Marti, 22 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Trandafirul salbatic, cel mai aromat tonifiant


Trandafirul salbatic, cel mai aromat tonifiant

Email Imprimare

Macesul sau trandafirul salbatic (Rosa canina) este un arbust din familia Rosaceae raspandit in intreaga Europa si in zone cu clima temperata din Asia si America. Ajunge la 2-3 metri inaltime si are ghimpi, mai ales in partea de jos. Ramurelele subtiri sunt curbate, formand o coroana, iar frunzele sunt zimtate. In zonele mai sudice infloreste primavara, iar in tarile nordice, mai tarziu. Florile sunt alcatuite din cinci petale colorate in alb si roz si au un miros placut.

Fructele le cunoastem cu totii. Sunt ovale, au cam 1,5 cm lungime si sunt rosii. Au un gust dulce-acrisor si contin multe seminte, grupate in mijloc si acoperite cu perisori. Trandafirul salbatic creste la liziera padurilor, pe langa garduri, in locuri insorite, pe pajisti de campie sau de munte, solitar sau printre alte tufe. Se dezvolta foarte bine intr-un sol pietros, insa in acest caz fructele sunt mult mai mici.
Fructele pot fi consumate ca atare, curatate de seminte si de perisori sau uscate. Pot fi si congelate. Macesele se usuca la 50 de grade Celsius, pentru a-si mentine culoarea naturala. Contin foarte mari cantitati de vitamina C (pana la 2.000 mg la 100 g), situandu-se pe locul 2, dupa afine. Aceasta vitamina nu se pierde cand macesele sunt procesate, insa dupa un timp incepe sa scada. De exemplu, dupa un an, macesele, gemul sau lichiorul de macese mai au doar un sfert din cantitatea initiala de vitamina C. Macesele contin si vitaminele A, D si E, acizi grasi si flavonoizi (antioxidanti).
Maceselor li se atribuie multe proprietati medicinale. Scad oboseala, anemia, au proprietati antiinflamatoare la nivelul organelor interne. Contin mult zahar (22%), proteine (3,6%) si grasimi (0,7%), precum si vitaminele B1 si B2. Foarte importante sunt si mineralele, mai ales potasiul. Contin insa si fier, magneziu, fosfor si sulf. De asemenea, tanini, acizi fructati si pectina (25%). Semintele de macese contin urme de vitamina C, dextrina, vanilie, acizi fructici si 9% din totalul de uleiuri. Uleiul obtinut din aceste seminte contine 47 mg de alfa si beta-tocoferol (vitamina E) la 100 ml.
Deoarece au proprietatea de a scadea febra, macesele sunt recomandate iarna, cand apar racelile si gripele. Se poate prepara o delicioasa infuzie de macese si tei, care se bea rece.
Macesele destinate uscarii se recolteaza inainte de a se coace deplin, apoi se desfac sau se macina cu finete. Preferate sunt insa cele uscate intregi, care raman rosii. Se adauga in numeroase amestecuri de ceaiuri. Avantajul lor este aroma deosebit de placuta, culoarea si continutul de vitamine. Totusi, trebuie tinut cont de cantitatea mare de zahar continuta.
Desigur, macesele se consuma si sub forma de gemuri, dulceturi sau marmelada. In Suedia si la amerindieni este foarte populara supa de macese. Sunt folosite si ca ingrediente sau mirodenii in unele mancaruri.
Ca medicament, macesele le gasim sub forma de prafuri, geluri, capsule, creme, infuzii, ceaiuri etc. Iata cateva afectiuni in care s-au dovedit a fi eficiente: reduc crampele menstruale, tusea, racelile si gripele, trateaza diareea, previn si trateaza problemele tractului urinar si ale rinichilor, previn bolile de inima si cancerul, accelereaza vindecarea ranilor si arsurilor, trateaza afectiunile pielii si unele reactii alergice (uz extern), reduc durerile de cap si ameteala, artrite. De asemenea, macesele sunt utile si in tratarea unor complicatii la cauzate de stres, cum ar fi ulcere la stomac, tensiune marita si alte complicatii de circulatie. Sunt folosite si in tratarea unor complicatii ale uterului.
Ingredientele active ale trandafirului salbatic actioneaza ca astringenti, antidepresivi, agenti antispasmodici, antiinflamatori, precum si ca tonifianti generali ai organismului.
Dar macesele sunt folosite si in cosmetica. Datorita tretinoinei naturale (un derivat al vitaminei A) pe care o contine, uleiul pur din seminte de macese are efecte dovedite de intarzierea a imbatranirii pielii. Ajuta la regenerarea celulelor si creste nivelurile de colagen si elastina, facand ca pielea sa devina mai moale si in acelasi timp mai ferma.
Acest ulei intareste, de asemenea, unghiile. Reduce efectele zgarieturilor si deteriorarilor pielii, ale psoriazisului si eczemelor, ale hiperpegmentarii, dermatitelor, arsurilor solare si reduce ridurile fine. Este folosit si in apa de baie si in tratamentele de aromaterapie.
Deoarece florile trandafirului salbatic au un parfum placut, ele atrag albinele. Polenul crud de trandafir salbatic este numit si ingerul pazitor al colonului si al imunitatii. Lactofermentii si carotenoidele din componenta sa actioneaza impreuna, avand un efect benefic asupra mucoasei si florei intestinale, ajutand la reglarea tranzitului intestinal si la prevenirea inflamatiilor la nivelul colonului. Pe de alta parte, flavonoizii continuti de acest polen faciliteaza absorbtia de calciu. Ca efecte generale, polenul crud de trandafir salbatic aflat in oferta Apiland este tonifiant, fortifiant, energizant si antianemic. Da energie organismului si il scapa de oboseala cronica. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy