex Legends alcatuit de catre revista Maxim. A fost casatorit de patru ori: 10 ani cu fotomodelul belgian Dominique Grazia, cu care are o fiica, Nathalie, cu actrita americana Alexandra King, pe ai carei copii, Nicholas si Charlotte, i-a adoptat, 6 ani cu fotomodelul Amalia Teodosescu, cu care a avut doua fiice, Alessia si Emma Alexandra, iar din 2013, cu fotomodelul timisorean Brigitte Sfat.
Primul om care a primit numele Ilie a fost, desigur, Sfantul Ilie, un foarte important profet biblic, considerat mare proroc, nu doar de catre religia mozaica si religia crestina, ci si de catre musulmani. Biserica Ortodoxa sarbatoreste urcarea la cer a Sfantului Mare Proroc Ilie Tesviteanul in data de 20 iulie. Ilie si-a petrecut viata in nordul Israelului, in timpul regelui Ahab (secolul IX i.H.), iar activitatea sa si minunile sale sunt consemnate in Cartea Regilor din Vechiul Testament. S-a nascut in localitatea Tesev din Galaad (forme greco-latine: Tesvi, Tesba), de aceea i se mai spune Ilie Tesviteanul, Tesbiteanul sau Tisbitul.
Se pare ca provenea din tribul lui Aaron, deci era preot prin originea sa. La nastere, tatal sau a avut o viziune care i-a aratat ca fiul sau va fi un slujitor al Domnului, ca este un inger intrupat si i s-a indicat numele copilului. Inca de mic, Ilie a trait ca un ascet, intr-o feciorie deplina din toate punctele de vedere, tinand post si rugandu-se neincetat. Regele de atunci al evreilor, Ahab, se casatorise cu o printesa pagana, Izabel, preluand de la ea cultul pentru idolii canaaniti Baal si Astarte. Izabel l-a incitat sa-i prigoneasca pe profetii evrei si pe toti cei care se inchinau lui Dumnezeu. Ilie a aparat fara ezitare numele Domnului in fata lui Ahab. I-a infruntat direct, fara ezitare, cu curaj, pe el si pe sotia sa, pe preotii lor si pe Baal insusi. Baal era, la canaaniti, zeul ploii, al fulgerelor si tunetelor si al cetii.
Pentru a-l determina pe regele Israelului sa renunte la idoli si sa se intoarca la Dumnezeu, Ilie a abatut asupra Israelului o seceta ingrozitoare. Pamantul s-a uscat, apele au secat, iar oamenii si animalele mureau pe capete. Ilie a fost trimis de Dumnezeu in afara Israelului, dincolo de Iordan, la raul Chorath, unde putea bea apa dintr-o cascada. Pentru a-l face sa aiba mila fata de poporul evreu, Dumnezeu i-a trimis mancare prin intermediul unor corbi, animale considerate impure de catre evrei, fiind crude cu puii lor. Dupa ce cascada a secat, Ilie a fost trimis la Sarepta din Sidon (Fenicia), iar pe drum a putut vedea efectele dezastruoase ale secetei. A ajuns la o vaduva care, desi foarte saraca, i-a pregatit imediat paine din ultimele ramasite de faina si ulei pe care le mai avea.
Impresionat, Ilie a facut ca vasele cu faina si ulei sa nu se mai goleasca pana la venirea ploii. La scurt timp, copilul femeii a murit si, pentru ca ea considera ca vinovat este Ilie, acesta i-a inviat baiatul, sufland asupra lui si strigand cu putere numele lui Dumnezeu. Pe muntele Carmel, Ilie a aratat apoi puterea lui Dumnezeu astfel: a construit doua altare pe care a sacrificat cate un bou. La unul din altare a invitat 450 de profeti ai lui Baal si 400 de profeti ai lui Astarte sa isi invoce idolii pentru a primi sacrificiul si a aduce focul. Acestia nu au reusit nici dupa ce s-au taiat si au stropit altarul cu propriul lor sange (fapt cu totul interzis de religia mozaica), invocandu-si zeii de dimineata pana seara. Ilie s-a rugat apoi lui Dumnezeu, care a trimis foc din cer – focul a mistuit animalul, lemnul si chiar si pietrele altarului. Dupa aceea, Ilie a ordonat moartea profetilor idolatri.
Apoi s-a rugat pentru ploaie, iar ploaia a inceput sa cada, marcand sfarsitul secetei. Extrem de suparata, regina Izabel il ameninta cu moartea pe Ilie. Acesta fuge, in sud, in Iudeea, la Bersheeba, rugandu-se sa moara, insa un inger il anunta ca are de facut o calatorie lunga. Merge timp de 40 de zile si nopti, ajungand la muntele Horeb, locul in care Moise a primit Cele Zece Porunci – este singurul om despre care Biblia spune ca s-a intors la acest munte. Acolo, Dumnezeu ii vorbeste si il trimite la Damasc, dandu-i noi misiuni. Cu toate ca Ahab incearca din nou sa-l ucida, Ilie este de neinvins, iar in final, trimis tot de Dumnezeu, ajunge fata in fata cu regele, explicandu-i acestuia profetiile sale.
Fiind deosebit de credincios si virtuos, un exemplu de credinta si curaj, lui Ilie i s-a dat darul de a face minuni: a adus foc din ceruri, a adus ploaia pe timp de seceta, a despicat apele si a inviat un copil din morti, prefigurand minunile lui Mesia. A trecut direct de la viata pamanteasca la viata cereasca, fara a mai trece prin poarta mortii. Se considera ca acest lucru a fost o favoare din partea Domnului, pe care a mai facut-o o singura data inaintea sa. Ucenicul sau, Elisei, desemnat de profet sa-i fie succesor, l-a vazut pe Ilie urcandu-se la cer intr-o caruta de foc trasa de cai. In Cartea lui Maleahi, ultima carte a Vechiului Testament, scrisa cu peste 400 de ani inainte de Hristos, se profetizeaza ca Ilie va reveni inainte de venirea zilei Domnului, fiind un vestitor, un sol al lui Mesia. Dumnezeu spune poporului evreu: Iata ca Eu va trimit pe Ilie prorocul, inainte de a veni ziua Domnului cea mare si infricosatoare.
Iisus Hristos insusi spune ca Ioan Botezatorul este profetul Ilie care a revenit. Si ucenicii L-au intrebat, zicand: Pentru ce dar zic carturarii ca trebuie sa vina mai intai Ilie? Iar El, raspunzand, a zis: Ilie intr-adevar va veni si va aseza la loc toate. Eu insa va spun voua ca Ilie a si venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el cate au voit; asa si Fiul Omului va patimi de la ei, Evanghelia dupa Matei. Importanta Profetului Ilie se vede si din faptul ca este unul dintre putinii considerati demni de a vedea slava Dumnezeului intrupat, in ziua Schimbarii la Fata, alaturi de Moise si de cei trei apostoli.
Profetul Ilie apare si in Talmud si Mishnah, precum si in alte texte ebraice necanonice, in legende si traditii, unde are o imagine oarecum diferita de cea biblica. In traditia populara romaneasca, Sfantul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor, iar atunci cand au loc fenomene meteorologice spectaculoase se spune ca Ilie trece cu caruta sa de foc prin cer, pentru a ne proteja. El este si patronul apicultorilor - in 20 iulie, la sate, cei care cresteau albine recoltau mierea ("retezatul stupilor"). Potrivit traditiei, de Sfantul Ilie se mananca roada noua de mere, struguri, alune si nuci.

Etimologie
Ilie este forma romaneasca a numelui latin Elias. In latina, Elias este o transliteratie a aceluiasi nume din greaca veche, care la randul sau reprezinta forma elenizata a numelui Eliyyahu sau Eliyahu din ebraica biblica. In ebraica, Elyahu inseamna Iehova (Iahve) este Dumnezeul meu. Cel care a purtat primul acest nume a fost Sfantul Ilie, prorocul evreu. In Coran, acesta apare sub numele de Illias.

Derivate de la numele Ilie
Eliyyahu sau Eliyahu (ebraica biblica), Elijah, Elias, Eliou (greaca biblica), Helias (latina ecleziastica), Ilyas (araba si turca), Ilia, Iliya (bulgara), Ilija (limbile slave), Elia, Elian (olandeza), Eelis si Eljas (finlandeza), Elie (franceza), Elias si Illes (maghiara), Elis (engleza medievala si suedeza), Elliott (engleza), Eliasz (polona), Elyas (filipineza), Illias si Illiyas (malaieziana), Yeghia (armeana), Ilinca (romana), Ilinka (limbile slave), Ilina si Iliana (bulgara), Eliana (greaca). In limba romana: Iliescu, Iliuta, Ilas, Ilascu. Toponime: Ilia, localitate in judetul Hunedoara.

Personalitati cu numele Ilie sau derivate
Sfantul Ilie (sec. IX i.H.); Ion Iliescu (n. 1930), Ilinca Tomoroveanu (n. 1941), Ilie Micolov (n. 1950), Ilie Ilascu (n. 1952), Ilinca Goia (n. 1969); Elias Canetti (1905-1994), Elia Cazan (1909-2003), Elijah Wood (n. 1981).

Predispozitii ale persoanelor cu numele Ilie
Cei care se numesc Ilie au o personalitate delicata, sensibila, sunt emotivi si intuitivi. Au o inima mare, pot fi chiar timizi, uitand de propriul lor ego si orgoliu in favoarea celor din jur. Imaginativi, ei merg in directia altruismului, inovatiei si a utopiei. Intr-un fel, putem spune ca parintele lor spiritual este Don Quijote! Intre viziuni si realitate exista insa o zona, o prapastie pe care Ilie nu o poate trece intotdeauna - de aceea, el poate fi oarecum pasiv, nepasator, chiar lenes, cooperant, dar cumva dependent de ceilalti. Trebuie sa fie atent ca, in fata realitatilor dure ale vietii, sa nu se refugieze in paradisuri artificiale... Ilie are un suflet generos, cum rareori putem intalni: este iubit pentru disponibilitatea sa, pentru serviabilitatea sa si pentrul simtul prieteniei. In copilarie este destul de sensibil - trebuie sa fie inconjurat de afectiune, dar si stimulat si incurajat. La scoala, va fi uneori catalogat drept distrat, cu capul in nori... Ar fi bine sa fie ajutat sa revina cu picioarele pe pamant. Forta sa emotionala va fi mai putin abstracta daca va imbratisa domenii artistice, cum ar fi muzica, de exemplu. In general, el se va dezvolta armonios daca va avea activitati de grup - acestea ii vor satisface aspiratiile fraternitare si simtul sau de solidaritate. In interiorul grupului, el va da totul. In afara grupului, Ilie este ca un peste pe uscat. De altfel, adeseori semnul sau zodiacal este Pesti, iar Neptun este planeta sa guvernatoare.
Ilie ii iubeste pe cei din jur: prieteni, amici, publicul, multime, chiar daca, in mod paradoxal, el este un timid. Pe de alta parte, isi doreste pacea si linistea, iar pentru a le obtine, este gata sa faca sacrificii, folosindu-si aptitudinile diplomatice si uzand de flexibilitatea sa nativa. Cu toate acestea, el poate fi, din impulsul unei pasiuni personale sau sociale, nerabdator, brutal, chiar fanatic, ca si cum tot ceea ce i-ar aparea in fata ca obstacol ar trebui distrus.
Din punct de vedere sentimental, Ilie este un cavaler care cunoaste limbajul florilor si sufletul femeii, atat de apropiat de al sau. In cuplu, el va cauta armonia, simbioza - unirea si paternitatea sunt pentru el valori primordiale.
Ilie are o viata activa si, chiar daca asta inseamna uneori excese sau o viata emotionala agitata, chiar tumultuoasa, in general ea sta sub semnul reusitei. De altfel, ambitia sa este de a gasi sensul vietii, fara a obtine neaparat privilegii financiare. De aici rezulta si preferintele sale profesionale: artist, decorator, coafez, florist, animator, activitati care au legatura cu audiovizualul, cu fiinta umana (medicina, drept, consiliere, parapsihologie, religie), cu calatoriile (in strainatate), care ii dau posibilitatea de a-si exercita spiritul inventiv si inovator. (Foto: calendar-ortodox.ro, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de Sarbatoarea Sfantul Ilie (20 iulie). Promotie dedicata celor cu numele Ilie

Promotia 2017 se desfasoara in perioada 16-20 iulie 2017. Toate persoanele cu numele Ilie sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland. Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 16-20 iulie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Ilie, pentru o singura comanda.

Promotia 2016 se desfasoara in perioada 16-20 iulie 2016. Toate persoanele cu numele Ilie sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland. Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 16-20 iulie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Ilie, pentru o singura comanda.

Promotia 2015 se desfasoara in perioada 16-20 iulie 2015. Toate persoanele cu numele Ilie sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland. Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 16-20 iulie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Ilie, pentru o singura comanda.

Promotia 2014 se desfasoara in perioada 16-20 iulie 2014. Toate persoanele cu numele Ilie sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland. Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 16-20 iulie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Ilie, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.