Luni, 18 Nov

Ultimele Titluri :


Blog Apimond

Mierea, alimentul medicament

Email Imprimare

Mierea este cunoscuta si folosita de catre om din timpurile cele mai indepartate, ceea ce face ca mierea sa se numere printre cele mai vechi alimente ale umanitatii. Asadar, nu e de mirare ca acest veritabil aliment-medicament continua sa se bucure de apreciere unanima in toate colturile lumii, fiind un simbol al vietii si sanatatii. Ca sa nu mai vorbim de respectul si recunostinta pe care le datoram harnicelor albine, care, ca sa produca 500 grame de miere, se pare ca viziteaza milioane de flori, aceste expeditii insumand nici mai mult nici mai putin de 7.000 ore de munca!

Albinaritul, o traditie straveche

Email Imprimare

Una dintre cele mai vechi traditii de pe meleagurile dacice o reprezinta fara indoiala albinaritul. Sunt nenumarate scrierile din Antichitate care vorbesc despre numarul impresionant al albinelor ce te intampinau pe malul stang al Dunarii sau despre exporturile de produse apicole de pe aceste meleaguri, despre binefacerile produselor apicole pe care dacii se pare ca le cunosteau foarte bine. Aceasta traditie avea sa dainuie peste veacuri pana in zilele noastre.
Astfel, atunci cand Daniel Matache infiinteaza, in 1992, Centrul de Produse Apicole in localitatea Baldana, din judetul Dambovita, care avea sa devina brandului Apimond, nu face altceva decat sa continue o veche traditie, o pasiune mostenita de la inaintasii sai. Strabunicul sau, Niculae Matache (1852-1933), veteran al Razboiului de Independenta, era deja cunoscut pentru pasiunea sa de apicultor, activitate desfasurata in curtea casei sale din satul Plop, judetul Dambovita. Traditia este continuata tot in vatra satului de fiul acestuia, Gheorghe Matache (1890-1842), atestat in 1921 in Registrul Agricol al Regiunii Agricole Titu cu patru stiubeie, stupi confectionati conform vechilor traditii din trunchiuri de lemn scobit in care albinele isi construiau fagurii de miere. Este perioada in care incep sa se extinda stupii sistematici cu rame mobile care aduceau numeroase avantaje in exploatare si cu o productivitate mai mare. Preocupat de dezvoltarea stuparitului, numele lui Gheorghe Matache apare, incepand din 1926, in mai multe numere ale revistei Romania Apicola, cu o colectie impresionanta pastrata pana astazi. Traditia este preluata apoi de Matache Teodor care incepe sa practice si stuparitul pastoral, transmitand mai departe fiului sau Daniel pasiunea pentru aceste minunate creaturi care sunt albinele. Caci albinaritul nu reprezinta doar o simpla activitate. Cel putin in cazul acestei familii si a celor care astazi lucreaza in cadrul brandului Apimond, el reprezinta o reala pasiune, o arta si o profunda chemare spre frumusetile, valorile si binefacerile naturii.

<< Inceput < Inapoi 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Inainte > Sfarsit >>