Vinul nu se bea la intamplare

Imprimare

Vinul isi are personalitatea lui. E groaznic atunci cand ajunge sa se certe cu mancarea. Da, vinul nu accepta sa fie baut oricand si oricum… Protesteaza si e in stare sa ne strice si cel mai ales festin, pregatit cu cele mai rafinate mancaruri. Sa stii sa bei vinul este o adevarata stiinta. Orice somelier va poate explica, a sti sa te bucuri de aceasta extraordinara licoare este un adevarat har si necesita un adevarat ritual. Cu privire la alegerea si servirea vinului exista nenumarate legi. Atunci cand ai ajuns sa patrunzi cu adevarat tainele adanci ale acestei nepretuite licori, poti sa faci abstractie de legi, alegerea vinului devenind o adevarata arta… Dar pana atunci e important de respectat macar un numar minim de reguli elementare.
In primul rand, trebuie stiut ca fiecare vin are o temperatura optima la care trebuie servit. Daca e mai rece isi va ascunde calitatile, iar daca e mai cald - dispare orice placere. Pentru a-si pastra temperatura cat mai mult timp, este recomandat sa fie servit in pahare cu picior, astfel incat sa nu punem mana pe cupa ce adaposteste pretiosul elixir. De asemenea, este recomandat ca paharul sa aiba gura mai stramta pentru a ajuta vinul sa-si pastreze parfumul.

Sampania si, in general, vinurile spumante trebuie servite mai reci pentru a incetini procesul de formare a bulelor, in general la 6-8 grade Celsius, unele dintre ele chiar si la 10-12 grade, dar nu mai reci de 5 grade, deoarece isi vor ascunde cu totul aroma.
Un vin alb sau rose nou se simte bine la 8-10 grade, dar daca este vechi si ne poate rasfata cu un buchet impunator e preferabil sa fie servit la 10-12 grade. Urmeaza vinurile rosii, usoare, care se servesc la 12-15 grade. In fine, atunci cand avem un vin rosu corpolent, temperatura optima este in jur de 16-18 grade. Deoarece vinurile de calitate se pastreaza la rece, la o temperatura constanta, trebuie lasate un timp sa ajunga la temperatura la care trebuie servite, proces care poarta denumirea de sambrare, de la frantuzescul chambre. A nu se intelege insa ca un vin poate fi servit la peste 20 de grade, chiar daca in camera avem 24 sau  mai multe grade…
Nu mai putin importanta este ordinea de servire a vinurilor. In primul rand, vinurile spumante nu se servesc nicioadata intre doua vinuri nespumante. Astfel, locul lor este la inceputul sau la sfarsitul mesei. Apoi trebuie sa tinem cont de continutul de zahar, de tarie si de vechime, precum si de culoare. Dar trebuie tinut cont si de modul in care se impaca fiecare vin cu felul de mancare la care e servit. Decat sa gresiti e preferabil sa va rezumati la un singur fel de vin. Daca optati pentru aceasta varianta, atunci vinul, alb sau rosu, ar fi bine sa fie sec. Dar e pacat. Aceasta nu va fi niciodata o masa cu adevarat reusita. Deci e preferabil sa apelati la un cunoscator sau sa va luati timpul sa faceti chiar dumneavoastra o alegere adecvata.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca se incepe cu vinurile mai slabe si abia apoi urmeaza cele mai tari. La inceput, se servesc vinurile mai noi si dupa aceea cele mai vechi. Trebuie retinut faptul ca, indiferent de culoare, un vin dulce nu se serveste intre doua vinuri seci. Astfel la inceput se servesc vinurile albe seci si apoi cele rosii. Iar cele dulci, indiferent de culoare, se servesc la sfarsit. Deoarece in fiecare regiune vinurile s-au dezvoltat in paralel cu arta culinara a zonei, exista parerea larg raspandita ca la fiecare fel de mancare se asorteaza cel mai bine un vin din regiunea de origine a acelei bucatarii. Astfel, pentru o masa traditionala romaneasca puteti incerca un excelent vin de Corcova. (Foto: Stock.XCHNG)

http://dxtranse.com.ua/
www.europosud.ua/