Sambata, 23 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Afaceri La birou Rosu, seductie absoluta

Rosu, seductie absoluta

Email Imprimare

Rosu este, fara indoiala, culoarea cea mai fascinanta. Este prin excelenta culoarea intensa si senzuala care evoca cele mai inflacarate sentimente si pasiunea ametitoare a dragostei. Rosul este ca un mozaic de paradoxuri, inspirand trairi in totala contradictie unele cu altele, precum iubire-ura sau curaj-teama. Pe de-o parte, rosul este considerat o culoare profunda, benefica, incarcata de energie. Pe de alta parte, este asociat sangelui, infernului si placerilor senzuale. Aceasta culoare calda nu are cum sa te lase indiferent si tocmai in acest aspect sta toata forta ei: trezeste sentimente, emotii si trairi intense, fie ele pozitive sau negative, fiind practic imposibil sa-i rezisti.

Denumirea culorii provine de la latinescul roseus. Latina avea mai multi termeni pentru a desemna diverse nuante de rosu, ceea de dovedeste locul privilegiat pe care il ocupa aceasta culoare nu numai in cultura romana, ci si in cea greaca. Se spune chiar ca rosul ar sta la originea numelui primului om, Adam. In ebraica, numele Adam este format din trei litere, ADM, care s-ar traduce prin rosu, fara pata, frumos la chip. Tot in ebraica, substantivul adam este forma masculina a cuvantului adamah, care inseamna pamant, lut.
Cu forta si stralucirea sa, rosul, considerat simbolul fundamental al principiului vietii, culoare a focului si a sangelui, este tot atat de ambivalent precum elementele pe care le reprezinta, in functie de nuantele in care se declina. Rosul aprins este perceput ca diurn, masculin, tonic, incitand la actiune. Exprima ardoare si frumusete, tinerete, vigoare, sanatate, dar si bogatie, fiind, de asemenea, asociat erosului. In schimb, rosul inchis este nocturn, feminin si exprima misterul vietii. Daca rosul aprins provoaca si da curaj, fiind frecvent intalnit pe drapele, insigne si afise publicitare, rosul inchis invita la prudenta si vigilenta, asa cum este cazul culorii rosii a semaforului. Rosul aprins este pozitiv, dinamic, fiind in centrul a nenumarate traditii, mai ales in Asia, unde aceasta culoare este nelipsita din festivitatile si serbarile legate de sosirea primaverii, de casatorie si de nastere. In Japonia, rosul este purtat, aproape in exclusivitate, de femei, ca simbol al sinceritatii si fericirii. In textele sacre ale crestinilor, dar si in cele ale egiptenilor, evreilor si arabilor, rosul aprins este asociat focului si iubirii divine, fiind un simbol al divinitatii.
In Antichitate, rosul violaceu sau purpuriu era considerat cea mai frumoasa, mai nobila si mai pretioasa dintre culori. Numit si purpura regala, rosul purpuriu era culoarea vesmintelor purtate de suverani. Se spune ca Imparatul Nero ar fi ordonat pedeapsa cu moartea si confiscarea bunurilor pentru oricine ar fi indraznit sa poarte si chiar si numai sa cumpere tesaturi de culoare purpurie. In Biblie, aceasta nuanta este rezervata lui Dumnezeu, apoi regilor lui Israel. Mai multi principi bizantini nascuti in timpul domniei tatalui lor au purtat titlul de Porfirogenet, care s-ar putea traduce prin cel nascut in purpura.
Rosul este si una dintre culorile liturgice, alaturi de alb, verde, albastru si auriu, fiind una dintre cele mai folosite culori in iconografie. Rosul purpuriu evoca patimile Mantuitorului Iisus Hristos, in timp ce rosul inchis aminteste de sangele Domnului si de sangele martirilor. Rosul este considerat simbolul Invierii, al victoriei vietii asupra mortii. In iconografia ortodoxa, Iisus Hristos si Maica Domnului sunt reprezentati purtand vesminte de culoare rosie si albastra, ca simboluri ale firii umane (rosul) si ale firii divine (albastrul).
In plan psihologic, rosul exprima bucuria de a trai, optimismul, vigoarea, insa este asociat si tendintelor agresive, impulsurilor sexuale si pasiunii. Culoarea rosie emite undele cele mai lungi si are cel mai inalt nivel de vibratie. Se crede ca stimuleaza functionarea inimii si ca imbunatateste circulatia sangvina. Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea British Columbia, rosul imbunatateste performantele cognitive, sporind atentia la detalii. Despre persoanele care se imbraca in rosu se crede ca sunt firi ambitioase, energice, curajoase, extravertite, uneori impulsive.
In designul de interior, rosul este bine sa fie folosit pentru a pune in valoare o alta culoare. Nu este recomandat sa fie culoarea dominanta. Incaperile in care rosul predomina induc nervozitate si se crede ca duc la pierderea notiunii timpului – motiv pentru care rosul este atat de frecvent in baruri si casinouri. Datorita efectelor sale stimulante, rosul este destinat spatiilor cu circulatie si activitate intense: holul de la intrare, bucataria, biroul, biblioteca, eventual sala de fitness. Rosul se asorteaza foarte bine cu nuantele de maro, dar si cu albul, negrul sau cu galbenul auriu (folosit in doze mici, in decoratiunile de interior sau in tesaturi). Mai multe branduri din portofoliul companiei Hansen Office Design propun mobilier de birou in diverse nuante de rosu.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.