Stiti sa recunoasteti mierea autentica?

Imprimare

Mierea, singurul aliment dulce concentrat din natura, este o sursa inestimabila de enzime active, microflora probiotica, vitamine si minerale. Atentie, insa! Din pacate, nu toata mierea care se comercializeaza pe piata este de calitate, adica autentica. Ar trebui sa ne dea de banuit mierea care este doar dulce, fara sa aiba o aroma deosebita. Mierea este, pe cat de sanatoasa, pe atat de usor de falsificat, prin inlocuirea zaharurilor din miere cu zahar invertit sau prin hranirea excesiva a albinelor cu zahar. Pentru ca mierea sa-si pastreze toate proprietatile, este foarte important sa nu fie tratata termic la peste 40 de grade Celsius. Prin prelucrare la temperaturi ridicate, substantele active din miere isi pierd valoarea nutritionala.
Cristalizarea nu este tocmai cel mai bun criteriu in determinarea autenticitatii unui sortiment de miere. In cazul in care este mai bogata in fructoza, mierea nu cristalizeaza, dar asta nu inseamna ca mierea respectiva nu este naturala. Este cazul mierii de salcam. In schimb, daca are un continut mai ridicat de glucoza, mierea va cristaliza rapid, asa cum se intampla cu sortimente precum mierea poliflora, de padure sau de rapita. Ca sa fiti siguri ca ceea ce mancati este miere autentica, de cea mai buna calitate, compania noastra, Apimond, va recomanda sortimentele de miere Bio. Colectata de la albine care zboara doar pe culturi ecologice, mierea Bio este certificata prin atestate de calitate eliberate de organisme internationale abilitate, in urma unor controale stricte. Cum puteti recunoaste mierea de calitate si cum puteti testa chiar dumneavoastra, acasa, mierea pe care ati cumparat-o, pentru a-i verifica autenticitatea, aflati din rubrica Ce se intampla, doctore?, de la PRO TV, in care a fost invitata Cecilia Caragea, consultant comunicare.