Istoria unui elixir celebru, laptisorul de matca

Imprimare

Naturalistul olandez Jan Swammerdam (1637-1680) descrie pentru prima data substanta care se regaseste in interiorul unei celule atunci cand regina isi ia zborul. Apoi, René Antoine de Réaumur, om de stiinta francez, denumeste bouille (terci, pireu, pasta) sau gelee (gelatina), acel elixir care serveste ca hrana reginelor, dar si larvelor de albine lucratoare in primele trei zile de viata si descrie aceasta substanta ca avand o savoare usor dulce si acrisoara in acelasi timp. Reverendul Langstroth, considerat parintele apiculturii americane, a fost primul care a realizat o analiza chimica a acestui produs apicol in 1852, insa, tinand cont de metodele epocii de atunci, rezultatele nu aveau cum sa aiba o informatie semnificativa. Abia in jurul anului 1950, incepe sa se dezvaluie compozitia laptisorului de matca. Este perioada in care in Franta incepe comercializarea laptisorului de matca, mai ales in zonele in care nu se cresteau albine.

Incepand cu anii 1960, odata cu dezvoltarea apiterapiei, consumul laptisorului de matca in scopul dobandirii sanatatii incepe sa creasca. Japonia s-a dovedit prima tara care a recunoscut calitatile acestui produs apicol in dobandirea sanatatii; aici consumul de laptisor de matca este destul de mare, in 1986 sunt publicate, pentru prima data, studii cu privire la compozitia sa si la contributia sa ca ingredient in compozitia unor medicamente sau la beneficiile sale atunci cand este consumat in stare cruda si pura.
In Italia, in jurul anilor 1980, incepe sa se acorde o mai mare atentie productiei proprii de laptisor de matca, intrucat pana atunci pe piata italiana exista numai laptisor de matca adus din alte tari, mai ales din China. In acelasi timp, datorita faptului ca multe tari care obisnuiau sa importe laptisor de matca din China au inceput sa-si dezvolte o productie proprie, aceasta tara s-a preocupat intens de cresterea calitatii acestui produs, incercand sa scoata pe piata un elixir cat mai bun si inventand produse cat mai adecvate unei recoltari cat mai bune, dar realizand si alte echipamente utile stupului. Plecand de la entuziasmul chinezilor, si italienii, dar nu numai ei, au inceput sa isi dezvolte, in jurul anilor ‘90, noi metode si echipamente cat mai eficiente in recoltarea laptisorului de matca, dar si modalitati de a-l comercializa in stare proaspata.
Asa cum era de asteptat, pentru ca a devenit celebru in intreaga lume, oamenii s-au intrebat daca nu cumva consumul acestuia are si efecte secundare, asadar doctorul francez Yves Donadieu publica, in 1981, un articol in care spune ca laptisorul de matca nu prezinta contraindicatii si nici nu are efecte secundare, nefiind cunoscute interactiuni negative nici atunci cand se suprapune cu alte terapii. Unele studii mai recente confirma faptul ca laptisorul de matca nu prezinta contraindicatii decat in cazul persoanelor care sufera de obezitate, datorita faptului ca poate stimula apetitul. In schimb, este recomandat copiilor, studentilor care au examene pentru stimularea capacitatii de concentrare si a memoriei, rezultatele fiind remarcabile.
S-au facut si inca se mai fac numeroase studii cu privire la beneficiile laptisorului de matca in cazul persoanelor cu afectiuni cardiace, gastrice, ginecologice. De asemenea, se studiaza inca beneficiile aduse de laptisorul de matca in geriatrie si pediatrie. Plecand de la faptul ca laptisorul de matca stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la stimularea producerii de anticorpi, se cauta posibilitatea prin care sa se valorifice la maximum aceste calitati ale laptisorului de matca, in vederea combaterii afectiunilor la care nu s-a gasit inca un remediu.
Odata cu dezvoltarea tehnologica si cu boom-ul industriei medicamentelor, oamenii au lasat acest elixir intr-un con de umbra, considerand ca medicamentele cu efecte rapide sunt mult mai eficiente. Asa se explica faptul ca in doar cateva decenii, afectiunile cardiace, cele hepatice, si nu numai, s-au extins foarte mult, unele din ele fiind declansate tocmai de consumul indelungat de medicamente (in special cele luate fara avizul medicului).
Pentru a sustine si promova consumul de medicamente, au existat voci care au spus ca laptisorul de matca nu este atat de miraculos cum se crede, insa gravitatea si complexitatea afectiunilor pe care acest elixir a reusit sa le vindece nu este altceva decat dovada concreta ca laptisorul de matca depaseste in eficienta medicamentele… Plus ca are un atu deloc de neglijat, acela ca nu prezinta efecte secundare. Studiile recente arata ca laptisorul de matca pur si crud s-a dovedit a fi eficient in combaterea unor boli precum cele cardiace, hepatice, in distrugerea definitiva a unor bacterii periculoase pentru organism. Alte afectiuni la care laptisorul de matca s-a dovedit a fi eficient sunt: diabetul, osteoporoza, boala Parkinson, dar si diferite forme de dementa. Iata de ce tendinta actuala este aceea de reintoarcere la calitatile laptisorului de matca pur si crud, ca si cel de la Apiland, la beneficiile de-acum recunoscute de intreaga lume, atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. (Foto: freeimages.com)

http://chimtorg.com.ua/
http://www.yarema.ua/