Miercuri, 28 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Mierea, un vechi remediu redescoperit


Mierea, un vechi remediu redescoperit

Email Imprimare

Oamenii au folosit mierea pe post de medicament inca din vechime, iar cele mai vechi documente scrise atesta acest lucru. Era prescrisa de terapeutii din toate regiunile globului, din toate popoarele, pentru o gama larga de afectiuni. De-a lungul timpului, mierea a fost folosita in medicina populara fara intrerupere. Astazi, asistam la o adevarata renastere a acestui medicament natural, care incepe sa fie acceptat si de lumea medicala. Totusi, potentialul terapeutic al mierii este inca nevalorificat la scara larga. Chiar daca inca nu sunt cunoscute toate mecanismele prin care actioneaza, fiind necesare noi investigatii, efectele mierii sunt evidente, iar medicina conventionala ar trebui sa-i acorde recunoasterea oficiala.

Au fost publicate nenumarate articole in care au fost descrise in detaliu efectele vindecatoare ale mierii. Enumeram aici doar cateva dintre ele. In 1970, Cavanagh et al. au descris 12 cazuri de rani rezultate in urma vulvectomiei vindecate cu miere. Aceste rani grave s-au vindecat in 3 pana la 6 zile, necesitand o minima interventie chirurgicala de indepartare a tesuturilor moarte. In plus, nu a mai fost nevoie de transplant de piele, asa cum se procedeaza in mod obisnuit. Mierea a fost neiritanta si mai eficienta decat antibioticele cu aplicatie locala (externa), iar timpul de spitalizare a fost redus de la 7, 8 saptamani la 3, 4 saptamani.
Salem a descris in 1981 un studiu clinic in care 45 de pacienti cu dispepsie au primit ca medicatie doar 30 ml de miere inainte de mese, de 3 ori pe zi. Numarul celor care au avut scaun cu sange (cauzat de ulcer peptic) a scazut de la 37 la 4; din 41 de pacienti cu dispepsie au ramas 8; din 24 de pacienti cu gastrite sau duodenite au ramas 15; din 7 cu ulcer duodenal au ramas 2.
In 1982, Emarah a descris modul in care a tratat cu miere 102 pacienti cu diferite afectiuni oftalmologice care nu raspundeau la tratamentele conventionale: cheratite, conjunctivite si blefarite. Mierea a fost aplicata la fel ca un unguent pentru ochi, sub pleoapa inferioara. S-a observat o imbunatatire in 85% din cazuri, iar in celelalte 15% nu s-a observat nici o inrautatire. Au fost constatate intepaturi si roseata la nivelul ochilor dupa administrarea mierii, dar nu atat de puternice incat sa opreasca tratamentul.
Efem a publicat in 1988 observatiile sale clinice asupra tratamentului cu miere in 59 de cazuri de rani si ulceratii ale pielii care nu putusera fi tratate prin tratamente conventionale timp de 1 pana la 24 de luni. Ranile s-au sterilizat intr-o saptamana, n-au mai avut miros, iar tesutul cu puroi si cangrenat s-a indepartat de la sine, fara dureri. Ranile s-au oprit din supurare, iar tesutul cutanat nou s-a dezvoltat rapid. Nu au existat reactii adverse.
Tot Efem a prezentat (in 1993) un studiu clinic in care 20 de cazuri de cangrena Fournier (o forma de fasceita necrozanta) au fost tratate prin aplicarea zilnica de miere, fara interventie chirurgicala, in comparatie cu 21 de cazuri similare tratate prin indepartarea chirurgicala a tesutului infectat si cu antibiotice sistemice. Rezultatele obtinute au fost similare, insa raspunsul a fost mai rapid in cazul mierii - ranile s-au sterilizat intr-o saptamana si, in plus, nu a fost nevoie de chirurgie plastica.
Subrahmanyam a descris in 1991 un studiu clinic in care mierea a fost comparata cu sulfadiazina de argint in privinta eficacitatii in arsuri. Cu sulfadiazina de argint, cel mai utilizat agent in prevenirea si tratarea infectiilor in arsuri, la 7% dintre pacienti infectia a fost controlata in 7 zile, iar cu miere 91% dintre rani au fost sterilizate in 7 zile. Cu miere, tesutul cutanat nou, sanatos a aparut si s-a dezvoltat de doua ori mai repede. Au fost dureri mai putine, mai putine supurari si mai putine iritatii.
Molan a publicat in 1998 o prezentare in detaliu a observatiilor si studiilor clinice referitoare la folosirea mierii in tratarea ranilor, precum si a unor experimente pe animale. De asemenea, el a prezentat cateva utilizari ale mierii in alte afectiuni. Iata doar un exemplu: in 1985, Haffejee si Moosa au descris utilizarea mierii in locul glucozei in compozitia unui fluid de rehidratare care a fost administrat unor bebelusi si copii mici internati cu gastroenterita. Tratamentul cu miere a aratat o reducere semnificativa a duratei diareii cauzate de infectii bacteriene (53 de ore fata de 93 de ore).
Desi au fost publicate numeroase studii clinice care au aratat eficienta terapeutica a mierii, unii medici resping ideea de a utiliza tratamentele cu miere in medicina moderna. Alti medici pur si simplu nu sunt la curent cu cercetarile care au explicat din punct de vedere stiintific unele efecte vindecatoare ale mierii. Multi medici considera ca actiunea terapeutica a mierii se datoreaza doar efectului osmotic al zaharului pe care il contine. In plus, profesionistii in medicina sunt suspiciosi in general fata de orice remediu "bun la toate" si fata de asa-numitele "remedii alternative". Astfel, multi medici cer mai multe dovezi de eficienta a mierii decat pentru produsele industriei farmaceutice. De aceea, se fac cercetari stiintifice care sa poata explica toate mecanismele bioactive prin care mierea este eficienta terapeutic si care, alaturi de rezultatele clinice concrete, vor putea convinge pe toata lumea.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy