Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Cabernet Sauvignon

Email Imprimare

Multi iubitori ai vinului, atunci cand trebuie sa numeasca cel mai bun vin rosu din lume, se gandesc la Cabernet Sauvignon sau la un cupaj de Cabernet Sauvignon. Chiar daca in alte parti ale lumii are alte denumiri, precum Sauvignon Rouge, Petit Cabernet sau Vidure, vorbim de acelasi gust unic al vinului rosu numarul unu mondial. Gustul sau, bogat in arome, si complexitatea sa i-au creat renumele si popularitatea.

Este cel mai cultivat soi de struguri din regiunea Bordeaux si soi dominant in multe alte zone viticole importante de pe mapamond, din Liban pana in America de Sud, deoarece se adapteaza unor conditii climatice foarte diferite si este foarte robust. De fapt, in zonele Medoc si Graves din Bordeaux, vinul rosu Cabernet se obtine de curand, abia din secolul al XVIII-lea incoace. Vinurile rosii de Bordeaux se obtin din Cabernet Sauvignon amestecat adesea cu Cabernet Franc si Merlot. Acelasi buchet de soiuri este folosit in Statele Unite ale Americii pentru crearea vinului Meritage (cuvant care rimeaza cu héritage = mostenire), ca un raspuns la Bordeaux. Este atat de raspandit si pentru ca este folosit la crearea unor vinuri mai complexe, in combinatie cu alte soiuri.
Soiul Cabernet are boabe mici, inchise la culoare, cu coaja groasa. Pentru a ajunge la maturitate, are nevoie de o clima un pic mai calda fata de alte soiuri. Testele ADN arata ca provine din incrucisarea dintre Cabernet Franc si Sauvignon Blanc, soiuri care s-au fertilizat reciproc in anii 1600. Cultivatorii locali si-au dat seama de potentialul noului soi si au taiat butasi, prin care soiul s-a raspandit.
Cabernet da nastere unor vinuri distincte, cu tanini, cu un mare potential de imbatranire, mai ales cand este de cea mai buna calitate – Cabernet atinge apogeul gustului dupa o perioada de 5 pana la 10 ani, putand dezvolta chiar si sase gusturi distincte. De obicei, inainte de a fi imbuteliat, se tine timp de un an si jumatate in baricuri mici din stejar. Aromele sale caracteristice sunt de stafide, cirese negre, branza Cedar, tutun, iar daca a crescut intr-un climat mai racoros poate aduce a piper sau  a masline.
Vinurile Cabernet pot fi dulci si fine sau puternice si bogate. Culoarea lor este rosu inchis, iar prima aroma este cea de stafide. Pot avea insa chiar si arome mentolate sau de mure. In mod traditional, sunt tinute in stejar, ceea ce poate face sa primeasca si un gust apropiat de stejar, oarecum vanilat.
Cabernet insoteste bine carnea de vita, cea de miel si de gasca, mai ales cand acestea sunt gatite cu mirodenii. Se potriveste, de asemenea, cu branza Brie si Cedar, dar si cu ciocolata.
Paharul pe care Riedel il recomanda pentru un Cabernet Sauvignon are o cupa larga, pentru a permite aromelor vinului sa fie mirosite din plin. Paharul nu se umple cu vin, ci e bine ca vinului sa i se permita sa interactioneze cu aerul cat mai mult, in timp ce sta pe masa, pentru a-l ajuta sa-si desfasoare cat mai bine aromele.

Corcova - Cabernet Sauvignon/Merlot
Vinul Cabernet Sauvignon/Merlot de Corcova este un cupaj de Cabernet si Merlot in proportii egale, cu 13,5% alcool si sub 2 grame de zahar rezidual la litru, maturat in cisterna timp de 12 luni. Acest vin deosebit, sec, de culoare rosu intens, cu reflexii violet, insoteste foarte bine carnea rosie si branzeturile maturate. Primul nas este fin si agreabil, cu o aroma de pasta de tomate si piper. Prin agitare, se adanceste, scotand la iveala note puternice de fructe de padure, condiment si volatili florali, continuand intr-o evolutie fina. Atacul este suplu, proaspat, cu note picante si fructuoase. Taninii fini permit o senzatie gustativa finala catifelata. Pentru a va putea bucura cu adevarat de acest vin deosebit, merita sa-l decantati timp de o jumatate de ora.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy