Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Corcova Merlot, un nou trend


Merlot, un nou trend

Email Imprimare

Merlot este un vin delicat, cu o fructuozitate aleasa, catifelat si prietenos, cu o buna reputatie pe meleagurile noastre, care, in pofida parerii ca nu ar avea greutatea si sobrietatea Cabernetului Sauvignon, a reusit, in ultimii zece-douazeci de ani, datorita calitatilor sale, sa impuna un nou trend in consum. Descendent direct din Cabernet Franc si var bun cu Cabernet Sauvignon, aflandu-se insa mult timp in umbra aristocraticului Cabernet, Merlot si-a dobandit consacrarea in primul rand datorita unor cupaje clasice in care a aparut alaturi de rudele sale deja amintite. Merlot este recunoscut ca un vechi soi francez din regiunea Gironde-Bordeaux, renumita pentru vinurile ei de exceptie. In diferitele podgorii ale zonei, este cultivat alaturi de Cabernet Sauvignon, aparand impreuna in multe cupaje deja celebre.

Merlot este insa, inainte de toate, un vin prietenos, capabil sa-i cucereasca atat pe specialisti, cat si pe cei mai putin initiati in aceste taine. Te cucereste usor cu gustul lui de ierburi aromate cu tente de afine, prune, coacaze si cirese negre, dintre care nu lipsesc insa nici notele de mure, vanilie si nuci de cocos. Se recunosc si notele de violete si trandafiri, fara a putea uita cuisoarele, frunzele de dafin, boabele de piper, ciupercile, cedrul si maslinele verzi. Sunt note care se armonizeaza placut, fara asperitati, asigurandu-i caracterul bogat, patrunzator si viu. Chiar daca unii au indraznit sa-l ironizeze pentru blandetea lui, suprafetele cultivate cu acesti struguri deosebiti nu au incetat sa ocupe locul al treilea in Franta si sa reprezinte mandria unor branduri de vinuri renumite in intreaga lume.
Nu de mai putini lauri se bucura Merlot in sudul Frantei, in Languedoc, in nord-estul Italiei, in regiunea Veneto, in estul Europei, mai ales la noi, in Romania, dar si pe alte meridiane, in California si Washington, in Chile, Argentina si Noua Zeelanda. Este o vita-de-vie care iubeste solurile stancoase si uscate, dar fertile si cu umiditate asigurata. Datorita pielitei subtiri, boabele acestor struguri pierd usor apa, putand atinge concentratii ridicate de zahar, asigurand o tarie ridicata, iar continutul de fenoli conduce la o culoare viguroasa si placuta.
Mai putin sec si mai ierbos decat Cabernet Sauvignon, Merlot te cucereste cu aromele lui de fructe negre. Spre deosebire de alte vinuri, nu prezinta o astringenta agresiva si nici taninii nu te impiedica sa te bucuri de intreaga paleta a acestui vin pe care, cu siguranta, merita sa-l descoperi in adevarata lui plinatate. Nici culoarea de un rosu inchis pana la un albastru profund nu e mai putin imbietoare. Este un vin versatile, care se potriveste la o gama extrem de larga de mancaruri, de la antreuri, salate si fructe pana la ciorbe, fripturi, tocane, branzeturi sau chiar deserturi, capabil sa echilibreze aromele condimentelor patrunzatoare si picante, precum ghimbirul, anasonul, scortisoara sau cuisoarele. La fel de bine se armonizeaza cu maghiranul, ceapa, sovarful, ienuparul, boiaua, piperul, salvia sau cimbrul.
Se impaca de minune cu aluatul dospit, cu o bagheta frantuzeasca sau cu o paine rustica sau cu diferite seminte. Sosurile din vin sunt si ele indicate sa insoteasca bucatele la care este servit un Merlot adevarat. Dintre branzeturi, probabil cel mai bine se impaca cu un Camembert, dar nu se cearta nici cu un sandwich cu branza scos de la cuptor. Va puteti bucura de el si atunci cand vi se face dor de un parmezan. Poate nu v-ati astepta, dar este excelent si langa un bors traditional. Este un partener agreabil pentru majoritatea bucatelor pe baza de fasole si face casa buna si cu sfecla. Se intelege perfect cu o tocana, mai ales cu una de miel. Este delicios si langa o salata de ciuperci. Daca va plac mancarurile indiene sau mexicane, daca vreti sa incercati un Tacos, puteti, de asemenea, sa apelati cu toata increderea la un Merlot. Se intelege insa perfect si cu buna parte dintre mancarurile italienesti. In nici un caz nu va va dezamagi servindu-l alaturi de diferite paste, mai ales atunci cand acestea sunt insotite de un sos Bolognese sau de tomate. Veti fi incantati de el si alaturi de o portie de macaroane cu branza sau insotind o lasagna.
Si, daca nu va veti lasa pacaliti de regula culorilor, considerand ca un vin rosu nu poate fi servit niciodata alaturi de un peste, mai puteti face inca o “descoperire” extrem de interesanta. Chiar daca Merlot este un vin rosu, el merge perfect langa un peste. Evident, nu langa orice fel de peste. Ne referim strict la un peste gras preparat la gratar. Puteti incerca, de exemplu, sa-l serviti alaturi de un somon la gratar. Este o experienta pe care, cu siguranta, veti vrea sa o repetati cat mai curand. Dar, fara indoiala, la un Merlot trebuie sa ne gandim atunci cand vorbim despre o friptura. Si aici putem avea in vedere, in egala masura, vanatul, precum si pasarile de curte, carnea de porc, de vita, de vitel sau de miel. Daca aveti ocazia, nu ezitati sa-l incercati langa o friptura de mistret sau de strut. Veti fi insa la fel de incantati daca il asortati cu excelentele bucate preparate din fazan sau potarniche. Nu depinde decat de talentul bucatarului pentru a prepara o delicioasa friptura de rata sau de gasca. Iar cu un sos adecvat si gaina sau curcanul pot fi delicioase. Toate isi vor etala insa adevarata savoare abia dupa ce veti servi alaturi de ele un Merlot. La gratar, la tava sau preparata la cuptor in vin rosu va puteti regala si cu o delicioasa friptura de vita, de vitel sau de porc. Si in nici intr-un caz nu ocoliti mielul. Toate isi dezvaluie cu mult mai bine adevarata savoare in prezenta unui Merlot de calitate.

CORCOVA Cabernet Sauvignon/Merlot
Un cupaj celebru care a incantat protipendada Bucurestiului de acum un veac, dar si nume celebre ale Parisului, il reprezinta vinul de Corcova, Cabernet Sauvignon/Merlot. Creat de Printul Bibescu, acest vin de exceptie este repus astazi in drepturi de Serban Damboviceanu si Michel Roy. Cine iubeste carnea rosie si branzeturile maturate trebuie neaparat sa incerce acest vin deosebit, Cabernet Sauvignon/Merlot, pentru ca va avea o experienta deosebit de placuta. Este un cupaj de Cabernet si Merlot in proportii egale, cu 13,5% alcool si sub 2 grame de zahar rezidual la litru, maturat in cisterna timp de 12 luni. Avem astfel un sec serios, de culoare rosu intens, cu reflexii violete. Primul nas este fin si agreabil, debuteaza cu o aroma de pasta de tomate si piper. Prin agitare se adanceste, scotand la iveala note puternice de fructe de padure, condimente si volatili florali, continuand intr-o evolutie fina cu o corpolenta medie, echilibrata. In gura, atacul este suplu, proaspat, cu note picante si fructuoase. Taninii fini permit o senzatie gustativa finala catifelata. Pentru a va putea bucura cu adevarat de acest vin deosebit, merita sa-l decantati timp de o jumatate de ora.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy