Duminica, 14 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Filimon, cel devotat

Filimon, cel devotat

Email Imprimare

Filimon este numele unui Sfant Apostol crestin, praznuit in 19 februarie, precum si numele unui mucenic crestin care a trait in secolul al III-lea. Datorita acestora, numele s-a raspandit mai ales in estul Europei, la popoarele ortodoxe. La noi in tara, una din personalitatile importante care au purtat acest nume a fost scriitorul Nicolae Filimon.
Nicolae Filimon s-a nascut in Bucuresti in 6 septembrie 1819, ca fiu al unui preot, paroh al Bisericii Enei. In tinerete a cantat in corul bisericii, iar dupa ce tatal sau a murit (1830) a ajuns corist intr-o trupa cunoscuta, apoi flautist la teatrul lui Papanicola, dupa cum relateaza Ion Ghica. Anii de teatru si muzica au insemnat o etapa importanta in viata scriitorului, el devenind unul din primii cronicari muzicali si de teatru de la noi.

In 1852, este numit epitrop al Bisericii Enei, functie in care va ramane pana la moarte. Debuteaza in publicistica in 1857, in ziarul Nationalul, cu cronici muzicale si foiletoane. Calatoreste in Vestul Europei si scrie Excursiuni in Germania meridionala (1858). Tot in anul 1858 publica in Nationalul prima sa nuvela, Mateo Cipriani, sub titlul de Manastirea domenicanilor dupa colina Fiesole. Continua sa publice nuvele, fragmente, chiar si un basm, in mai multe publicatii. Scrie Ciocoii vechi si noi sau Ce naste din pisica soareci mananca – romanul i se publica mai intai in Revista romana a lui Al.I. Odobescu, in foileton, in 1862, iar apoi in volum, in 1863. Este cea mai cunoscuta scriere a lui Nicolae Filimon, cea in care apare binecunoscutul personaj Dinu Paturica, tipul arivistului complet. In anul 1864 il gasim din nou ca epitrol al Bisericii Enei si tot in acelasi an isi reia activitatea de cronicar dramatic, scriind pentru Buciumul, publicatie condusa de Cezar Bolliac. In ianuarie 1865 scrie ultimul sau articol, iar in 19 martie 1865 moare de ftizie.
Ion Ghica spunea despre Nicolae Filimon, intr-o epistola, ca ... literatura a pierdut in el pe unul din luceferii sai. Mai spunea ca Filimon era un om extrem de modest, vesel, loial, sincer, un prieten veritabil, muncitor, ca s-a multumit intotdeauna cu putin, ca nu s-a milogit niciodata in fata cuiva si ca n-a banuit niciodata ca era un scriitor de mare talent.

In data de 19 februarie, Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si Apfia. Acestia au trait in timpul Imparatului Nero si au fost ucenici ai lui Pavel, facand parte din grupul celor saptezeci de apostoli. Arhip era episcop in Colossae, in cetatea Frigia. Filimon era un cetatean cunoscut si repectat in Colossae, iar Apfia era, se pare, sotia sa (dupa spusele Sfantului Ioan Gura de Aur). Lui ii este adresata Epistola catre Filimon de catre Apostolul Pavel, care apare in Noul Testament. Filimon si-a facut din casa biserica, tinand slujbe la el acasa la fel ca in biserica, deoarece acolo se adunau toti credinciosii crestini din Colossae. Dupa aceea, a fost episcop apostolic, adica episcop trimis in apostolie pe alte meleaguri. A propovaduit crestinismul in cetatea Frigiei, dar si in alte parti, iar la un moment dat a ajuns episcop si in Gaza. Apfia avea grija de biserica din Colossae, rugandu-se, postind, vindecandu-i si ajutandu-i pe saraci si pe straini. Casa ei era biserica, loc de popas si spital in acelasi timp. Intr-o zi, cu ocazia sarbatorii pagane a zeitei Artemida, Filimon, Arhip, Apfia si toti credinciosii erau adunati intru rugaciune in biserica lor din Colossae. Au fost atacati de necredinciosi – cu totii au fugit, insa apostolii au ramas neclintiti. Au fost prinsi si dusi la mai-marele cetatii Efes, Androclis, care a ordonat torturarea lor. Cei trei apostoli au fost intinsi pe jos, tarati si loviti cu batele. Arhip a refuzat sa se inchine lui Min, un idol pagan, astfel ca a fost ingropat in pamant pana la coapse si lovit cu pietre, fiind apoi lasat pe mana copiilor, care l-au ucis cu lovituri de cutit. Si Filimon si Apfia au fost ingropati pana la coapse si ucisi cu pietre, in chinuri.

Etimologie
Filimon provine din Philemon, Philemonos, un nume destul de frecvent la vechii greci, format din radacina phil = iubit, drag (ca in cazul unor nume precum Filip, Filaret, Filofteia, Filomela etc). Ar putea fi tradus prin cel iubit sau afectuos sau devotat. Una din cele mai vechi atestari apare la istoricul Tucidide. In Metamofroze VIII, poetul latin Ovidiu, preluand un motiv al mitologiei greco-romane, povesteste cum Philemon si Baucis, doi soti care traiau in Tyana (loc pe care autorul il plaseaza in Frigia), i-au primit in coliba lor pe Zeus si pe Hermes (respectiv Jupiter si Mercur, la romani), care umblau pe Pamant deghizati in simpli tarani si care cautau un loc de popas peste noapte. Nimeni nu-i primea in casa, cu atat mai putin bogatii din cetate, insa Philemon si Baucis s-au dovedit a fi foarte ospitalieri si si-au indeplinit rolul de gazde in mod desavarsit, chiar daca erau foarte saraci. Le-au oferit paine si vin, caci doar atat aveau. Cand Baucis a observat ca, desi oaspetii beau, cupele lor nu se goleau, si-a dat seama ca are de a face cu doi zei. Atunci, cei doi soti au ingenuncheat in fata lor si si-au cerut iertare pentru saracia casei si mesei lor. Philemon a vrut sa sacrifice gasca, cea care le pazea coliba, insa Zeus a spus ca nu e nevoie de asta. Drept rasplata pentru bunatatea lor, zeii i-au crutat pe cei doi, au distrus satul si pe toti cei care nu ii primisera, iar coliba lor au transformat-o intr-un templu. Cei doi au dorit sa fie ei pazitorii templului si au mai dorit ca, atunci cand le va veni vremea, sa moara in aceeasi zi – dorintele lor au fost ascultate de zei. Cand au murit, Philemon a fost transformat intr-un stejar, iar Baucis intr-un tei.
Desigur, numele Filimon s-a raspandit la ordotocsi datorita Sfantului Apostol Filimon. La noi a ajuns pe filiera slava, fiind pomenit deja din secolul al XVI-lea.

Variante ale numelui Filimon
Filon (rusa), Filemone (italiana), Filemon (maghiara), Filomeno.

Personalitati cu numele Filimon sau derivate
Nicolae Filimon (1819-1865), Philemon (poet latin, sec. III i.H.), Sfantul Apostol Filimon (sec. I d.H.), Sfantul Mucenic Filimon (patronul dansatorilor si actorilor, m. 305, sarbatorit de Biserica Ortodoxa in 14 decembrie), Philemon din Antiohia (patriarh ortodox intre anii 1766-1767), Philemon Yank (prim-ministrul Camerunului, n. 1947).

Semnificatia numelui Filimon
Filimon este delicat, sensibil, emotiv si intuitiv. Are o inima buna, e timid, tine cont mai mult de ceilalti decat de el insusi. Este plin de imaginatie si inovator, indreptandu-se catre zone considerate de altii utopii. Uneori nu reuseste sa faca legatura intre fantezie si realitate, iar in acest caz devine pasiv, nepasator, chiar lenes, iar alteori se refugiaza in lumi imaginare atunci cand da de duritatile vietii. Se dezvolta foarte bine atunci cand are preocupari artistice, de exemplu muzicale. De asemenea, atunci cand are activitati de grup, care ii satisfac si aspiratiile sale catre fraternitate si solidaritate. Cand e lipsit de un grup afectiv, se simte ca un peste scos din apa...
Filimon ii iubeste pe cei din jur, pe prieteni, iubeste publicul, multimea, chiar daca, in mod paradoxal, este un timid. Isi doreste linistea si pacea, iar pentru ele e dispus sa se sacrifice, facand uz de diplomatie si multa flexibilitate. Cu toate acestea, sub impulsul unei pasiuni (personale sau sociale), poate deveni nerabdator, brutal, chiar fanatic, daramand totul in fuga sa.
Din punct de vedere sentimental, Filimon seamana cu acei cavaleri medievali care cunosteau in detaliu limbajul florilor si al sufletului feminin, caci el este apropiat de aceste lucruri si le intelege. In cuplu, el cauta simbioza perfecta, unirea totala, iar paternitatea are, pentru el, o valoare fundamentala.
Viata sa emotionala poate fi uneori perturbata si poate duce la excese, la situatii confuze sau bizare, insa destinul sau sta in general sub semnul reusitei si al creativitatii. De altfel, ambitia lui Filimon este sa gaseasca si sa inteleaga sensul vietii, iar asta nu neaparat pentru recompense financiare. De aceea, profesiile care i se potrivesc sunt artist, decorator, coafez, florist, animator, poate lucra in audiovizual sau in domenii umaniste – medicina, drept, religie, parapsihologie, consiliere etc., in domenii care au legatura cu strainatatea si cu calatoriile si in general in meserii care ii permit sa-si exercite spiritul inovativ.

Cadouri Dacic Cool, de Sarbatoarea Sfantului Apostol Filimon (19 februarie). Promotie dedicata celor cu numele Filimon

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 17-19 februarie 2017. Toate persoanele cu numele Filimon sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 17-19 februarie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Filimon, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 17-19 februarie 2016. Toate persoanele cu numele Filimon sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 17-19 februarie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Filimon, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 17-19 februarie 2015. Toate persoanele cu numele Filimon sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 17-19 februarie de catre sau pentru persoanele cu numele Filimon, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.