Prunele mentin echilibrul digestiv

Imprimare

Prunus domestica este prunul obisnuit, european. E o specie de pom cu frunze cazatoare din familia Rosaceae, care creste doar cultivat, niciodata in salbaticie. A fost obtinut cu multa vreme in urma, de catre sirieni, apoi romanii si cruciadele crestine l-au raspandit in intreaga Europa. Cel mai probabil provine din incrucisarea catorva soiuri euroasiatice: Prunus salicifera (un soi de corcodus), Prunus spinosa (porumbar) si Prunus insititia (renglot, goldan sau prun de Grecia). Pe langa varietatile cunoscute de prun se cultiva astazi si Prunus americana (prunul american) si Prunus salicina (prunul japonez), precum si multi hibrizi.

Pomul creste pana la 15 m inaltime, are frunze alungite, ovale si ramurele rosietice-maronii. Cel mai mare producator de prune este China, urmata de SUA, Serbia, Romania si Chile. In SUA, California produce peste 90% din toata recolta destinata comercializarii. Pruna, fructul prunului, este zemoasa, are pana la 8 centimetri lungime, e rotunda sau ovala, putand fi de culoare rosie, purpurie, verde, albastra sau chiar neagra. Caracteristic prunei este faptul ca se poate separa usor carnea de sambure. Acest lucru permite uscarea pulpei dupa ce samburele este eliminat. Prunele se consuma ca atare sau sub forma de magiun, gem, compot, precum si uscate. Sunt folosite si in unele deserturi si budinci sau pe post de condiment in mancaruri cu carne. Desigur, sunt folosite in obtinerea unor bauturi alcoolice, mai ales in Europa Centrala si de Est, care poarta diferite nume: tuica, slibovita, palinca, rachiu etc. Din prune se face chiar si vin. Pot fi consumate si ca muraturi.
Prunele contin mari cantitati de minerale (mai ales potasiu), de vitamine (A, C si K), fiind si o sursa importanta de fibre. Sunt foarte sanatoase, caci sunt sarace in calorii, sarace in grasimi si in carbohidrati si nu cresc glicemia. Sunt benefice pentru sanatate si datorita cantitatilor mari de antioxidanti si fitonutrienti continute, comparabile cu cele din afine si coacazele negre.
Oamenii de stiinta spun ca pruna este un superaliment, fiind utila in prevenirea cancerului (mai ales gastric si de plamani) si in inhibarea cresterii celulelor cancerigene, in mentinerea sanatatii aparatului digestiv si a creierului, in reglarea nivelului de zahar in sange, in scaderea in greutate si in prevenirea degenerescentei maculare. Pruna mai contine sorbitor si isatin, care ajuta la functionarea sistemului digestiv, fiind un laxativ natural. Niacinul, vitamina B6 si acidul patotenic sunt bune pentru metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Pruna reduce si colesterolul, inhiband oxidarea LDL, a colesterolului rau.
De asemenea, pruna contine fier, potasiu si fluor. Fierul e bun pentru formarea globulelor rosii din sange, dar si pentru sanatatea generala a corpului nostru, potasiul ajuta la reglarea batailor inimii si a presiunii sangelui, iar fluorul este benefic pentru intarirea smaltului dintilor. Antioxidantii din pruna, precum vitamina C, zeaxantina, luteina, criptoxantina, sunt foarte importanti pentru sanatate in general si pentru eliminarea radicalilor liberi care sunt raspunzatori pentru o serie de afectiuni. Cantitatile mari de vitamina C ajuta la lupta impotriva infectiilor si la cresterea rezistentei organismului.
Pruna galbena proaspata contine vitamina A si betacaroten, care sunt benefice pentru ochi si piele. Consumul regulat de prune (de orice culoare) este bun pentru vedere si previne degenerescenta maculara.
Un studiu recent (Universitatile din Florida si Oklahoma) a demonstrat ca prunele uscate ajuta la refacerea masei osoase si la cresterea densitatii osoase. Astfel, ele previn osteoporoza si ajuta la refacerea oaselor in caz de fracturi. Sunt benefice in special pentru femeile aflate la menopauza.
Prunul negru are o mare valoare medicinala – scoarta, samburii si frunzele sale sunt utilizate in tratarea diabetului. Frunzele sunt folosite la intarirea dintilor, gratie proprietatilor antibacteriale, iar scoarta este buna si pentru probleme ale gatului.
Polenul crud de prun este supranumit ingerul pazitor al echilibrului digestiv, deoarece e benefic pentru stomac, fiere, ficat si regleaza pofta de mancare. Continand multi nutrienti importanti pentru organismul nostru, polenul crud de prun de la Apiland incetineste procesul de imbatranire si mentine frumusetea si prospetimea tenului. Mai mult, este un tonic general, imbunatatindu-ne forma fizica si crescandu-ne rezistenta la efort. De asemenea, stimuleaza memoria, imbunatateste capacitatea de concentrare si reduce starile negative.
Acest polen este produs de albine in cantitati mici, deoarece perioada de inflorire a prunului este foarte scurta. Se gaseste in amestec cu polen de salcie (in mica proportie). (Foto: Stock.XCHNG)

http://design4u.kiev.ua/
www.europosud.ua/