Uleiurile vegetale, comoara plantelor

Imprimare

Uleiurile fac parte din viata noastra de zi cu zi. Fie ca este vorba de uleiuri minerale, sintetice, animaliere sau uleiuri vegetale, obtinute din plante, le intalnim in alimentatia noastra obisnuita si ca ingrediente in produsele cosmetice. Uleiurile vegetale sunt de mai multe feluri. Unele dintre ele sunt obtinute prin presare la rece, din plante oleaginoase, ca de exemplu seminte de floarea-soarelui, masline, seminte de dovleac etc. Sunt foarte sanatoase in alimentatie, insa au si un dezavantaj: nu rezista la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, deci nu pot fi folosite la gatirea mancarurilor prin coacere sau prajire. In schimb, atunci cand sunt amestecate in mancare, ele pot fi incalzite.

Desigur, uleiurile pot fi obtinute din plantele oleaginoase si prin alte metode, prin incalzire si unele tratamente chimice, insa in acest caz nu sunt la fel de sanatoase. Din plante se pot obtine si uleiuri pe care le putem numi medicinale. Acestea sunt, de fapt, uleiuri vegetale, obtinute prin presare la rece, amestecate cu anumite plante care au proprietati fitoterapeutice (cimbru, salvie, cimbrisor, musetel), proaspete sau uscate. Amestecul se lasa la macerat timp de cateva saptamani, iar uleiul vegetal va extrage din aceste plante medicinale toate substantele benefice pentru sanatatea noastra.
Tot prin presare putem obtine uleiuri si din plante neoleaginoase, care sunt deosebit de sanatoase. Este vorba de anumite fructe, samburi sau frunze. Un exemplu este uleiul obtinut din samburii de caisa, care are un continut mare de acizi grasi, benefic pentru organismul nostru. Alte exemple sunt uleiurile de jojoba sau argan, pe care le gasiti si in componenta unor produse de intretinere ale companiei noastre, Apimond. Deoarece nici un ulei vegetal nu contine toate substantele necesare corpului nostru, este bine sa alternam utilizarea lor, astfel incat sa beneficiem de toate principiile sanatoase ale acestor uleiuri. Aceste uleiuri sunt utile atat in alimentatie, cat si in uz extern.
O alta categorie de uleiuri este reprezentata de uleiurile esentiale. Sunt uleiuri volatile, obtinute din plante aromatice - trandafiri, iasomie, bujor etc. In general, sunt utilizate in cosmetica si parfumerie, dar, pe langa mireasma lor incantatoare, ele sunt utile si prin efectele pe care le au asupra psihicului uman, fiind utilizate si in aromaterapie.
Trebuie sa fim atenti ca, atunci cand folosim uleiuri vegetale, sa le alegem pe cele de calitate. Fie ca le folosim in alimentatie, fie in uz extern, este important ca ele sa nu contina conservanti sau alte substante chimice. Desigur, cele mai bune sunt uleiurile obtinute din culturi ecologice. Chiar daca ele sunt putin mai scumpe decat cele obisnuite, atunci cand vine vorba de sanatatea noastra, nu e bine sa facem compromisuri. Tocmai de aceea, compania noastra, Apimond, a ales sa ofere clientilor sai si produse bio-organice de cea mai buna calitate.
Despre proprietatile benefice ale uleiurilor obtinute din plante a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare, in cadrul emisiunii Talent si Efort, difuzata pe postul Trinitas TV marti, 8 iulie 2014.