Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Corcova Syrah: originea unui vin cu totul special


Syrah: originea unui vin cu totul special

Email Imprimare

Syrahul, vinul delicios, cunoscut si sub numele Shiraz, este obtinut dintr-un soi de struguri originar din Franta. Podgorii de Syrah se gasesc acum peste tot in lume, din Chile, Argentina sau Africa de Sud pana in Statele Unite ale Americii sau Australia, tara care a facut acest vin atat de popular. De cativa ani, podgorii de Syrah se gasesc si la noi, la Corcova.

In legatura cu numele dat acestui soi european exista insa unele controverse, cauzate de sinonimia cu orasul Shiraz din Iran. Acolo se producea un vin celebru, shirazi – de aici toata confuzia. Unii sustin ca strugurii din soiul Syrah sunt originari din Iran si ca de acolo au fost adusi in Franta, pe valea Rhône-ului, mai exact in regiunea cunoscuta drept Côtes du Rhône.
Totusi, povestile privitoare la acest soi au mai degraba o aura de legenda decat un fundament istoric. Una din versiuni spune ca un cruciat, Gaspard de Stérimberg, care a ridicat si capela de la Hermitage (locul care a facut celebru vinul Syrah), a adus soiul in Franta. Dar se stie ca faimosul vin iranian shirazi era alb, fapt care exclude provenienta lui din struguri negri. In plus, nu exista nicio descriere a gustului si calitatilor acestui vin care sa-l apropie de frantuzescul Syrah. Ca sa nu mai vorbim ca este greu de crezut ca un cruciat sa fi ajuns in Persia (Iranul de astazi), din moment ce toate cruciadele au avut ca punct final Tara Sfanta, Israelul.
O alta versiune plaseaza evenimentul cu mult timp in urma, undeva in jurul anului 600 i.H., cand ionienii din orasul Phocaea (coasta de Vest a Antaliei) ar fi adus acest soi in colonia lor din apropierea Marsiliei de azi. De acolo, soiul ar fi ajuns in nord, in Côtes du Rhône. Insa nu exista documente istorice pentru a sustine asemenea teorii: ionienii nu s-au deplasat spre nord si nu se poate explica nici cum din zona Marsiliei soiul a disparut complet.
Interesant e insa faptul ca aceste legende care leaga numele frantuzesc Syrah de numele orasului iranian Shiraz au origine franceza. Cartea Œnologie Française, editata in anul 1826, spune ca, potrivit traditiei locale, soiul (Scyras) a fost adus din Shiraz, Persia, de catre un pustnic din munti.
O a treia legenda, la fel de inconsistenta din punctul de vedere al dovezilor stiintifice si oenologice, spune ca acest soi de struguri a fost adus din Siracuza de catre legiunile Imparatului roman Probus, undeva dupa anul 280.
Termenul shiraz a fost folosit prima data in Australia, in vremurile moderne – inainte insa documentele din aceasta tara mentioneaza termenul scyras. Pornind de aici, s-a speculat ca numele shiraz provine din syrah, prin termenul intermediar scyras. Numele de shiraz a inlocuit, treptat, termenul scyras in Australia, la mijlocul secolului al XIX-lea, iar sursele britanice amintesc de Shiraz deja din 1830, astfel ca nu exista dovezi care sa ateste ca numele e originar din Australia, chiar daca vinul australian a facut popular acest termen si chiar daca, din punct de vedere lingvistic, este vorba despre efectul limbii engleze asupra unui termen frantuzesc.

Vinul Syrah de la Corcova insoteste foarte bine carnea rosie cu sosuri condimentate sau vanatul. De o culoare rosu rubiniu, vinul se remarca prin aroma ce evolueaza de la cea de fructe de padure negre supra-coapte la cea de boabe de cafea prajita. Gustul cuprinde arome de cirese negre pietroase si note de condimente usor picante, iar finalul este de ciocolata cu o nuanta extrem de fina.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy