Sambata, 13 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Antipa, cel care apara credinta impotriva tuturor

Antipa, cel care apara credinta impotriva tuturor

Email Imprimare

Numele Antipa, sarbatorit in 10 ianuarie, este un nume biblic. Nu este prea frecvent, astazi, iar noi, romanii, il cunoastem datorita marelui biolog Grigore Antipa.
Grigore Antipa, marele biolog roman, s-a nascut pe 27 noiembrie 1867, in Botosani. A copilarit modest, intr-un cartier locuit de armeni si evrei, de la care a invatat limbi straine. Fratele sau mai mare era parazitolog si i-a facilitat obtinerea unei burse regale, astfel ca a ajuns student la Jena (Germania), unde l-a avut profesor pe Ernst Haeckel, fondatorul ecologiei. Si-a continuat studiile in Franta si Italia, realizand in acea perioada si un studiu despre evolutia timusului la pesti. A studiat indeaproape fauna din regiunea Marii Negre si a Deltei Dunarii. In 1893, a participat la o expeditie stiintifica in jurul Marii Negre, care a durat 9 luni si pentru care Regele Carol I i-a pus la dispozitie crucisatorul Elisabeta. Cu acest prilej, a intreprins primele cercetari de biologie marina. In anul 1932, a pus bazele Institutului Biooceanografic din Constanta, care avea doua statiuni de cercetare si rezervatii, la Agigea si la Capul Caliacra. Cu ajutorul Regelui Carol I, apoi al Regelui Ferdinand I, a pus la punct un sistem rational si ecologic de exploatare a pescariilor din Delta Dunarii, lunca Dunarii si de la limane. In 10 ani, productia de peste si de icre negre s-a dublat, fara ca habitatul pestilor sa fie deranjat in vreun fel. In 1947, sistemul a fost preluat de comunisti, care l-au aplicat pana in 1965, cand a inceput aberanta politica a sistematizarilor hidrologice, care a insemnat desecari, canalizari si indiguiri.

Intre anii 1892 si 1944, Grigore Antipa a fost directorul Muzeului National de Istorie Naturala al Romaniei, pe care l-a renovat si reorganizat in intregime, in anul 1906, si care acum ii poarta numele. Este considerat primul cercetator care a modernizat dioramele, accentuandu-le aspectul tridimensional, fiind primul care a instalat diorame intr-un muzeu. Modul de prezentare din acest muzeu, felul in care erau explicate colectiile au atras atentia specialistilor din alte tari, care i-au solicitat o lucrare in domeniu. Astfel, in anul 1934 i-a fost publicata cartea Principes et moyens pour la réorganisation des musées d'histoire naturelle.
Grigore Antipa s-a specializat, de-a lungul anilor, in zoologie, ihtiologie, ecologie si oceanografie, ajungand si profesor universitar. A fost un precursor al hidrobiologiei la nivel mondial, punand, de asemenea, bazele scolii de ihtiologie de la noi din tara. In anul 1910, a fost ales membru al Academiei Romane, ajungand membru al mai multor academii de peste hotare. S-a stins in data de 9 martie 1944, in Bucuresti.
Biserica Ortodoxa il sarbatoreste, pe 10 ianuarie, pe Sfantul Antipa de la Calapodesti. Nu este un sfant foarte cunoscut la noi, chiar daca a fost roman, insa e foarte cinstit in manastirile de pe Muntele Athos, precum si de catre ortodocsii greci si rusi, caci a trait si a faptuit mai mult in Grecia si Rusia. Grecii considera ca a fost un important calugar de pe Muntele Sfant , iar rusii il considera sfant cuvios. Antipa s-a nascut in satul Calapodesti din judetul Bacau, in anul 1816. A devenit monah la 20 de ani, intrand la Manastirea Calapodesti. Dupa doar 2 ani, a plecat spre Muntele Athos, stabilindu-se la schitul romanesc Lacu. A ramas acolo timp de 15 ani, apoi s-a mutat la Manastirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi din Athos. Dupa 4 ani, a devenit calugar, primind numele de Antipa si fiind hirotonit diacon. In 1860, s-a intors in Moldova natala, trecand prin manastirile din apropierea Iasiului. In anul 1865, a ales sa mearga in Manastirea Varlaam, construita pe o insula de pe Lacul Ladoga din nord-vestul Rusiei (aproape de granita cu Finlanda), unde si-a trait ultimii 17 ani din viata in singuratate si liniste. In acest rastimp a fost hirotonit preot, datorita harului sau duhovnicesc. S-a stins in 10 ianuarie 1882, fiind inmormantat la Manastirea Varlaam. A fost canonizat si trecut in randul sfintilor la Muntele Athos, in anul 1906, fiind singurul calugar athonit roman ajuns cuvios parinte in Muntele Sfant si singurul roman athonit ajuns sfant. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat in anul 1992.
In istorie mai exista un Antipa, si anume Irod Antipater - Irod Antipa (in greaca, Herodes Antipatros), cunoscut mai ales sub porecla Antipas. Noi il stim mai ales ca Irod din Noul Testament. S-a nascut in anul 20 i.H. si a murit candva dupa anul 39 d.H. A condus provinciile Galileea si Perea, purtand titlul de tetrarh (conducator al unui sfert dintr-o regiune), caci conducea o patrime din fostul regat al tatalui sau, Irod cel Mare, care fusese impartit intre fiii acestuia. Antipa a jucat un rol important in evenimentele care au condus la executarea lui Ioan Botezatorul si la crucificarea lui Iisus Hristos. In anul 4 i.H., dupa moartea tatalui sau, Antipa a fost pus pe tronul Galileii si Pereii de catre Caesar Augustus. Aceste provincii erau vasale Imperiului Roman, iar Antipa era responsabil pentru constructiile din Sepphoris, Beretharamphtha si, mai tarziu, pentru construirea capitalei Tiberias, pe malul vestic al Marii Galileii. Numit in onoarea Imparatului Tiberius, ajuns intre timp la putere, acest oras urma sa devina un centru al invataturilor rabinice. La un moment dat, Antipas a divortat de prima sa sotie, Phasaelis, fiica Regelui Aretas al IV-lea din Nabatea, casatorindu-se cu Irodiada (Herodias), care fusese casatorita cu fratele lui vitreg, Irod Philip I. Potrivit Evangheliilor, faptul ca Ioan Botezatorul a condamnat divortul si noua uniune l-a determinat pe Antipas sa il aresteze, apoi sa il condamne la moarte. Pe langa acest conflict cu Ioan Botezatorul, divortul lui Antipas a adaugat o latura personala mai vechilor conflicte teritoriale ale acestuia cu Aretas, cei doi disputandu-si zone de la granita Pereii cu Nabatea. Rezultatul a fost un razboi dezastruos pentru Antipas. Tiberius a ordonat o contraofensiva, insa aceasta a fost abandonata odata cu moartea imparatului, in anul 37. In anul 39, Antipas a fost acuzat de catre nepotul sau, Agrippa I, de conspiratie impotriva noului imparat roman, Caligula. Imparatul l-a trimis in exil in regiunea Gaul (o zona care s-a aflat sub ocupatie romana timp de 500 de ani, situata in Franta, vestul Elvetiei, vestul Germaniei, Belgia si Luxemburgul de astazi, si a carei capitala era Lugdunum, Lyon-ul de astazi), insotit de Irodiada, unde a si murit (nu se stie data).
In Evanghelia dupa Luca se spune ca Iisus Hristos a fost adus mai intai la Pilat din Pont pentru judecata, caci Pilat era guvernatorul Iudeii Romane, care cuprindea si Ierusalimul, locul in care Iisus fusese arestat. Initial, Pilat l-a trimis insa la Antipas, caci Iisus fusese cel mai activ in teritoriul acestuia. Dar Antipas l-a trimis pe Iisus inapoi la curtea lui Pilat.

Etimologie
In traducere, acest nume se pare ca inseamna impotriva tuturor. In Apocalipsa, in scrisoarea trimisa cetatii Pergam, Dumnezeu spune: Stiu unde locuiesti: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei. Tu tii Numele Meu si n-ai lepadat credinta Mea nici chiar in zilele acelea cand Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi, acolo unde locuieste Satana. In perioada romana, Pergamul era capitala Provinciei Asia, fiind numit de catre Pliniu cel mai distins oras al Asiei. Dupa cucerirea Babilonului de catre persi, preotii babilonieni s-au mutat la Pergam, aducand acolo si cultul Soarelui (inclusiv piatra cubica sacra Paladium). De asemenea, in cetatea Pergamului isi desfasura activitatea tot felul de culte, grupuri religioase, inclusiv initiati in misterele cybeline si existau temple pentru toate zeitatile importante asiatice, inclusiv un templu maret inchinat lui Zeus, Heron. Acolo se celebra, de asemenea, cultul zeului sarpe Asklepios (Esculap). Inchinarea in fata sarpelui, responsabil pentru caderea lui Adam si a Evei din Eden, era vazuta de catre crestini drept cea mai josnica fapta – de aceea, Pergamul era vazut ca scaun de domnie al Satanei, iar numele Antipas, cel care e impotriva tuturor, e amintit aici pentru a-i scoate in evidenta pe crestinii dreptcredinciosi, pe crestinii care au mentinut calea dreapta, respectiv pe Pavel si adeptii sai. Acestia erau in opozitie cu cei care doar se pretindeau crestini, dar care de fapt nu erau: nicolaiti, balaamiti, copiii lui Isabel, falsii apostoli si falsii evrei. Dupa spusele lui Iustin, acestia isi spun crestini, dar sunt atei si eretici necuviinciosi, caci in invataturile lor sunt numai lucruri blasfemiatoare, nedumnezeiesti si gresite. Iar Pliniu ii scria lui Traian intr-o scrisoare ca acesti crestini Antipas ramaneau credinciosi pana la moarte, neschimbandu-si credinta nici in fata amenintarii cu moartea.
Numele Antipa apare destul de tarziu intr-o inscriptie, abia in secolul al III-lea. E mentionat si de Tertulian. Apare si in lucrarea Faptele lui Antipa, in care se spune ca acesta a fost un episcop al Pergamului care a fost martirizat, in vremea lui Domitian, fiind ars de viu intr-un taur din bronz. Totusi, romanii nu executau in acest fel, astfel ca povestirea nu e foarte credibila. De aceea, unii cred ca numele Antipa este simbolic, fiind format din cuvintele anti = impotriva si pa, prescurtarea cuvantului papa. Astfel, el ar simboliza o grupare din interiorul Bisericii crestine, care in acea vreme, in Pergam, se impotrivea cresterii puterii clerului si a episcopului din Roma.

Predispozitii ale persoanelor cu numele Antipa (sau Antipas)
Cei numiti astfel au o puternica dorinta interioara de a-i inspira pe ceilalti intr-o cauza inalta. De asemenea, ei isi doresc mult sa-si impartaseasca parerile si teoriile referitoare la lumea spirituala. Sunt competenti, au simt practic si de multe ori obtin in viata putere si bogatie. In general, au succes in afaceri si in tot ceea ce inseamna comert si sunt capabili sa-si indeplineasca visele legate de bunastare materiala. Din cauza ca, adeseori, sunt concentrati atat de mult pe afaceri si pe realizarea personala, ei isi pot insa neglija viata personala si relatiile personale. Cu toate acestea, uneori pot avea dificultati in a lua anumite decizii in afaceri, din cauza lipsei increderii in sine si a lipsei pozitivitatii in gandire.
Numele Antipa exprima o natura sensibila, idealista si o sete pentru cultura si pentru lucrurile rafinate ale vietii. Cei numiti astfel muncesc cel mai bine intr-un mediu relaxat, ocupandu-se de scris, de matematica sau facand ceva care implica aptitudini analitice, care cer multa concentrare.
In fata celorlalti ei apar ca fiind calmi, insa uneori ei pot trai mari tensiuni interioare sau stari de nervozitate. Este posibil ca ei sa-si exprime destul de greu, verbal, gandurile si sentimentele cele mai profunde. S-ar putea sa le fie mult mai usor sa o faca in scris.
Pot fi suparati usor si pot suferi de stari de depresie. Vor intotdeauna ce este mai bun, insa lipsa de incredere in fortele proprii si agresivitatea ii pot impiedice sa-si materializeze dorintele.
Amanarea este o alta slabiciune a lor – adeseori, sunt inclinati sa evite anumite decizii si sa lase lucrurile nerezolvate pana in ultimul moment, cand sunt fortati sa actioneze.
Cei numiti Antipa pot avea un sistem cardiac sensibil, pot suferi de afectiuni ale aparatului respirator sau ale rinichilor. Sunt inclinati sa prefere mancarurile bogate, grele, care nu au o mare valoare nutritionala. (Foto: antipa.ro, cuvantul-ortodox.ro, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de Sarbatoarea Sfantului Antipa de la Calapodesti (10 ianuarie). Promotie dedicata celor cu numele Antipa

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 8-10 ianuarie 2017. Toate persoanele cu numele Antipa sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 8-10 ianuarie 2016. Toate persoanele cu numele Antipa sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 6-10 ianuarie 2015. Toate persoanele cu numele Antipa sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 6-10 ianuarie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Antipa, pentru o singura comanda.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.