Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Laptisorul de matca, izvor de sanatate!


Laptisorul de matca, izvor de sanatate!

Email Imprimare

Fara indoiala, laptisorul de matca este un adevarat elixir, un medicament complet, gata sa raspunda prompt in fata unei variate pleiade de afectiuni. Desi calitatile sale au fost destul de recent recunoscute, acesta a fost utilizat in scopuri terapeutice inca din timpul faraonilor, atunci cand era folosit ca moneda de schimb, insa ca valoare depasea cu mult aurul. Se pare ca si in acele vremuri, oamenilor le-a fost foarte usor sa constate ca laptisorul de matca vine in ajutorul lor atunci cand sufera… si bolile tratate cu acest miraculos remediu natural nu erau deloc putine.

De-a lungul timpului, de calitatile misteriosului elixir, despre care nu se stia decat ca face minuni, beneficiau doar capetele incoronate, persoanele cu o importanta majora in conducerea statelor, si asta pentru ca laptisorul de matca era foarte greu de recoltat. Aceasta comoara nascuta in mod misterios in fascinanta lume a stupului a avut, de-a lungul timpului, perioade in care a fost uitata de catre oameni, vrajiti se pare de catre asa-zisele minuni ale progresului – medicamentele. In ultimul timp insa, tendinta este aceea de reintoarcere la beneficiile laptisorului de matca… Se pare ca nici un alt medicament, oricat de modern si elaborat ar fi, nu a reusit sa ne intre in gratii, asa cum a facut-o laptisorul de matca.
Matca este minunata prin faptul ca datorita ei familia stupului creste indivizi puternici, sanatosi, apti de munca, care sustin activitatea stupului. Atunci cand puietul este depus in celule, exista albine lucratoare care depun cate o cantitate destul de mica de laptisor de matca, insa suficienta pentru ca larvele sa supravietuiasca. In cazul puietului destinat sa devina regine, celulele sunt umplute cu laptisor de matca aproape in exces, de catre albinele responsabile cu misiunea de a hrani viitoarele regine. Atunci cand se doreste recoltarea laptisorului de matca, cea mai des folosita metoda este aceea de capturare a reginei. In lipsa ei, stupul ramane "orfan".
De regula, aceasta este o situatie care destabilizeaza activitatea curenta a stupului, insa albinele se realcatuiesc foarte rapid ca familie, isi stabilesc prioritatile si incep sa creasca mai multe larve de matca, cresc si marimea celulelor si depun laptisor de matca aproape in exces. Este o strategie prin care se incearca reintregirea familiei, a ierarhiei stupului, insa este si o oportunitate de recoltare a excesului de laptisor de matca. Din dorinta de a face ca larvele de matca sa se dezvolte cat mai repede, cantitatea de laptisor de matca depusa este foarte mare, mult mai mare decat este nevoie.
Pentru ca procedura de recoltare a laptisorului de matca este una care cere foarte multa iscusinta, multa rabdare si responsabilitate, foarte putini apicultori reusesc sa scoata cantitati mari (cand spunem "cantitati mari", ne referim la 200-250 g laptisor de matca dintr-un singur stup). Procedeul este unul foarte migalos, exista conditii stricte de igiena care trebuie respectate, dar si conditii de pastrare a laptisorului, pentru ca acesta sa ajunga la consumatori in stare optima. Toate acestea se reflecta in pretul laptisorului de matca, acesta fiind un pic mai scump decat celelalte produse ale stupului, tocmai datorita complexitatii procedeului de recoltare. Iata de ce amatorii, cei care iubesc albinele si doar cocheteaza cu meseria de apicultor, nu reusesc sa duca la bun sfarsit procedeul de recoltare, decat dupa perioade indelungate de studii practice, sub indrumarea unui profesionist.
Excesul de laptisor de matca – pentru ca se recolteaza numai laptisorul de matca in exces – se extrage avand grija ca larvele sa nu aiba de suferit. Astfel, se confectioneaza un cadru cu botci (botca este celula in care se dezvolta matca) de ceara si, dupa ce matca a fost capturata, se realizeaza operatiunea de grefare a oualor, apoi cadrul se asaza in stup. Aici, albinele incep imediat sa umple celulele cu laptisor de matca. Periodic, aceste rame se scot si se pun altele, avand grija ca larvele sa fie scoase urmand un procedeu delicat. Este nevoie ca apicultorul sa aiba o abilitate speciala si sa fie dedicat muncii sale atat de mult, incat sa faca totul cu pasiune.
Apicultura este o meserie straveche si foarte frumoasa, insa cere pasiune si dedicare totala. Dupa recoltare, printr-un procedeu de aspirare a celulelor, laptisorul de matca este imediat depus in frigidere, pentru a-si pastra integral toate calitatile. Atunci cand pleaca spre comercializare, este important ca acest lucru sa se faca respectand aceleasi conditii. Iata de ce produsele apicole cumparate de la marginea drumului sau din surse neautorizate nu prezinta absolut nici o garantie si nu e de mirare ca, dupa ce au consumat astfel de produse, cumparatorii nu au observat nici un rezultat. Tinute in conditii inadecvate, produsele apicole isi pierd tot arsenalul de vitamine, minerale si substante benefice, transformandu-se, asa cum este cazul laptisorului de matca, intr-o substanta neutra, fara nici un efect. Tinut insa in conditii optime, laptisorul de matca face adevarate minuni, chiar acolo unde multe medicamente au dat gres. (Foto: freeimage.com)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy