Paducelul, prietenul inimii

Imprimare

Paducelul este un arbust cu crengi lungi, care apartine familiei Rosaceae, din care face parte si macesul. Exista cam 250 de varietati, care cresc la altitudini de 1.500 m. Frunzele au 2-4 cm lungime si sunt foarte crestate. Inflorescentele au forma de umbrela, fiind alcatuite din 5-25 de flori. Petalele sunt albe-roz si lungi de 5-6 mm. Inflorirea are loc de obicei in aprilie-mai. Fructele paducelului sunt ovale, rosii atunci cand se coc (in noiembrie-decembrie) si cu un miez care contine semintele. Se culeg dupa ce da prima bruma, cand sunt coapte bine. Sunt comestibile, avand un gust dulceag, usor astringent (datorita vitaminei C), dar de obicei nu se consuma proaspete, ci sub forma de gem, dulceata sau sirop. In Romania cresc mai multe varietati de paducel: Crataegus monogyna, C. oxyacantha, C. pentagyna, C. laevigata şi C. macrocarpa. Paducelul mai este denumit malaiul-cucului, malaet, gherghin, gherghinar sau maracine alb.

Paducelul este recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, fiind un tonic general, antidiareic, hipotensiv si tonic la nivel cardiac. Francezii numesc preparatele din paducel laptele batranilor, aluzie la culoarea alba a florilor si la faptul ca este benefic pentru persoanele in varsta. Se considera ca daca bei zilnic un ceai de paducel iti poti prelungi viata chiar si cu 10 ani. Ingredientele active ale paducelului au actiune de dilatare coronariana, vasodilatatoare, sedativa la nivelul sistemului nervos central, scad pulsul, regleaza concentratia de calciu la nivel intracelular. Este indicat in cazuri de angina pectorala si tensiune arteriala. E utilizat si ca anxiolitic si in tratarea cazurilor de insomnie. Este cunoscut ca avand efecte in bolile de inima inca din secolul I al erei noastre. Se crede ca paducelul are capacitatea de a proteja integritatea peretilor vaselor de sange si de a imbunatati fluxul de sange coronarian.
E bogat in procianide, flavonoide si flavonoli, compusi chimici care determina reglarea presiunii sangelui in vasele sanguine periferice si in arterele coronariene si intaresc contractiile muschiului inimii, ceea ce are drept consecinta reglarea circulatiei. Prin scaderea tensiunii, previne bolile cardiovasculare, nivelul de colesterol si scade riscul de insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii nu mai pompeaza suficient sange in corp. Simptomele sunt respiratia greoaie, oboseala, acumularea sangelui in plamani sau in vene (mai ales in picioare) sau ambele. Intr-un studiu in care bolnavilor li s-au administrat 160-900 mg de extract de paducel pe zi timp de 8 saptamani a aratat ca acestia si-au imbunatatit capacitatea de a face exercitii fizice fara scurtarea respiratiei. Polenul crud de paducel de la Apiland pastreaza toate calitatile si principiile active ale plantei.
Este numit si ingerul pazitor al inimii si al circulatiei sanguine, deoarece are o actiune benefica la nivel vascular si cardiac. De asemenea, reduce depunerile de grasime de pe peretii vaselor sanguine sau din alte tesuturi, ajutand la scaderea nivelului de colesterol. Datorita acestor efecte, polenul crud de paducel contribuie la scaderea tensiunii arteriale si e un bun aliat in curele si dietele de slabire. Are o actiune calmanta si tonifianta asupra sistemului nervos, inlaturand insomniile, anxietatea, starile de iritabilitate sau depresie. Atentie, insa! Pentru a-si pastra beneficiile trebuie pastrat la congelator! Si trebuie sa-l cumparati doar din magazinele care vedeti ca sunt dotate cu frigidere si congelatoare sau sa-l comandati online (la temperaturi ambientale rezista doua saptamani, asadar rezista pe durata transportului). (Foto: Stock.XCHNG)

http://dxtranse.com.ua/
www.europosud.ua/