Joi, 8 Dec

Ultimele Titluri :


Tara albinelor

Email Imprimare

Traim in patria albinelor. Herodot spunea ca tinutul de dincolo de Istru este ocupat de albine si, din cauza lor, nu se poate trece mai departe. Albinele reprezentau adevarati aliati ai dacilor. Nu numai ca le furnizau hrana si medicamente, dar ii si ajutau sa se apere de dusmani. Cu ajutorul lor, organizau paza trecatorilor, mirosul cailor iritand la maxim albinele. Nenumarate dovezi arheologice atesta faptul ca geto-dacii se ocupau cu cresterea albinelor, utilizand in mod constant diferitele produse ale stupului. Renumiti pentru mestesugul fierului, foloseau ceara nu umai pentru iluminat, ci inclusiv pentru a turna in forme monezi, podoabe si arme. Se crede ca turtele dulci din faina de mei si miere reprezentau un desert predilect al dacilor. Astfel, nu e de mirare ca istoriografii antici, atat cei greci, cat si cei romani, consemneaza ca Dacia era tara albinelor.
Xenofon, cu 400 de ani i.H., arata ca hrana getilor consta in primul rand din miere, legume si produse din lapte, iar in secolul al III-lea i.H. Aellianus consemna faptul ca geto-dacii cresteau albinele nu numai pentru a-si asigura propria hrana si necesarul de ceara, ci inclusiv pentru a le comercializa, informatie intarita apoi in secolul al II-lea i.H. de Polibiu din Megalopolis, care arata ca din regiunile de la Dunare se exportau miere, ceara si vinuri.

Odata cu ocupatia romana, cresterea albinelor si comertul cu produse apicole capata un nou avant. Vechimea si importanta albinaritului pentru daci si, de altfel, in intreaga noastra istorie reprezinta un fapt amplu documentat si de marii nostri istorici, precum Alexandru Xenopol, Nicolae Iorga sau Vasile Parvan. Stuparitul a reprezentat o constanta pe meleagurile noastre ale carui inceputuri se pierd in negura timpului. In secolul al XVIII-lea in Moldova si Muntenia existau peste un milion de stupi. Vechimea albinaritului si importanta lui ca sursa de hrana si de remedii medicale, precum si utilizarea cerii la iluminat au lasat urme adanci in intreaga noastra spiritualitate. Albinele si minunatele lor produse reprezinta o prezenta constanta in basmele, legendele, ghicitorile si proverbele populare.
Dar produsele apicole erau deja din vechime folosite si ca adevarate medicamente, atat pe meleagurile noastre, cat si in intreaga lume, fiind consemnate in vechile papirusuri din Egipt sau in scrierile Vedice, dar si pe placutele de argila din Mesopotamia de acum aproape 4.000 de ani. De altfel, la multe popoare, albina era considerata sfanta, fiind divinizata sau simbolizand harnicia, munca, viata comunitara, regalitatea, intelepciunea, nemurirea sau renasterea, inteligenta, poezia sau justitia.
Apoi, incepand cu secolul al XX-lea se pun bazele stiintifice ale apiterapiei, aparand centre de cercetare, institutii si clinici specializate in acest domeniu. In 1965, structura organizata de apicultura din Romania se afiliaza Federatiei Internationale a Asociatilor de Apicultori. Au inceput sa functioneze si la noi sectoare medicale de apiterapie. Apicultura romaneasca a fost si este apreciata in lumea intreaga datorita calitatii deosebite a produselor noastre. Evident, nu exista padure fara uscaturi. Astfel, exista si miere falsificata. Exista si apicultori care, din nepricepere sau chiar din rea credinta, pentru a-si creste profitul, produc si comercializeaza produse de proasta calitate. Exista insa si apicultori pasionati care iubesc cu adevarat aceasta meserie traditionala si aproape sacra, care ne-a hranit, ne-a tinut sanatosi si ne-a facut cunoscuti in lume deja din cele mai vechi timpuri si continua sa ne aduca si astazi admiratia si aprecierea oamenilor din cele mai felurite locuri.
Noi, cei de la Apiland, va oferim cele mai diverse produse de-ale stupului, toate de cea mai buna calitate. Pornind de la cuvintele lui Pitagora: Doar hrana vie si proaspata ii poate permite omului sa ramana sanatos, sa fie fericit si sa simta adevarul, ne-am hotarat sa pornim de la conceptul Pur&Crud care are la baza ideea ca orice produs aliment-medicament, inclusiv produsele stupului, au eficienta terapeutica maxima in forma in care ne sunt oferite de natura. Combinatia elementelor pastrate in forma naturala, pura si nealterata, da efectul uimitor al Apicolelor de Exceptie. Va invitam sa profitati de aceste minuni ale stupului in forma lor originala, asa cum se gasesc si in stup!
Pentru a va putea prezenta aceste produse, avantajele lor, utilitatea si binefacerile produselor apicole si pentru a putea intra intr-un dialog real cu dumneavoastra pentru a va putea ajuta cu un maxim de informatii si de sfaturi utile ne-am hotarat sa deschidem si acest blog. Pentru ca atat traditia albinaritului, cat si, sau mai cu seama, sanatatea noastra merita orice efort. Iar produsele apicole sunt o binefacere si o imensa sursa de bucurie.

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy