Chardonnay, arome delicate

Imprimare

Un vin deosebit de popular, gratie gustului sau distinct si fin, greu de definit, dar usor de recunoscut. Comuna Chardonnay, din regiunea franceza Bourgogne, e cea care a dat numele soiului de vita cu struguri albi. Dar acesta se cultiva acum peste tot in lume, fiind al doilea cel mai raspandit soi de pe mapamond, datorita faptului ca se cultiva usor, adaptandu-se climatelor si solurilor specifice.

Origini obscure
Multa vreme a existat o confuzie intre Chardonnay si Pinot Blanc, mai ales ca soiurile cresteau in aceeasi regiune franceza si erau foarte asemanatoare la nivelul frunzelor. In Franta, abia la mijlocul secolului al XIX-lea s-a facut delimitarea clara, iar in Italia, abia in 1978, guvernul a cerut cercetatorilor sa distinga cele doua soiuri. Ca origine, unii specialisti sustin ca Chardonnay provine dintr-o specie salbatica de Muscat alb, altii spun ca soiul a fost adus din Libia si Siria de catre cruciatii europeni, iar altii sustin ca provine din Cipru. Astazi, testele ADN au aratat ca Chardonnay e o incrucisare intre varietati de Gouais Blanc (un obscur soi vechi, aproape disparut astazi) si Pinot (foarte probabil Pinot Noir). Iar Gouais Blanc ar fi fost adus de catre romani din Balcani, fiind apoi cultivat de taranii francezi. Pinot-ul aristocratilor francezi crestea alaturi de Gouais Blanc, astfel ca cele doua soiuri s-au putut incrucisa usor. Cu toata confuzia, Chardonnay nu este insa considerat, astazi, un membru al familiei Pinot.

Calitati de exceptie
Chardonnay este un soi de struguri oarecum neutru si foarte delicat, ale carui arome sunt influentate mult de procesul vinificarii: lemnul butoaielor in care este tinut, timpul etc. Stejarul, de exemplu, se impune imediat in paleta sa de arome, dominand-o total, mai ales daca vinul e fermentat sau daca e tinut in butoaie noi. De asemenea, e influentat mult de celelalte soiuri cu care este amestecat. Gratie acestei delicateti care permite imprimarea altor nuante, vinul Chardonnay poate avea arome de mar, lamaie, piersica sau chiar fructe tropicale si poate fi vinificat in foarte multe feluri. In regiunea franceza Chablis (in care este singurul soi de struguri permis) este mai dur, in timp ce in zona Meursault e mai untos, mai carnos. Practic, fiecare regiune viticola isi pune amprenta tipica asupra acestui vin. Totusi, cu toata aceasta varietate de stiluri, Chardonnay este usor de recunoscut gratie echilibrului sau impecabil intre zaharuri si acid, corpolentei si delicatetii sale. Practic, se poate spune ca la vinul Chardonnay e mai importanta finetea decat concentratia si puterea aromei.
Este un vin relativ usor, care se serveste la 13 grade Celsius – daca este prea rece, isi pierde din notele fructate. Poate fi servit cu branza (Cedar, Gruyere), alaturi de aperitive ca scoici de rau si de mare, masline, somon afumat, crab, la feluri principale ca porc, pui, crevete, toate cu sos de smantana sau la feluri din bucataria caraibiana. Dintre deserturi i se potrivesc mango, ananasul si pepenele.
Chardonnay este prezent ca varietate principala in foarte multe vinuri spumoase, inclusiv in sampania frantuzeasca.

Corcova - Chardonnay 2009
Vinul de Corcova, din Ferma Jirovel, 100% Chardonnay, este cel mai potrivit pentru a insoti atat aperitivele, cat si pestele sau fructele de mare, servit la o temperatura optima de 10-12 grade. Continutul de pana la 2 grame de zahar rezidual la litru si de 13,5% alcool permite o evidentiere optima a calitatilor deosebite ale acestui vin, dobandite in urma unei presari directe a boabelor, urmata de o fermentare la temperatura controlata si de o scurta maturare pe drojdii in cisterna. De o culoare galben deschis stralucitor cu reflexii verzi, Chardonnay 2009 ii intampina pe degustatori cu un nas deschis dominat de aroma de para. Gustul este aromat, rotund si echilibrat, iar senzatia finala este placuta, usor condimentata.

design-workshop.com.ua/
europosud.ua/