Miercuri, 28 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Avram, tatal neamurilor

Avram, tatal neamurilor

Email Imprimare

Avraam este numele binecunoscutului patriarh biblic, primul care l-a recunoscut pe YHWH (Iehova) drept Dumnezeul unic. Pentru credinta sa puternica, Avraam este foarte respectat atat in religia mozaica, cat si in cea crestina si in cea islamica. De-a lungul timpului, multi crestini, printre care multi preoti, s-au numit astfel, printre care si Sfantul Avraam din calendarul ortodox, sarbatorit in ziua de 14 februarie. Una din personalitatile cele mai importante ale Romaniei care au purtat acest nume a fost Avram Iancu.
Avram Iancu s-a nascut in localitatea Vidra de Sus din Muntii Apuseni, in anul 1824, intr-o familie bogata, tatal sau, de profesie padurar, fiind jude domenial. A mers la scoala elementara in Poiana Vadului, apoi in Abrud, iar gimnaziul l-a facut la Zlatna si la Liceul Piarist din Cluj. Tot in Cluj a urmat Dreptul, devenind cancelarist in Targu Mures in anul 1846 si luandu-si licenta de avocat in anul 1848.

Avram Iancu avut un rol foarte important in Revolutia de la 1848, in regiunea Transilvaniei. Fruntas al intelectualilor transilvaneni, a luptat pentru emancipare nationala si sociala, initiind si organizand Adunarile de la Blaj din aprilie, mai si septembrie 1848. Practic, a condus Tara Motilor in anul 1849, fiind si comandant al armatei romanilor din Transilvania, formata din tarani inarmati si mineri din Apuseni, armata care, sustinuta de austrieci, a luptat cu trupele revolutionare maghiare conduse de Lajos Kossuth. Guvernul maghiar refuza sa aplice legea care desfiinta iobagia in Transilvania si sa acorde libertati romanilor – mai mult, a votat unirea Transilvaniei cu Ungaria. De aceea, romanii s-au ridicat impotriva revolutionarilor maghiari, respingand o serie de atacuri ale armatei acestora. Datorita priceperii si curajului sau in lupta cu armata maghiara, mult superioara, Avram Iancu si-a castigat un mare renume printre romanii luptatori, fiind supranumit craiul muntilor. In vara lui 1849, Avram Iancu a stat in Viena, fiind in legatura permanenta cu Curtea Imperiala Austriaca. In luna august, la Siria, trupele maghiare au capitulat in fata austriecilor, romanilor si armatei tariste chemate in ajutor de catre Imparatul Franz Joseph. In luna iunie a anului 1862, imparatul a vizitat Transilvania, iar la cererea lui Avram Iancu si-a modificat traseul initial, ajungand in Apuseni, la Gaina, la Vidra si Campeni. Pentru ca a ajuns prea tarziu la cartierul general al imparatului, Avram Iancu nu a mai fost primit. Suparat, a refuzat decoratia pe care acesta i-a acordat-o pentru vitejia aratata in luptele cu revolutionarii maghiari.

Se stie ca Avram Iancu a avut mai multe iubite, si romance, si maghiare, insa cea mai importanta a fost Johanna Farkas, alintata Hani, din Abrud, cu care a fost impreuna timp de zece ani. Se spune ca aceasta l-a salvat chiar de la moarte, atunci cand trupele maghiare au intrat in oras pe nepregatite, voind sa-l surprinda pe Iancu. Acesta era in casa lui Tamas Farkas, tatal iubitei lui, iar Hani l-a atentionat si a reusit sa-l salveze, conducandu-l prin gradina din spatele casei. Avram Iancu a reusit sa ajunga la Campeni, unde a organizat contraofensiva impotriva armatei conduse de maiorul Hatvani.
Avram Iancu a murit in ziua de 10 septembrie 1872, in Baia de Cris, fiind ingropat la Tebea, langa Gorunul lui Horea.

In data de 14 februarie, Biserica Ortodoxa ii celebreaza pe Sfintii Cuviosi Auxentiu, Maron si Avraam. Cuviosul Avraam s-a nascut in cetatea Cirului, in epoca Imparatului Teodosie cel Mare (Flavius Theodosius), care a domnit intre anii 379 si 395. Avraam a hotarat sa duca o viata de sihastru, petrecandu-si multi ani in postiri si privegheri. Era foarte hotarat in a duce o viata plina de credinta si de austeritate - la un moment dat ajunsese atat de slabit incat nu s-a mai putut misca si umbla, iar aceasta stare a durat cativa ani. Atunci cand a aflat ca, undeva in preajma muntilor din Liban, exista multi oameni care se inchina idolilor, a decis sa plece intr-acolo. A inchiriat o casa in apropiere, s-a odihnit, iar in a patra zi a iesit. Idolatrii l-au prins si l-au ingropat in pamant. Apoi l-au scos si l-au gonit de acolo. Insa tocmai atunci venisera oamenii stapanirii, care strangeau dijmele de la localnici, supunandu-i pe acestia unor batai crancene. Avraam a platit el darile acelor oameni, scapandu-i de chinuri. Minunandu-se de acest gest extraordinar, localnicii s-au decis sa treaca la crestinism. Au cladit o biserica si l-au oprit pe Avraam ca preot al lor, care sa tina slujbele in lacas. Acesta a ramas acolo timp de trei ani, invatandu-i si intarindu-i in credinta crestina, dupa care s-a intors in chilia sa. La scurt timp, a fost numit episcop al Careei, o cetate din Palestina, locuita de multi oameni care se inchinau la idoli. A plecat intr-acolo si, intr-un timp destul de scurt, a reusit sa-i aduca pe locuitori pe drumul cel bun al credintei. Exemplul sau personal, prin faptele pe care le facea, a contat foarte mult in aceasta reusita. Numele cuviosului a ajuns la urechile imparatului, care l-a chemat la el, la Constantinopol. Avraam a ajuns acolo, iar la scurt timp a murit, iar imparatul Tedosie i-a trimis corpul in cetatea Careei cu mare cinste.

Etimologie
Numele Avraam / Abraham vine din ebraica, insemnand tatal inalt, tatal inaltat, tatal a multi oameni sau tatal a multe neamuri. Poate fi inteles si ca o constrangere a lui Abram si hamon = multi, multitudine. Avraam cel din Biblie se numea la inceput Abram (Avram), insa Dumnezeu i-a schimbat numele in Abraham (Avraam), dupa cum spune Cartea Genezei. Rolul sau a fost de a-si duce poporul din cetatea Ur in tara Canaanului si este vazut de catre evrei ca intemeietor al poporului evreu, prin fiul sau Isaac, iar de catre musulmani ca intemeietor al arabilor prin fiul sau Ishmael. In Europa a inceput sa fie popular cam din secolul al XVI-lea. Ca nume crestin englezesc, a devenit mai frecvent dupa Reforma Protestanta, atingand apogeul in perioada in care a trait Abraham Lincoln, dar si dupa ce acesta a fost asasinat.

Variante ale numelui Avraam

In ebraica biblica, exista si forma Avraham. In alte limbi exista formele Ebrahim, Ibraheem si Ibrahim (limbile arabe), Abraam (greaca biblica), Ibro (bosniaca), Ibragim (cecena), Aabraham si Aapo (finlandeza), Abraam si Abram (georgiana), Braam (Limburgish), Ibragim (osetiana), Ebrahim (persana), Abram (rusa), Ibrahim (turca), Ibrahima (in Vestul Africii). Alte forme: Ab, Abarran, Aberham, Abey, Abie, Abrahamo, Abrahan, Abrahim, Abrami, Abramo, Abrams, Abran, Avrom, Brahm. Exista si trei variante feminine: Abarrane, Abra si Abriana. Diminutive sunt Abe si Bram (engleza), Abe si Avi (ebraica), Braam si Bram (olandeza).

Personalitati cu numele Avraam sau derivate
Avram Iancu (1824-1872); Avraam, patriarhul biblic (circa 2000-2150 i.H.), Sfantul Cuvios Avraam (secolul al IV-lea), Sfantul Avraam Staretul (secolul al V-lea), mai multi sfinti si calugari sau preoti din Etiopia, Egipt, Persia, Siria, Prusia, Suedia etc., precum si rabini, Papa Abraham din Alexandria (de origine siriana copta; m. 978); Abraham Lincoln (1809-1865).

Semnificatia numelui Avraam
Avraam e un nume foarte masculin, viril, insa sub aparenta de autoritarism si dominare se ascunde o mare sensibilitate. Tandru, emotiv, simpatic si generos, Avraam are o inimia deschisa, insa nu prea vrea ca acest lucru sa se stie, caci isi doreste o imagine exterioara care sa impuna respect. Vrea sa fie admirat, are nevoie de asta, vrea sa ii fie recunoscuta valoarea. De aceea, are, pe langa aspiratii inalte, o vointa de fier, fiind capabil de acte eroice.
Daca ne referim la puterea sa de munca, sa spunem ca Avraam nu e constant, totul depinzand de starea si de cheful sau de moment. In general, el va accede la o pozitie de conducator, de lider, caci are toate calitatile necesare, fiind mai ales organizat. In plus, nu prea accepta sa fie pe locul al doilea si nici esecurile profesionale. Insa, chiar daca este orgolios, Avraam e uneori extrem de naiv. Daca ajunge in pozitii foarte importante, poate deveni arogant si coleric, ceea ce nu-l impiedica sa fie timid, in acelasi timp.
In copilarie, pentru a evita sa devina prea egoist, Avraam este bine sa fie implicat in activitati de grup sau sa primeasca frati si surori. Astfel, va putea sa-si exercite mai bine puterea, initiativa, precum si latura sa buna, filantropica. I se potriveste foarte bine teatrul, caci pentru el lumea e o scena pe care el insusi joaca un rol important.
Avraam adora sa comande, sa fie mereu in prim-plan. Iubeste tot ceea ce este pur, frumos, cu stil si iubeste foarte mult dreptatea. Il intereseaza sa interactioneze cu publicul sau, sa calatoreasca, e idealist si e complicat in dragoste. Este exigent cu iubita sa, pe care vrea sa o domine. Daca aceasta il admira neconditionat, e cu atat mai incantat! E senzual, generos, uman si respecta traditiile legate de casatorie, casnicie copii etc.
Meseriile preferate de Avraam sunt cele care ii dau autonomie (profesii liberale, mestesuguri etc.) sau cele care ii dau un rol important. Dar poate avea activitati umanitare, caci militeaza pentru dreptate sociala. De asemenea, poate lucra in audiovizual sau intr-un domeniu care implica multe calatorii. Nu sunt excluse nici meseriile care au legatura cu hotelurile, restaurantele sau bucataria. (Wikipedia, doxologia.ro)

Cadouri Dacic Cool, de Sarbatoarea Cuviosului Avraam (14 februarie). Promotie dedicata celor cu numele Avraam

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 10-14 februarie 2017. Toate persoanele cu numele Avraam sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 10-14 februarie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Avraam, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 10-14 februarie 2016. Toate persoanele cu numele Avraam sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 10-14 februarie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Avraam, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 13-14 februarie 2015. Toate persoanele cu numele Avraam sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 13-14 februarie de catre sau pentru persoanele cu numele Avraam, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.