Vineri, 13 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Castanul dulce sanatate aduce!


Castanul dulce sanatate aduce!

Email Imprimare

Castanul dulce este un copac frumos si impunator, de 20-30 m inaltime, care creste in padurile de pe dealurile Europei, Asiei si Americii de Nord. Exista patru tipuri de castan dulce: Castanea Sativa in Europa, Castanea Mollissima in China, Castanea Crenata in Japonia si Castanea Dentata in America de Nord. Fiind foarte tolerant fata de conditiile climatice, s-a raspandit pe o arie larga – odinioara era plantat deseori in parcuri si gradini publice. Castanul dulce este apreciat pentru fructele sale, fiind numit uneori si "arborele de paine", dar si ca sursa de lemn. Lemnul de castan este mai rezistent decat cel de stejar (in conditii exterioare) si, in acelasi timp, mai ieftin.

Se pare ca in Europa a fost raspandit in urma cu 2.000 de ani de catre romani, care l-au plantat pe teritoriile ocupate pentru efectele energizante ale castanelor. Acestea au un gust bun, usor vanilat. Erau consumate ca atare, coapte, erau macinate in faina de grau, dar au fost gasite si retete in care erau folosite ca ingrediente in supe sau in alte mancaruri.
Astazi, gasim castane coapte in preajma sarbatorilor de iarna. Pentru a fi coapte, acestea se cresteaza in partea de sus, pentru a nu exploda. Sunt folosite si in mancaruri din carne de pui sau in umpluturi. Faina de castane este preferata in multe retete din Toscana, cum ar fi polenta, paine dulce, biscuiti, prajituri, supe si chiar inghetata. Exista si crema de unt din castane.

Beneficii pentru sanatate
Castanele sunt considerate, pe buna dreptate, un aliment extrem de benefic pentru sanatate. Ele reprezinta o buna sursa de fibre, care ajuta la reducerea colesterolului, indepartand excesul si prevenind absorbirea lui in intestine. Castanele nu au multe calorii. Contin vitamina C, care e foarte importanta in formarea oaselor, dintilor si vaselor de sange. Vitamina C este un puternic antioxidant, protejandu-ne de radicalii liberi, atat de daunatori. De asemenea, castanele contin proteine de inalta calitate. Sunt bogate si in folati, substante care, consumate de catre viitoarele mame in perioada de dinaintea conceptiei, previn defectele tubului neural al viitorului fat.
Desigur, castanele contin si multe alte substante benefice, cum ar fi calciu, magneziu, fier, mangan, fosfor si zinc. Sunt bogate si in potasiu, care regleaza bataile inimii si tensiunea arteriala. Sunt bogate in piridoxina, tiamina, niacina si riboflavina.
Castanele comestibile scad riscul bolilor de inima, dau energie, scad colesterolul, previn racelile si cresc fertilitatea barbatilor. Au proprietatea de a lupta cu obezitatea si cu pietrele la fiere, datorita mineralelor pe care le contin. Magneziul intareste oasele, cuprul produce energie si creste puterea de lupta a antioxidantilor din organism. Prin urmare, consumul de castane reduce riscul de obezitate, de boli cardiace, precum si de diabet. In bucatarie, castanele pot fi utilizate in piureuri pentru supe, in sosuri, feliate, alaturi de mancaruri de legume sau ca deserturi – de exemplu, spuma sau piureul de castane.
Efecte extraordinare pentru sanatate are si polenul crud de castan dulce. Acesta este un polen foarte dulce si de aceea este preferatul copiilor. Atentie, insa! Pentru a-si pastra proprietatile, polenul crud trebuie pastrat in conditii optime, adica la congelator. Inca din momentul in care ati ajuns cu el acasa de la magazin trebuie pus la congelator. Si nu trebuie sa-l achizitionati decat din magazine care vedeti ca pastreaza polenul crud la congelator. Altfel acesta isi pierde beneficiile extraordinare pentru sanatate pe care le are si… dati banii de pomana! Rezista maximum doua saptamani la temperatura camerei, nu mai mult. Tocmai de aceea o solutie este si aceea de a-l comanda online de la magazinele specializate, polenul crud pastrandu-si proprietatile pe durata zilelor cat dureaza transportul. Apoi trebuie pastrat la congelator. Continand foarte putina apa, nu ingheata si puteti sa luati zilnic o lingurita sau doua de polen de la congelator pentru a-l consuma ca atare sau pentru a-l pune in salate sau diverse deserturi. Polenul de castan dulce de la Apiland se gaseste in combinatie cu polenul crud de mur. Fiti sanatosi! (Foto: Wikipedia)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy