Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Corcova Sticla standard nu-i destul, Magnum e cool!


Sticla standard nu-i destul, Magnum e cool!

Email Imprimare

Sticlele de vin au mai multe marimi, fiind denumite diferit, cu multa imaginatie – unele dintre ele, dupa regi sau personalitati din Biblie. E interesant de stiut ca sticla obisnuita de 750 de mililitri a devenit un standard doar de putina vreme. In ultima perioada, devine insa din ce in ce mai populara sticla Magnum, de doua ori mai mare decat cea obisnuita. Oare de ce?

In primul rand, pentru ca traim in epoca supradimensionarilor, in care "mai mare e mai bun", in care totul e "big", "super-big", "giant" sau "jumbo". Astfel, este normal sa vedem din ce in ce mai multe sticle de vin Magnum prin cluburi de noapte, aduse la mese cu artificii si fanfara. In multe baruri occidentale, sampania si vinul se toarna acum in pahare din sticle Magnum, pentru spectaculozitate.
Dar, pe langa faptul ca e ceva “cool”, la moda, sticla Magnum are cateva avantaje dovedite. Unul dintre ele este ca dintr-o asemenea sticla pot degusta, dintr-o data, mai multe persoane, un grup de prieteni, fie ca petrec in club, in bar sau acasa. O sticla Magnum va va fi suficienta pentru a servi opt pana la zece invitati. Si va trebui sa deschideti un singur dop, nu doua!
Apoi, multi iubitori ai vinului sustin ca licoarea e mai gustoasa daca o bei dintr-o asemenea sticla. Si... s-ar putea sa aiba dreptate! Stim ca oxigenul este dusmanul vinului, iar sticla Magnum, avand un dop identic cu cel al unei sticle standard, lasa sa intre acelasi aer la o cantitate dubla de vin, astfel ca oxigenul va dauna mai putin.

Marimi si denumiri
Iata dimensiunile standard ale sticlelor de vin si numele lor:
187,5 mililitri (un sfert de sticla standard) – Piccolo (it.), quarter bottle, snipe, split sau pony (engl.);
250 mililitri (33% din sticla standard) – Chopine (fr.; masura de volum traditionala franceza);
375 mililitri (o jumatate de sticla standard) – Demi (fr.) sau half, half bottle, split (engl.);
378 mililitri (50,5% din sticla standard) – Tenth (engl.; o zecime dintr-un galon american);
500 mililitri (67% din sticla standard) – Jennie (in galeza, "White Spirit");
620 mililitri (83% din sticla standard) – Clavelin;
750 mililitri (sticla standard) – Full (engl.);
757 mililitri (101% din sticla standard) – Fifth (engl.; o cincime dintr-un galon american);
1,5 litri (2 sticle standard) – Magnum;
2,25 litri  (3 sticle standard) – Marie Jeanne, Tregnum sau Tappit Hen;
3 litri (4 sticle standard) – Double Magnum sau Jeroboam;
4,5 litri (6 sticle standard) – Rehoboam;
6 litri (8 sticle standard) – Impériale (fr.) sau Matusalem;
9 litri (12 sticle standard) – Mordechai sau Salmanazar;
12 litri (16 sticle standard) – Balthazar;
15 litri (20 de sticle standard) – Nabucodonosor;
18 litri – Melchior;
20 litri – Solomon;
25 litri – Sovereign (engl.; suveran);
27 litri – Primat;
30 litri – Melchisedec.
Sticla de 500 de mililitri este preferata pentru vinurile Tokaj, Jerez si Sauternes, precum si pentru alte vinuri dulci.
Sticla de 620 de mililitri a fost folosita initial pentru vinul galben (vin jaune), un vin alb produs in departamentul Jura, din estul Frantei, din struguri din soiul Savagnin.
Sticla de 3 litri a fost numita Jeroboam, dupa primul rege al Regatului de Nord, amintit in Biblie. Dar acest nume indica marimi diferite in regiuni diferite ale Frantei. Biblicul Matusalem a fost omul care a trait cel mai mult. Mordechai a fost, tot in Biblie, varul reginei Estera a Persiei. Salmanazar a fost un rege asirian, Nabucodonosor, un renumit faraon egiptean, Solomon, fiul lui David, unul dintre cei mai importanti regi al Israelului, Balthazar si Melchior, doi dintre Magii Noului Testament, in traditia crestina timpurie, iar Melchisedec, un important patriarh si rege al Salemului, cunoscut in multe culturi orientale, mentionat si in Zohar-ul evreiesc.
Sticlele de sampanie de aceleasi litraje sunt numite diferit.

Soiuri si culori
In general, sticlele de vin se vand cu un dop de pluta sau din cauciuc, dar, de curand, au inceput sa se caute sticlele care au dop cu filet. De cele mai multe ori, dopul de pluta e acoperit cu o capsula protectoare (foil, engl.). Unele vinuri sunt fermentate direct in sticla, in timp ce altele sunt imbuteliate doar dupa fermentatie.
In mod traditional, pentru anumite vinuri sunt utilizate sticle de o anumita culoare.
Bordeaux: vinul rosu e imbuteliat in sticle de un verde inchis, vinul alb sec, in sticle de un verde deschis, iar vinul dulce in sticle transparente.
Burgund si vinurile din valea Rhône-ului: verde inchis.
Vinul din regiunea Mosel (Germania) si vinul de Alsacia: verde inchis sau mediu – unii producatori folosesc, in mod traditional, sticle de culoarea chihlimbarului.
Rhine: culoarea chihlimbarului, dar unii viticultori folosesc sticle verzi.
Champagne: in mod obisnuit, sticle de un verde inchis pana la mediu. Sampaniile rosé sunt imbuteliate, de obicei, in sticle transparente sau verzi.
Sticlele transparente sunt acum foarte populare, fiind preferate de marii producatori de vinuri albe din Noua Zeelanda, Canada sau Grecia. Cele mai multe vinuri rosii din lume sunt imbuteliate inca in sticle verzi.
Sticla Magnum de 1,5 litri a patruns recent si pe piata din Romania, gratie producatorului autohton Corcova Roy & Damboviceanu. Dupa lansarea marcii Corcova, in 2010, au fost puse in vanzare mai multe vinuri, inclusiv un Rosé Merlot 2009, foarte apreciat vara trecuta. Epuizat in scurta vreme, acesta a fost inlocuit de productia din 2010, obtinuta din Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah si Pinot Noir, avand drept rezultat un plus de calitate. In afara de acest Rosé, imbuteliat in clasica sticla de 0,75 litri, acum Corcova introduce o noutate absoluta in Romania: Rosé Magnum (1,5 litri).
Rosé Magnum Corcova 2010 este rezultatul imbinarii armonioase dintre Syrah si Pinot Noir, cu o tusa de Merlot. Acest vin impozant promite prin culoarea roz pal si prin aroma intensa cu note de capsuna, coacaza si para, surprinzand admirabil prin gustul rotund, lung, dominat de fructe rosii. Tinand cont de productia limitata la 2.000 de sticle recomandam consumul imediat, pastrand moderatia cuvenita!

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy