Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Originile vinului

Email Imprimare

E greu de stabilit cand anume a aparut vinul… Cele mai vechi informatii sunt de natura arheologica si constau in diferite reziduuri gasite in vase ceramice din perioada neoliticului. Catalogarea acestora drept vinuri a ridicat insa o serie intreaga de controverse datorate gradului ridicat de degradare al vaselor si dificultatii de a identifica suficiente substante pentru a putea decide daca avem intr-adevar de a face cu vinuri in sensul propriu-zis al termenului. Aparitia vinului este legata de zone extrem de extinse plasate intre Africa de Nord si Asia Centrala si de Sud in care cresc struguri salbatici. Astfel, s-ar putea ca vinul sa fi aparut pentru prima data in zona caucaziana (actuala Georgie) cu 6.000 de ani inainte de Hristos. Nu este insa exclus ca vinul sa fi aparut pe langa Marea Caspica sau in Mesopotamia, in zona Iranului de astazi. Totusi aici datele inclina mai mult spre 4.000 i.H.

Primele dovezi arheologice care sa ateste insa indubitabil producerea vinului provin din Egipt si dateaza doar din anul 2.500 i.H., desi se pare ca specia de struguri cea mai potrivita pentru producerea vinului, Vitis vinifera, era cultivata in Orientul Apropiat deja cu 4.000 de ani i.H., iar inainte s-ar fi incercat cultivarea unei specii salbatice, Vitis silvestris, pe Valea Nilului si in sudul Mediteranei pana la Gibraltar. Tot in Egipt se pare ca s-au descoperit si primele reactii chimice de fermentare si de oxidare, strugurii cu continutul lor bogat de zahar si cu un suc abundent avand tendinta natuala de a fermenta. Indiferent unde anume s-a produs pentru prima data aceasta minunata licoare, Egiptul joaca un rol extrem de important datorita papirusurilor decoperite in morminte ce dateaza din 2.700-2.500 i.H. si demonstreaza ca egiptenii aveau deja cunostinte importante cu privire la efectul temperaturii asupra fermentarii vinului, iar vasele destinate pastrarii vinului prezentau inscrieri care mentionau anul, via si producatorul, putandu-se spune astfel ca ar reprezenta cele mai vechi etichete cunoscute pana in prezent.
Dar o importanta atestare scrisa cu privire la vin ne este oferita chiar de Vechiul Testament unde ni se povesteste despre podgoria lui Noe si despre talentul acestuia in obtinerea vinului. Nu este insa singurul text sacru care ne vorbeste despre aceasta minunata licoare. Si astazi avem un adevarat cult pentru acest dar dumnezeiesc... Daca nu credeti, trebuie neaparat sa gustati unul din minunatele vinuri de Corcova si lumea o veti putea vedea in alte culori…

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy