Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :


Blog Apiland

Mierea inchisa la culoare are o valoare nutritionala mai mare

Email Imprimare

Mierea inchisa la culoare nu doar ca are un gust diferit fata de mierea de culoare deschisa, ci are si o mai mare valoare nutritionala. Acest lucru a fost demonstrat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Illinois at Urbana-Champaign, condusa de catre May Berenbaum. Aceasta este un cunoscut entomolog, care organizeaza festivaluri de filme documentare referitoare la insecte. Studiul a fost publicat in revista Journal of Apicultural Research.

Mierea, un vechi remediu redescoperit

Email Imprimare

Oamenii au folosit mierea pe post de medicament inca din vechime, iar cele mai vechi documente scrise atesta acest lucru. Era prescrisa de terapeutii din toate regiunile globului, din toate popoarele, pentru o gama larga de afectiuni. De-a lungul timpului, mierea a fost folosita in medicina populara fara intrerupere. Astazi, asistam la o adevarata renastere a acestui medicament natural, care incepe sa fie acceptat si de lumea medicala. Totusi, potentialul terapeutic al mierii este inca nevalorificat la scara larga. Chiar daca inca nu sunt cunoscute toate mecanismele prin care actioneaza, fiind necesare noi investigatii, efectele mierii sunt evidente, iar medicina conventionala ar trebui sa-i acorde recunoasterea oficiala.

Prin ce este unica mierea Manuka

Email Imprimare

In Noua Zeelanda, toata lumea stie ca mierea Manuka este un tratament deosebit de eficient pentru rani si infectii. Calitatile uimitoare ale acestei mieri locale au fost studiate si de catre specialisti, care au incercat sa le explice din punct de vedere stiintific si medical. Unul dintre acestia este Peter Molan, care a publicat rezultatele studiilor sale in reviste de specialitate. Exista in jur de 50 de studii publicate in revistele medicale care arata ca mierea vindeca ranile la fel de eficient ca un medicament. S-a demonstrat ca mierea are activitate antibiotica, insa aceasta variaza mult in functie de tipul de miere. Unele varietati de miere nu au un efect antibacterian mai mare decat al zaharului, in timp ce altele pot fi diluate chiar si de 100 de ori si inca distrug si opresc dezvoltarea bacteriilor.

Mierea, un veritabil medicament

Email Imprimare

Efectele terapeutice ale mierii sunt cunoscute de mii de ani. Chiar daca oamenii de stiinta nu au reusit inca sa explice pe de-a-ntregul mecanismele biochimice care fac posibile aceste efecte, rezultatele consumului de miere asupra sanatatii sunt evidente. Studiile realizate au relevat foarte multe lucruri despre miere, despre efectele diferitelor tipuri de miere. Insa, cu toate ca au fost publicate numeroase studii in revistele de specialitate si cu toate ca mierea a fost considerata in mod traditional un medicament, in tarile dezvoltate de astazi mierea este vazuta inca de multi medici drept un medicament alternativ sau complementar.

Mierea Manuka, un nou ingredient-minune in cosmetica

Email Imprimare

In sezonul rece, pielea noastra are nevoie de o ingrijire mai speciala. Agresiunea factorilor exteriori asupra tenului si pielii mainilor este mult mai pronuntata: pe langa radiatiile solare, amplificate acum de albul zapezii, avem gerul, aerul uscat, variatiile bruste de temperatura si intemperiile. De aceea, produsele cosmetice pe care le folosim trebuie alese cu grija. O hidratare corecta este acum mai importanta decat oricand. Si poate ca este cazul ca, alaturi de produsele obisnuite, deja clasice, alaturi de brandurile pe care le cunoastem si le folosim de mai multi ani de zile, sa incercam unele produse noi.

Albinele si sanatatea

Email Imprimare

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au cunoscut efectele benefice ale mierii asupra sanatatii. Insa nu doar egiptenii, evreii, grecii sau romanii stiau de importanta albinelor, ci si stramosii nostri, dacii. Istoricii vremii relateaza ca pe taramurile din nordul Dunarii existau multe prisaci si oameni priceputi in a le administra. Dulce ca mierea sau tara in care curge lapte si miere sunt expresii bine cunoscute. Datorita faptului ca este un produs de-a dreptul miraculos, mierea a fost dintotdeauna asociata cu divinitatea, cu zeii, cu o lume a bunastarii, cu raiul... Se spune chiar ca Zeus a transformat o nimfa in albina pentru ca ea sa ii produca mierea si alte produse apicole pe care si le dorea cu ardoare.
Mierea este un indulcitor natural, sanatos, pentru ceai, dar si pentru cafea. Cea de salcam nu schimba gustul, de aceea este mai potrivita pentru cafea.
Mierea monoflora este obtinuta de albine dintr-o singura specie de plante, in timp ce mierea poliflora se obtine din mai multe soiuri. Mierea monoflora conserva insa mai bine calitatile plantei respective, principiile sale active care ajuta la sanatate.
Desigur, stupul furnizeaza si alte produse care ajuta la mentinerea sanatatii: polenul, propolisul, pastura etc.
Mierea, alaturi de alte produse apicole, poate fi gasita, de asemenea, printre ingredientele unor produse alimentare, cum ar fi dulciurile, anumite bauturi, si nealimentare – sapunuri naturale, creme, lotiuni.
Despre beneficiile mierii a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare Apiland, in rubrica Arta de a trai sanatos a emisiunii Europolis, difuzata pe TVR 1 in data de 5 noiembrie 2013. Puteti urmari inregistrarea emisiunii chiar aici. (Foto: Stock.XCHNG)

Miracolele propolisului

Email Imprimare

Am vorbit despre produsele stupului, fiecare cu calitatile sale, insa propolisul este cu adevarat miraculos. Nu degeaba numele sau tradus din limba greaca inseamna inaintea cetatii (pro si polis), prin urmare, ceva care apara, protejeaza cetatea.
Ce este propolisul, de fapt? Este un amestec de rasini pe care albinele le culeg din mugurii plantelor tinere. Ii adauga anumite enzime proprii, apoi tapeteaza peretii interiori ai stupului cu substanta obtinuta.
Propolisul se recolteaza de pe peretii stupului prin razuire, cand afara sunt peste 20 de grade Celsius, pentru ca acesta sa se inmoaie suficient.
Poate fi consumat ca atare, solid, nedizolvat. Putem lua o bucatica de propolis pe care sa o tinem in gura pana cand se dizolva.
Beneficiile propolisului sunt multiple: sporeste imunitatea, ucide bacteriile si unele virusuri, tratand racelile si gripele, dezinfecteaza zona bucala (dupa o interventie stomatologica, de exemplu).
Multa lume cunoaste tinctura de propolis, care este mai usor de utilizat. Avand actiune antiseptica, o putem folosi si in uz extern, in cazul unor rani superficiale, arsuri etc. Dupa aplicare, se formeaza o pelicula subtire, care permite tesutului cutanat sa se refaca mai usor.
Exista si tincturi sub forma de spray, utile pentru problemele gatului (amigdalita, guturai etc.). In plus, propolisul este un ingredient in unele sapunuri antibacteriene.
Despre beneficiile propolisului a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare Apiland, in emisiunea saptamanala Cu... minte de duminica, de la Radio Romania Cultural, pe care v-o punem la dispozitie aici. (Foto: Stock.XCHNG)

Laptisorul de matca pur si crud

Email Imprimare

Un alt produs al stupului, mai special, este laptisorul de matca pur si crud. Acesta se pastreaza la frigider, la o temperatura de 2 pana la 6 grade Celsius, de la recoltare pana cand ajunge la clientul final, pe tot lantul de distributie. De aceea, recomandarea este sa cumparati laptisor de matca crud doar de la magazinele care il depoziteaza in frigider. Poate fi comandat si online, caci rezista cateva zile (durata transportului). La fel, acasa trebuie sa-l tinem tot la frigider.
Laptisorul de matca are un gust specific. Nu toata lumea il apreciaza – de aceea, o idee este sa-l dizolvam in miere. Mierea are proprietati antiseptice, astfel ca, amestecat in miere, laptisorul de matca crud poate rezista si la temperatura camerei. Totusi, pentru ca mierea sa aiba forta de a pastra intacte proprietatile laptisorului de matca, proportia acestuia nu trebuie sa depaseasca 2% din cantitatea de miere.
Laptisorul de matca are multe calitati. Este un excelent tonifiant, un foarte bun imunizant, fiind recomandat pentru prevenirea racelilor si gripelor. De asemenea, este foarte bun pentru memorie, ajutandu-i pe elevi si studenti in perioadele solicitante din punct de vedere intelectual. Laptisorul de matca intarzie procesele de imbatranire si este utilizat si in cosmetica. Poate fi folosit si pe post de masca, dar cel mai bine este sa-l consumam in uz intern. Cantitatea recomandata este de 1-2 grame pe zi. Recipientul in care pastram laptisorul de matca la frigider are o lingurita speciala care ne ajuta sa portionam cantitatea.
Despre produsele stupului si beneficiile acestora a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare Apiland, in emisiunea saptamanala Cu... minte de duminica, difuzata de Radio Romania Cultural. Va invitam sa o ascultati! (Foto: Stock.XCHNG)

Pastura, "painea albinelor"

Email Imprimare

Despre pastura se cunosc mai putine lucruri. Pastura este, de fapt, un polen fermentat in cadrul proceselor naturale din interiorul stupului. Albinele culeg polenul din flori, il aduc in stup, il depoziteaza in celula-fagure, alaturi de miere si diverse enzime. Temperatura si umiditatea specifice stupului fac ca acest polen sa fermenteze.
Pastura mai este numita si painea albinelor. Este foarte benefica pentru unele afectiuni, mai ales pentru cele din zona ficatului, posibil mai benefica decat polenul. Organismul nostru o digera si o asimileaza mult mai usor decat polenul, astfel ca beneficiem mult mai mult de principiile active din continutul acesteia.
Are un gust dulce-acrisor, iar cei care doresc sa se familiarizeze cu acest aliment sunt invitati la intalnirile organizate de Dacic Cool, in care aducem produse ale stupului, traditionale in tara noastra, si discutam despre beneficiile lor.
Pastura se poate pastra la temperatura camerei, consumand zilnic doza recomandata.
Aflati mai multe despre beneficiile pasturii ascultand interventia Cecilia Caragea, consultant comunicare Apiland, in emisiunea saptamanala Cu... minte de duminica, de la Radio Romania Cultural, pe care v-o punem la dispozitie aici. (Foto: Stock.XCHNG)

<< Inceput < Inapoi 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Inainte > Sfarsit >>