Duminica, 14 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Valentin, cel puternic si sanatos

Valentin, cel puternic si sanatos

Email Imprimare

Numele Valentin este asociat, in general, cu ziua Sfantului Valentin (catolic), din 14 februarie, care a devenit o traditie foarte raspandita. Exista insa si un sfant ortodox cu acest nume, sarbatorit in 16 februarie.
Una din personalitatile autohtone cu acest nume, acad. Ionel Valentin Vlad, a fost presedinte al Academiei Romane. Acad. Ionel Valentin Vlad, important inginer si fizician roman, s-a nascut in data de 22 septembrie 1943 in Bucuresti. A absolvit cursurile Institutului Politehnic din Bucuresti in anul 1966. De-a lungul timpului, a sustinut conferinte si cursuri la Scoala Doctorala de Fizica / Facultatea de Fizica – Universitatea Bucuresti, Universitatea Stanford (SUA), Imperial College din Londra, Universitatea din Oxford, Centrul de Optica Cuantica al Institutului Max-Planck din Garching (Germania), ETH din Zurich, Universitatea din Erlangen, Universitatea "La Sapienza" din Roma, ICTP din Trieste, Centrul de Cercetare din Karlsruhe, Institutul de Fizica si Tehnica A.F. Ioffe din St. Petersburg, Laboratorul de Cercetare Hanscom al US Air Force din Boston, Ecole Normale Superieure din Cachan (Franta), Scoala de vara DAAD "Trenduri in optica contemporana" (Sinaia, 2005) etc.

A fost inginer doctor, specializat in Electronica, si cercetator stiintific gradul I la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pengru Fizica Laserelor, Plasmei si Radiatiei, precum si profesor asociat la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti. In anul 1991, a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, apoi membru titular, in 2009. In data de 8 aprilie 2014, a devenit presedinte al Academiei Romane. In anul 2008 a fost decorat cu Ordinul National "Serviciu Credincios" in grad de Cavaler.

In ziua de 16 februarie, Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfintii Mucenici Pamfil si Valentin, impreuna cu alti zece martiri, respectiv Patimirea celor doisprezece Sfinti Mucenici. Pamfil si Valentin erau din Cezareea si au fost martirizati, alaturi de ceilalti zece, in anul 308, in vremea persecutiilor comandate impotriva crestinilor de catre Imparatul Diocletian. Cel mai important dintre ei, Pamfil, era preotul Cezareii (presbiter) si avea grija de revizuirea textelor din Noul Testament, indreptand greselile copistilor care il multiplicasera. Copia el insusi Noul Testament si il daruia celor doritori. Valentin (sau Valens) era diaconul bisericii Eliei – desi varstnic, era ascutit la minte si un foarte bun cunoscator al Sfintelor Scripturi, fiind recunoscut ca autoritate in domeniu. Guvernatorul Urban i-a schingiuit, apoi i-a bagat in temnita, unde au stat doi ani, pana cand guvernator a ajuns Firmilian. Impreuna cu ei a fost intemnitat si Pavel, un alt crestin persecutat. In acea vreme, 130 de crestini fusesera izgoniti din Egipt si trimisi la munca in minele de sare din Cilicia. Dupa ispasirea muncilor, cinci dintre ei, frati de sange, se indreptau spre casa. Ajunsi la portile cetatii Cezareii, au fost intrebati cum se numesc si de unde sunt. Fara a se teme, ei au spus ca renuntasera la numele primite de la parinti si ca si-au ales nume crestine: Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil, Daniil. Au spus, de asemenea, ca patria lor este Ierusalimul ceresc. Au fost imediat bagati la inchisoare ca niste talhari. A doua zi, in 16 februarie 308, Valentin, Pamfil, Pavel si cei cinci frati au fost scosi din inchisoare si decapitati. Porfirie, un tanar care a incercat sa le ingroape trupurile, a fost omorat si el, fiind ingropat de viu. La fel a fost ucis si Seleuc, un fost ofiter are sarutase picioarele mucenicilor. Tot atunci au fost martirizati Iulian si Teodul, care, in timpul inmormantarii mucenicilor, au sarutat sfintele lor moaste.

Ziua Sfantului Valentin (catolic), 14 februarie, a devenit, in timp, ziua indragostitilor in multe tari ale lumii. Initial, a fost vorba de un obicei pagan, preluat apoi de Biserica Catolica prin numirea Sfantului Valentin ca patron al indragostitilor, in anul 495, de catre papa Ghelasie I. De fapt, este vorba de trei sfinti martiri cu numele de Valentin, celebrati in aceeasi zi, printre care Valentin din Roma si Valentin din Terni, ambii preoti martirizati in a doua jumatate a secolului al III-lea si ingropati pe Via Flaminia din Roma.
Insa ziua Sfantului Valentin a fost pusa in legatura cu iubirea romantica abia in Evul Mediu tarziu, in secolul al XIII-lea, cand papa Alexandru al IV-lea l-a numit pe Valentin din Terni patron al indragostitilor. Nu exista nicio dovada a legaturii dintre acesta si dragostea de la Curte. Unii sustin ca ziua indragostitilor a fost instituita pentru a contracara Lupercaliile, o sarbatoare pagana care inca ar fi fost celebrata in lumea crestina si in care indragostitii si-ar fi trecut numele pe o urna (nu exista insa dovezi pentru asta). De fapt, ziua de 14 februarie a fost celebrata multa vreme, in Evul Mediu, ca sarbatoare a celibatului, caci, de Lupercalii, fetele tinere nemaritate se ascundeau pe la marginea satului, asteptand ca baietii celibatari sa le gaseasca. Cuplurile formate in urma acestui joc de-a v-ati ascunselea urmau sa se casatoreasca in rastimp de un an. Astfel, se stimula cresterea demografica si dezvoltarea localitatilor. Desigur, in acest joc social se trisa mult: cuplurile care existau deja, neoficial, se "gaseau" ca prin minune, iar baietii cautau o fata anume, pe care o placeau - in general, cea mai frumoasa din sat era cea mai curtata.
In Antichitate, luna februarie era luna fertilitatii si a dragostei. In Atena, perioada dintre 15 ianuarie si 15 februarie luni era luna Gamelion, dedicata unirii sacre dintre Zeus si Hera. In Roma, in 15 februarie se celebrau Lupercaliile, festivalul lui Lupercus, zeul fecunditatii. Preotii lui Lupercus sacrificau capre, iar cu cutitul insangerat atingeau fruntile a doi tineri aristocrati, un baiat si o fata. Apoi sacrificau un tap, iar din pielea acestuia faceau niste curele. Fugeau apoi goi in jurul colinei Palatin, lovindu-le cu curelele pe femeile care le ieseau in cale, pentru a le da darul fertilitatii, conform oracolului Iunonei (Herei), protectoarea casatoriei si a maternitatii.

Prima mentiune a zilei Sfantului Valentin pusa in legatura cu dragostea dateaza abia din secolul al XIV-lea, din Anglia, unde se credea ca pe 14 februarie reveneau pasarile. In aceasta perioada, indragostitii isi trimiteau bilete de amor si se numeau unul pe altul Valentinul meu (un asemenea bilet exista la British Library). Probabil ca multe legende in legatura cu aceasta sarbatoare au fost inventate in acea perioada, cum ar fi aceea ca Sfantul Valentin, inainte de a fi martirizat, i-ar fi strecurat un biletel fiicei temnicerului, pe care ar fi scris din partea Valentinului tau. Sau aceea ca, intr-o vreme in care militarilor romani li se interzisese sa se casatoreasca de catre Imparatul Claudiu al II-lea, Sfantul Valentin aranja casatorii in secret. Spre finalul secolului al XIV-lea, Othon de Grandson, poet si capitan la Curtea Angliei, de origine din Elvetia, a raspandit obiceiul in lumea latina, mai ales la Curtea din Savoia. Si-a dedicat o treime din poemele sale acestei traditii (La Complaincte amoureuse de Sainct Valentin Gransson, Le Souhait de Saint Valentin, Le Songe de Saint Valentin etc.). In secolul al XV-lea, Charles d'Orléans a facut cunoscuta opera lui Othon la Curtea Frantei, scriind si el mai multe poezii dedicate Sfantului Valentin. Traditia s-a pierdut apoi, fiind reactualizata in lumea latina abia in secolul al XIX-lea.

Fiind vorba de mai multi sfinti Valentin, exista moaste ale acestora in mai multe locuri. In Dublin, exista moastele unui Sfant Valentin se afla la Biserica Carmelitilor, care in secolul al XIX-lea devenise loc de pelerinaj de 14 februarie. Moastele lui Valentin din Terni se afla, din anul 1868, intr-o biserica din mica localitate Roquemaure din sudul Frantei. La fiecare doi ani, sunt scoase intr-o mare procesiune, in duminica cea mai apropiata de 14 februarie. Alte moaste se afla, din 1847, in biserica Saint-Pierre din mica localitate franceza Saint-Pierre-du-Chemin (Valea Loarei), fiind autentificate de Vatican.
Sarbatoarea dragostei e celebrata diferit in lume, nefiind pusa intotdeauna in legatura cu Sfantul Valentin. In Europa, de Sfantul Valentin cuplurile isi ofera reciproc cadouri, in semn de iubire, precum si trandafiri rosii, simbol al pasiunii. In China, sarbatoarea a devenit tot mai populara din anii 80 incoace, chiar daca exista si o sarbatoarea traditionala a indragostitilor, Qi Qiao Jie. In Pakistan si India, popularitatea crescanda a sarbatorii a provocat ostilitatea unor grupuri care se opun influentelor occidentale. In Columbia, Sfantul Valentin este celebrat in a treia sambata a lunii septembrie, iar sarbatoarea se numeste día del amor y amistad (ziua dragostei si a prieteniei). In Brazilia, dia dos namorados (ziua indragostitilor) nu are legatura cu Sf. Valentin si e celebrata in 12 iunie. In Catalunya, in 23 aprilie este celebrat Sant Jordi, de ziua caruia barbatii ofera un trandafir femeilor, iar femeile o carte barbatilor. In Iran exista festivalul Sepandarmazgan (sau Esfandegan), cu ocazia caruia oamenii isi exprima iubirea fata de mame si de iubite, fiind in acelasi timp o celebrare a pamantului, traditie ce vine din cultura persana antica. Ceva asemanator cu Sf. Valentin exista si in Israel: Tou Beav, celebrata in iulie sau august. In Japonia, sarbatoarea Sf. Valentin a fost introdusa de catre producatorii de ciocolata la sfarsitul anilor '50, ca eveniment pur comercial in care femeile ofera ciocolata barbatilor. A inceput timid, dar apoi a devenit o adevarata traditie. Pentru barbati a fost creata ziua alba (howaito de), pe 14 martie, zi in care ei ofera un cadou femeilor care le-au daruit ciocolata cu o luna inainte. Astazi, de 14 martie, femeile primesc ciocolata alba, bijuterii sau lenjerie alba, cadouri care depasesc de trei ori valoarea ciocolatei oferite barbatilor. Atunci cand un barbat nu ofera un cadou femeii care i-a daruit ciocolata, se considera ca el nu raspunde iubirii ei. Exista mai multe tipuri de ciocolata pentru 14 februarie, in functie de barbatul careia ii ieste oferita: posibil viitor iubit sau sot, coleg de munca, coleg de scoala, tata etc. Obiceiul s-a raspandit in Hong-Kong, Coreea de Sud si Taiwan. In anul 2011, asociatia florarilor japonezi a lansat campania Flower Valentine, pentru a promova florile. In Franta, de ziua Sf. Valentin florarii vand flori cat intr-o saptamana, 80% fiind trandafiri.

Etimologie
Numele Valentin provine din numele de familie latin Valentinus, format din cuvantul valens, care in latina inseamna puternic si sanatos.

Variante ale numelui Valentin
In limbile romana, franceza, spaniola, germana, rusa si alte limbi slave, precum si in limbile scandinave, forma numelui este Valentin. In engleza, avem Valentine, iar in italiana, Valentino. In limbile latine, forma feminina este Valentina. Diminutive: Vali (romana), Tino (italiana), Val (engleza). Alte limbi: Balendin (basca), Valentin, Valyu, Valyo si Valedin (bulgara), Balint (maghiara), Folant (galeza), Ualan (galeza scotiana), Valentin si Valentinos (greaca), Valentijn (olandeza), Walenty (poloneza), Valentim si Valentina (portugheza).

Personalitati cu numele Valentin
Sfantul Valentin din Terni (a doua jumatate a secolului al III-lea) si Sfantul Valentin din Roma (a doua jumatate a secolului al III-lea) si alti sfinti catolici numiti Valentin, papa Valentin (800-872), Valentine Abt (compozitor american, 1873-1942), Rudolph Valentino (nume real: Rodolfo Alfonso Raffaello Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d'Antonguolla, 1885-1926), Val Kilmer (n. 1959), Valentine Kipketer (maratonist kenyan, n. 1993).
In Austria exista un soi de struguri Valentin (numit si Roter Veltliner). Valentin Taifun este un model de biplan al unui constructor de avioane german. Tot Valentin se numea o fabrica de submarine a nazistilor germani, bombardata de aliati. Valentina este numele mai multor telenovele si filme din America Latina.

Predispozitii ale persoanelor numite Valentin
Cel numit Valentin e un personaj interesant, original, oarecum straniu, caci este in acelasi timp introvertit si extrovertit. Pare a avea doua personalitati: ba il vedem nerabdator, impulsiv, iritabil, coleric, ba il vedem calm si diplomat. Atitudinea lui difera in functie de anturaj. Poate fi deosebit de atent, devotat, plin de afectiune, incercand sa aduca echilibru si armonie printre cei apropiati. Alteori, poate deveni insa complet indiferent, avand o atitudine glaciala si inchizandu-se intr-o mutenie totala.
Valentin e foarte interesat de parerea celor din jur, vrea sa para puternic, viril, ireprosabil, sa impresioneze. Sensibilitatea sa si faptul ca este suspicios il fac uneori impulsiv, desi el este, de fapt, deschis, impaciuitor, afectuos si bun. Insa aceasta sensibilitate exagerata ii aduce intuitie, simt psihologic si o mare finete.
In copilarie, Valentin isi iubeste familia, e cuminte si intelegator. Are mereu nevoie de iubire, de incredere si incurajari, pentru ca la cel mai mic soc emotional si afectiv se va retrage sub carapace.
Cei ce poarta acest nume sunt foarte sociabili si comunicativi, insa iubesc si intimitatea. Vor sa placa si sa fie iubiti. Vor sa-si imbunatateasca cunostintele si pot ajunge eruditi, chiar daca de multe ori sunt autodidacti. Isi aleg meserii originale, avangardiste. Ii atrag profesiunile creative, artistice, dar si stiintele umaniste – medicina, psihologie, sociologie. Isi iubesc familia, sunt preocupati de armonia si linistea acesteia, precum si de confortul apropiatilor.
In dragoste, au nevoie de tandrete si sunt foarte senzuali. Unii dintre ei au o sexualitate complexa si complicata. (Foto: ziarullumina.ro, www.catholic.org)

Cadouri Dacic Cool, de Sarbatoarea Sfantului Valentin (14 februarie, 16 februarie). Promotie dedicata celor cu numele Valentin

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 10-16 februarie 2017. Toate persoanele cu numele Valentin sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 10-16 februarie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Valentin, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 10-16 februarie 2016. Toate persoanele cu numele Valentin sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 10-16 februarie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Valentin, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 2-16 februarie 2015. Toate persoanele cu numele Valentin sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 2-16 februarie de catre sau pentru persoanele cu numele Valentin, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.