Sambata, 19 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Corcova Corpolent, picant, delicios: Syrah


Corpolent, picant, delicios: Syrah

Email Imprimare

Cateva sticle cu Syrah cresc valoarea oricarei vinarii. Cu acest vin delicios, robust si corpolent, care imbatraneste foarte bine, nu vei da gres niciodata... Alaturi de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Merlot, Syrah-ul face parte dintre cele sase mari soiuri de struguri care au succes pe intregul mapamond. Din ce in ce mai popular in intreaga lume, in Africa de Sud si Australia (producatorul mondial numarul unu) este numit shiraz, iar in alte parti, hermitage sau marsanne noir.

Syrah-ul, un soi cu coaja inchisa la culoare, e utilizat singur sau in cupaje. Da, superbe vinuri rosii sau rose, corpolente, puternice, colorate, cu aciditate medie, cu un gust general picant, piperat. Insa nuantele acestui gust, date de caracteristicile solului pe care e cultivata vita-de-vie, sunt nenumarate, impletind fructele si condimentele picante: de la prune, stafide negre, masline negre (mai ales vinul invechit), mure, cirese, ciocolata amaruie, scortisoara pana la capsuni, cocos, eucalipt, smochine, menta, lemn de santal, cimbru, violete sau vanilie. In functie de modul de producere, Syrah-ul poate fi mai fructat, mai dulce sau mai sec. Daca provine din zone cu temperaturi mai ridicate, predominante vor fi nuantele fructate, iar climatele cu temperaturi mai scazute vor genera un Syrah mai picant.
Syrah-ul poate fi savurat din plin alaturi de carne de porc, biftec, carne de miel, vanat, carne de rata, branza, tocana, meniuri vegetariene sau carne la gratar sau la grill, dar si cu mancaruri mai picante, cum ar fi cele din bucatariile indiana, mexicana sau africana.
Cele mai cunoscute vinuri Syrah sunt cele de pe valea Rhone-ului: Cote Rotie, Cornas, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage in nord, Cotes-du-Rhone, Gigondas, Chateauneuf-du-Pape si Vacqueyras, care sunt cupaje cu Grenache, in sud. Australia exporta cel mai mult Syrah, fiind axata pe doua categorii: vinuri de calitate, dar cu pret convenabil, si vinuri premium, foarte scumpe.
Syrah nu trebuie confundat cu Petit Syrah, care reprezinta un soi diferit, cultivat mai ales in California. Iubitorii Syrah-ului au parte chiar si de o competitie internationala, Syrah du Monde, care are loc in fiecare an, in castelul din frumosul orasel Ampuis, Franta. Festivalul e recunoscut pentru faptul ca pastreaza cele mai inalte si rafinate standarde ale degustarii vinurilor, alegand membrii juriului cu mare grija.
Soiul Syrah s-a adaptat cel mai bine in Spania, Italia, Chile si SUA (California, Oregon, Washington). La noi, soiul Syrah s-a adaptat foarte bine pe insoritele dealuri ale Corcovei, unde a fost adus de Serban Damboviceanu. Convins de valoarea vinurilor romanesti, Serban Damboviceanu munceste cu pasiune, pentru a reda vinurilor de Corcova gloria de altadata.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy