Mierea inchisa la culoare are o valoare nutritionala mai mare

Imprimare

Mierea inchisa la culoare nu doar ca are un gust diferit fata de mierea de culoare deschisa, ci are si o mai mare valoare nutritionala. Acest lucru a fost demonstrat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Illinois at Urbana-Champaign, condusa de catre May Berenbaum. Aceasta este un cunoscut entomolog, care organizeaza festivaluri de filme documentare referitoare la insecte. Studiul a fost publicat in revista Journal of Apicultural Research.

Culoarea mierii este data de tipul de nectar pe care l-au ingerat albinele, iar cercetatorii au constatat ca mierea de hrisca din regiunea Illinois este mai sanatoasa decat altele. Cercetatorii au analizat cu atentie 19 probe de miere obtinuta din 14 soiuri diferite de flori, concentrandu-se pe nivelul de antioxidanti prezenti.
Deoarece incetinesc procesele de oxidare din organism, antioxidantii sunt asociati cu incetinirea proceselor de imbolnavire. Doi dintre antioxidantii cei mai cunoscuti sunt vitaminele C si E. Mierea obtinuta din florile din regiunea Illinois contine de 20 de ori mai multi antioxidanti decat mierea de salvie (jales) din California. Mierea de trifoi a avut un nivel de antioxidanti plasat la mijloc, intre cele doua valori.
Cu toate ca mierea de culoare inchisa este o foarte buna sursa de antioxidanti, Berenbaum considera ca aceasta "stire" s-ar putea sa nu aiba un impact prea mare asupra obiceiurilor alimentare. Cercetatoarea a spus ca mierea de hrisca din Illinois contine aceleasi cantitati de antioxidanti ca fructele si legumele, de exemplu porumbul dulce si rosiile. Are aceeasi putere antioxidanta a vitaminei C ca o rosie, insa cei mai multi oameni care ar manca o rosie intreaga ar refuza sa manance o cantitate egala de miere... (Foto: Stock.XCHNG)


dxtranse.com.ua
http://europosud.ua/