Sambata, 26 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Mierea, un veritabil medicament


Mierea, un veritabil medicament

Email Imprimare

Efectele terapeutice ale mierii sunt cunoscute de mii de ani. Chiar daca oamenii de stiinta nu au reusit inca sa explice pe de-a-ntregul mecanismele biochimice care fac posibile aceste efecte, rezultatele consumului de miere asupra sanatatii sunt evidente. Studiile realizate au relevat foarte multe lucruri despre miere, despre efectele diferitelor tipuri de miere. Insa, cu toate ca au fost publicate numeroase studii in revistele de specialitate si cu toate ca mierea a fost considerata in mod traditional un medicament, in tarile dezvoltate de astazi mierea este vazuta inca de multi medici drept un medicament alternativ sau complementar.

Mierea are, in primul rand, o puternica actiune antibacteriana. Totusi, studiile efectuate asupra rezistentei bacteriilor la miere nu au tinut cont intotdeauna de diferentele care exista intre tipurile de miere. De-a lungul timpului, experienta le-a aratat terapeutilor ca nu toate sortimentele de miere au aceleasi efecte si ca unele sunt mai eficiente decat altele in cazul anumitor afectiuni. Vorbind despre diferentele dintre tipurile de miere, Aristotel (in secolul al IV-lea i.H.) spunea ca mierea deschisa la culoare este buna ca unguent pentru ochi inflamati si pentru rani.
Dioscorides (in secolul I d.H.) spunea ca mierea deschisa la culoare din Attica este cea mai buna, fiind buna pentru toate infectiile si pentru ulcerele avansate. Si astazi medicina populara face aceste diferente. Mierea de capsuni din Sardinia este foarte apreciata din punct de vedere terapeutic, in India se spune ca mierea de flori de lotus e un panaceu pentru bolile de ochi, in Dubai e deosebit de apreciata mierea din Valea Jirdin, din Yemen, iar mierea Manuka din Noua Zeelanda - pe care o gasiti si in oferta Apiland - are o foarte buna si indelungata reputatie datorata proprietatilor sale antiseptice.
Intr-un studiu publicat in anul 1992 in revista Journal of Applied Bacteriology au fost comparate efectele antibiotice ale mierii Manuka cu acelea ale mierii obisnuite. Concluzia: mierea Manuka este mai eficienta decat mierea obisnuita in distrugerea celor mai frecvente 7 tipuri de bacterii prezente in infectiile unor rani, chiar si atunci cand este diluata de 9 ori. In cazul stafilocolului auriu, patogenul cel mai obisnuit prezent in rani, mierea Manuka a fost eficienta chiar si diluata de 56 de ori!
Si in studiile clinice, mierea s-a dovedit eficienta in lupta impotriva bacteriilor, in cazul diareei cauzate de bacterii, a unor infectii care nu raspundeau tratamentelor cu antibiotice si antiseptice conventionale, precum si in prevenirea infectarii unor rani deschise. Actiunea antibiotica a mierii e foarte importanta mai ales atunci cand raspunsul imunitar al organismului nu este suficient de puternic pentru a vindeca infectiile. 
Mierea are efect de vindecare a infectiilor si indirect, prin stimularea sistemului imunitar. Practic, mierea stimuleaza inmultirea limfocitelor B si T, activeaza neutrofilele, stimuleaza monocitele sa elibereze asa-numitii mesageri celulari care declanseaza raspunsul imunitar al organismului (citokine TNF alfa, IL-1 si IL-6). In plus, mierea furnizeaza un supliment de glucoza care ajuta celulele macrofage sa produca peroxid de hidrogen, necesar in distrugerea bacteriilor. Aciditatea mierii ajuta si ea la distrugerea bacteriilor.
Efectul antiinflamator direct al mierii este binecunoscut. Aplicata pe rani, mierea reduce umflaturile, edemele, exsudarea, precum si durerea. Foarte important: spre diferenta de alte substante antiinflamatoare, mierea nu are efecte secundare. (Corticosteroizii stopeaza cresterea tesutului afectat de rana si raspunsul imunitar, iar medicamentele antiinflamatoare fara steroizi dauneaza celulelor, mai ales celor din stomac.)
Mierea are si un important efect antioxidant. Ea are capacitatea de a distruge radicalii liberi prezenti, dar si de a inhiba formarea altor radicali liberi. Faptul ca mierea grabeste vindecarea ranilor este explicat prin efectul ei de a stimula cresterea celulara. Mierea regenereaza tesutul din jurul capilarelor si grabeste regenerarea epiteliala.
Mierea mai are o calitate foarte importanta: nu are efecte adverse, spre diferenta de antibiotice sau antiseptice. In acest fel, mierea utilizata ca medicament respecta principiul lui Hipocrate, dupa care un medic trebuie sa foloseasca doar substante care nu dauneaza in nici un fel pacientului.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy