Vineri, 23 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Romania, tara produselor apicole de exceptie


Romania, tara produselor apicole de exceptie

Email Imprimare

Atunci cand vine vorba despre alimente, ingrediente si suplimente alimentare, stim cu totii ca exista o mare diferenta intre cele proaspete, crude, naturale si cele conservate, intr-o forma sau alta, sau procesate (tot in vederea cresterii rezistentei lor in timp). Alimentele conservate isi pierd mult din valoarea nutritionala, caci uscarea, fierberea sau procesarea lor distrug o parte din nutrientii atat de benefici pe care ii contin.
La fel se intampla si in cazul produselor apicole. Exista diferente mari intre mierea cruda si mierea pe care o gasim de obicei in comert, cu zahar adaugat sau procesata prin incalzire. Diferentele sunt si mai mari in cazul polenului: polenul crud, proaspat, pastreaza toate calitatile principiilor vii preluate de albine din flori, in timp ce polenul uscat, sub forma de granule, isi pierde multe dintre proprietatile initiale.

Produsele stupului in forma pura si cruda ne sunt aduse asa cum au fost recoltate din stup, fiind pastrate in conditii corespunzatoare. Mierea cruda este acea miere care nu a fost niciodata incalzita la peste 40 de grade Celsius, temperatura care ii afecteaza structura si care ii distruge o parte din substantele benefice. Stiind acest lucru, nu vom pune niciodata miere in lapte sau in ceai atunci cand bauturile sunt fierbinti, ci doar dupa ce temperatura lor scade. La fel, nu vom cumpara niciodata, vara, miere de la cei care o vand la marginea drumului, caci ea sta in soare o zi sau mai multe zile, incalzindu-se excesiv si pierzandu-si din calitati. Mai mult, mierea care a fost incalzita la peste 40 de grade poate fi chiar toxica. Unii producatori o incalzesc pentru ca, in acest fel, ea primeste un aspect comercial mai atragator, devenind mai fluida, capatand o culoare mai vie, insa in acest fel cumparatorului nu i se prezinta un produs de calitate.
Putem alege miere cruda poliflora, de tei sau de salcam. Aceasta miere este mai consistenta si cristalizeaza foarte repede. Trebuie sa stim, insa, ca aceasta cristalizare este un proces natural, care depinde de raportul dintre glucoza si fructoza din compozitia mierii respective. De aceea, fiecare tip de miere cristalizeaza in alt interval de timp. Mierea de salcam, de pilda, e mai fluida, mai fina decat cea de tei. Are, desigur, si alt gust, este mai dulce, si alte caracteristici.
Mierea cruda are un important efect energizant. De aceea, atunci cand ne simtim obositi, surmenati e bina sa luam o lingurita, doua de miere. La fel, dimineata, inainte de a ne incepe activitatea, o lingurita, doua de miere ne vor da energia necesara pentru prima parte a zilei. Sportivii cunosc bine acest beneficiu al mierii, mai ales al mierii de salcam, neuitand sa o consume in cantonamente. Dar mierea cruda ii ajuta si pe elevii sau studentii care au perioade de efort intelectual si fizic intens.
Putem consuma miere cruda si in combinatie cu laptisor de matca. Acest produs deosebit al stupului ne ajuta foarte mult tocmai in perioadele de efort intens. Laptisorul de matca pur si crud contine acetilcolina, un neurotransmitator foarte important la nivel central si periferic, fiind de altfel singura sursa naturala de acetilcolina. Practic, aceasta substanta faciliteaza trecerea influxurilor nervoase de la un neuron la altul. Laptisorul de matca mai contine acidul 10HDA, benefic pentru sistemul imunitar, dar mai ales pentru sistemul nostru nervos, pentru activitatea cerebrala. Prin urmare, ne putem procura acetil-colina si acidul 10HDA in mod natural, din laptisorul de matca, nemaifiind nevoie sa apelam la produse de sinteza sau la medicamente. Stim ca organismul nostru digera si integreaza mult mai bine o substanta naturala decat una artificiala.
Unul din produsele stupului mai putin cunoscut de publicul larg este pastura, care mai este numita painea albinelor. Ea este un produs natural al stupului si se prezinta sub forma unor bobite de culori si consistente diferite. Chiar si o singura bobita este colorata in mai mult nuante. Acest lucru se datoreaza faptului ca pastura e obtinuta de catre albine din mai multe straturi de polen si din mai multe transporturi de polen, aduse din flori diferite. Pastura este, de fapt, un polen fermentat in interiorul stupului, in conditiile naturale ale stupului.
Puteti citi continuarea pe apiland.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy