Vineri, 10 Jul

Ultimele Titluri :


Blog Apiland

Mierea Manuka, singura miere medicinala din lume

Email Imprimare

Calitatile si virtutile mierii pentru sanatate si ingrijire sunt binecunoscute de mii de ani. Mierea este, pe drept cuvant, un aliment-minune si un ingredient-minune in cosmetica. In functie de florile din care isi aduna albinele polenul necesar, mierea este de mai multe feluri. Iar unele varietati de miere, chiar si de la noi din tara, pot fi considerate medicinale. Insa pe plan mondial exista o singura miere care a primit statutul oficial de miere medicinala, si anume mierea Manuka.

Un veritabil medicament: propolisul

Email Imprimare

Dupa vacanta, atunci cand copiii reintra in comunitate, parintii au de-a face din nou cu racelile si gripele. Mai ales cand afara se incalzeste, iar microbii circula in voie.
Unul dintre cele mai sanatoase remedii este reprezentat de produsele stupului. Pe langa nenumaratele beneficii pentru sanatate si imunitatea generala a organismului, acestea au si un gust foarte bun, fiind dulci, ceea ce le face mai usor de administrat copiilor. Unul dintre cele mai eficiente produse apicole impotriva microbilor si virusurilor este propolisul. Acesta este un produs cu adevarat uimitor. Albinele isi tapeteaza stupul pe interior cu propolis pentru a impiedica patrunderea microbilor in comunitatea lor.

Copiii iubesc produsele stupului!

Email Imprimare

Produsele apicole se numara printre cele mai sanatoase si gustoase produse destinate copiilor. In general, se stie de miere si polen, insa toate "alimentele" care provin de la albine sunt benefice.
Despre aceste produse, parintii ar trebui sa stie cateva lucruri elementare. De exemplu, faptul ca polenul crud si pur este mult mai eficient decat polenul uscat, pe care il stiam odinioara. De asemenea, polenul crud este mai usor de digerat decat polenul uscat. Polenul crud se pastreaza doar la congelator – necontinand apa, el nu ingheata niciodata. De acolo vom lua ratia zilnica (1-2 lingurite) de energie, vitamine si minerale. Poate fi tinut la temperatura camerei doar timp de cateva zile; dupa aceea, incepe sa-si piarada din proprietati. Evident, il putem amesteca cu miere sau cu alte alimente.

Cum alegem si cum folosim mierea

Email Imprimare

Cu totii cunoastem mierea, ii apreciem gustul si beneficiile pentru sanatate. Chiar si copiii o iubesc si o doresc. Mierea ne poate ajuta mult in perioadele in care gripele si racelile sunt mai frecvente, caci ea creste imunitatea organismului. Toate studiile care au comparat mierea cu alti indulcitori, in special zaharul, au aratat ca ea este mult mai benefica pentru organism. Practic, consumand miere in loc de zahar facem un pas important catre o alimentatie sanatoasa.

Cum pastram produsele apicole

Email Imprimare

In zilele noastre, alimentele sanatoase au ajuns sa fie din ce in ce mai cautate. Eco, bio, natural, organic sunt concepte care au ajuns adevarate trenduri. Dupa ce oamenii s-au lamurit de faptul ca orice substante chimice puse in alimente si bauturi dauneaza sanatatii, au inceput sa caute solutii. Iar orientarea spre produsele naturale a venit in mod firesc. In acest context, produsele apicole au fost redescoperite, pur si simplu, in ultima perioada. Calitatile lor au fost reevaluate - mai mult, cercetarile recente au demonstrat ca acestea sunt mai multe decat stiam.

Calluna vulgaris, decorativa si utila

Email Imprimare

Iarba neagra (Calluna vulgaris) este o specie de iarba decorativa care face parte din familia Ericaceae. Este perena, creste sub forma de tufa, atingand pana la 60 cm inaltime. Infloreste din iulie pana in octombrie si este foarte rezistenta peste iarna, pastrandu-si frunzele, chiar si bobocii. Creste bine in soluri acide, in zone deschise (pasuni, pajisti, poieni, povarnisuri), fiind de multe ori planta dominanta.
Planta se inmulteste prin seminte, care se pun in pamant imediat dupa ce se coc sau in luna februarie, intr-o zona umbrita a serei. Germineaza cam intr-o luna, doua, la o temperatura de 20°C. Creste foarte bine in ghiveci, dar se muta din sera doar dupa ce si-a dezvoltat bine radacinile.

Paducelul, prietenul inimii

Email Imprimare

Paducelul este un arbust cu crengi lungi, care apartine familiei Rosaceae, din care face parte si macesul. Exista cam 250 de varietati, care cresc la altitudini de 1.500 m. Frunzele au 2-4 cm lungime si sunt foarte crestate. Inflorescentele au forma de umbrela, fiind alcatuite din 5-25 de flori. Petalele sunt albe-roz si lungi de 5-6 mm. Inflorirea are loc de obicei in aprilie-mai. Fructele paducelului sunt ovale, rosii atunci cand se coc (in noiembrie-decembrie) si cu un miez care contine semintele. Se culeg dupa ce da prima bruma, cand sunt coapte bine. Sunt comestibile, avand un gust dulceag, usor astringent (datorita vitaminei C), dar de obicei nu se consuma proaspete, ci sub forma de gem, dulceata sau sirop. In Romania cresc mai multe varietati de paducel: Crataegus monogyna, C. oxyacantha, C. pentagyna, C. laevigata şi C. macrocarpa. Paducelul mai este denumit malaiul-cucului, malaet, gherghin, gherghinar sau maracine alb.

Marul tine doctorul departe…

Email Imprimare

Marul (Malus domestica) apartine familiei Rosaceae si este cel mai raspandit pom fructifer. Este recunoscut din timpuri de demult pentru calitatile sale vindecatoare. Romanii apreciau foarte mult merele pentru gust, dulceata si frumusete. Masa lor incepea de obicei cu un ou si se termina cu un mar, de unde si expresia Ab ovo usque ad mala (de la ou pana la mere, adica in totalitate, complet). In jurul anului 800, regele Charlemagne a ordonat plantarea merilor pe teritoriile germane, iar in anul 1600 existau deja acolo cam 200 de soiuri de mar cunoscute. Merii sunt de multe feluri: unii se coc vara devreme, altii vara tarziu, altii toamna, altii chiar iarna. Merele pot fi sferice, cu varf (bot) etc. si in diferite culori si texturi ale coajei.

Salcia, simbol al tamaduirii

Email Imprimare

Salcia (Salix) face parte din familia Salicaceae. Exista peste 300 de varietati de salcie. Acesti copaci cresc pana la 6-18 metri si au crengi suple, care atarna. Florile barbatesti sunt galbene, iar cele femeiesti, verzi. Culoarea scoartei difera de la soi la soi, fiind de la galben-verzuie pana la gri-maroniu. Vechii egipteni utilizau coaja salciei albe pentru tratarea durerilor si inflamatiilor. Kuan-Yin, Bodhisattva al compasiunii, este adeseori reprezentat tinand in mana o ramura de salcie ca simbol al vindecarii. Tamaduitorii amerindieni se bazau, de asemenea, pe proprietatile analgezice ale salciei.

<< Inceput < Inapoi 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Inainte > Sfarsit >>