Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Afaceri La birou Alb, puritate, unitate si echilibru

Alb, puritate, unitate si echilibru

Email Imprimare

Albul are asupra sufletului nostru acelasi impact pe care il are tacerea absoluta, era de parere faimosul pictor Vasili Kandinsky, reprezentant de seama al expresionismului si al artei abstracte. Sinteza a tuturor culorilor, albul este luminos si confera obiectelor volum si soliditate. In designul de interior, albul inseamna simplitate si permite evidentierea celorlalte culori. Inca din cele mai vechi timpuri, albul este asociat puritatii, perfectiunii si divinitatii. Astazi, este culoarea rochiei de mireasa si a halatelor pe care le poarta medicii. Drapelul alb si porumbeii de aceeasi culoare sunt embleme internationale ale pacii. Nu este considerat o culoare propriu-zisa, tocmai pentru ca este rezultatul unui amestec echilibrat intre culori. Astfel se explica si de ce, in Occident, albul simbolizeaza unitatea si echilibrul perfect de care aminteste tabloul Patrat alb pe fond alb al lui Kazimir Malevici.

Potrivit istoricului Michel Pastoureau, albul a avut dintotdeauna cea mai puternica incarcatura simbolica, pentru ca evoca aspecte esentiale, precum viata, moartea, inocenta. In Antichitate, albul era considerat pe picior de egalitate cu rosul si cu negrul. Anticii faceau chiar distinctia intre albul mat (latinescul albus) si albul stralucitor (latinescul candidus). Aceeasi diferenta se intalneste si in limbile germanice: blank este albul stralucitor, in timp ce weiss desemneaza albul mat.
In imaginarul colectiv, albul este asociat ideilor de puritate si inocenta, aceasta simbolistica fiind recurenta in culturile europene, dar si in Africa si Asia. Si, totusi, rochia de mireasa nu a fost intotdeauna alba. Pentru romani, de exemplu, virginitatea femeii inainte de nunta nu avea importanta pe care a dobandit-o de-a lungul timpului. In Evul Mediu, rochia de mireasa era de culoare rosie. Cum, in ziua nuntii, se presupune ca te imbraci cu ce ai tu mai frumos, la vremea respectiva, o rochie rosie, cu ornamentatie bogata, era considerata eleganta suprema. Rosul era, de altfel, culoarea in a carei obtinere excelau boiangiii epocii. Incepand din secolul al XVIII-lea, cand valorile burgheze se substituie, treptat, celor aristocratice, ideea de virginitate capata importanta, rochiile de mireasa devenind astfel albe. Timp de secole, toate materialele textile care veneau in contact direct cu trupul, de la asternuturi la lenjerie intima, erau albe, pentru ca albul era asociat curateniei, dar si din motive de ordin practic: cand se spalau, tesaturile erau fierte pentru a fi curatate cat mai bine, iar unele dintre cele colorate isi pierdeau din culoare, dar albul era cel mai rezistent...
In Occident, pielea alba a fost considerata mult timp un semn de noblete. Pentru ca taranii aveau pielea arsa de soare, aristocratii se straduiau din rasputeri sa aiba pielea cat mai deschisa la culoare, ca sa se diferentieze. Lucrurile se schimba in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand pielea deschisa la culoare incepe sa fie asociata cu muncitorii care lucreaza in spatii inchise. Pentru a se deosebi, elita vremii cauta sa aiba pielea cat mai inchisa la culoare, mergand la mare sau folosind produse care confera pielii aspectul bronzat.
Albul este asociat si luminii divine: despre ingeri se spune ca sunt imbracati in alb si Dumnezeu insusi este uneori perceput ca o lumina alba. Monarhii, care isi revendicau autoritatea din puterea divina, au adoptat si ei albul. Se spune ca, in timpul Razboiului de 100 de Ani, ar fi fost arborat pentru prima data un steag alb pentru a cere incetarea ostilitatilor, albul fiind pus astfel in opozitie cu rosu, culoarea razboiului. In religiile monoteiste, albul mai este asociat luminii primordiale si inceputului timpurilor. Cealalta fata a acestui simbol este albul asociat fantomelor, spiritelor ratacitoare, ca ecou din lumea mortilor, aducator de vesti nu tocmai bune. Fantomele sunt descrise ca fiind imbracate in alb inca din Antichitate. La Roma, albul era, de asemenea, culoarea vestalelor care isi incalcasera juramantul de castitate si urmau sa fie arse de vii. Vechii egipteni inveleau trupurile mortilor intr-un tesaturi albe, pentru a arata ca moartea elibereaza sufletul pur si nemuritor din invelisul material, trecator si perisabil. In Japonia si in China, albul inseamna moarte, iar in India este considerat aducator de ghinion.
In materie de design de interior, albul merge de minune cu toate celelalte culori si se preteaza pentru amenajarea oricarui spatiu. Trebuie doar sa avem grija sa il alternam, din cand in cand, cu pete de culoare sau sa folosim diverse nuante de alb, pentru a evita aspectul de spital. Albul imprima o nota de prospetime si de calm, mareste spatiul si compenseaza lipsa de culoare prin evidentierea luminii, el insusi fiind luminos. Este indicat sa fie combinat cu nuante calde, precum bejul, pentru a crea o ambianta relaxanta. Ca sa creati o atmosfera tonica, puteti folosi cu incredere combinatia de alb si verde. Daca va doriti un spatiu modern, nimic nu se compara cu opozitia dintre alb si negru. Marele avantaj pe care il ofera albul este ca nu se demodeaza niciodata, este neutru si elegant. Tocmai de aceea este o culoare pe care mizeaza multi designeri de mobilier de birou. Compania Hansen Office Design va propune mobilier de birou in alb de la mai multi producatori de prestigiu, printre care Actiu, Alea Office, BULO, Della Rovere sau Della Valentina Office.

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.