Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Corcova Pinot Noir, un soi nobil


Pinot Noir, un soi nobil

Email Imprimare

Pinot Noir este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri cultivate in scopul obtinerii vinului. In secolul I d.H., romanii produceau deja vin din Pinot Noir. Dupa ce au cucerit Galia, romanii au descoperit ca triburile galilor beau un vin foarte gustos, obtinut din struguri Pinot Noir salbatici si pe care il pastrau in butoaie din lemn. Se spune ca imparatii Romei au ravnit la acest vin timp de peste 300 de ani...

Cateva secole mai tarziu, atunci cand barbarii au invadat teritoriul Frantei de astazi, vinul a ramas o prioritate, iar productia era asigurata de oamenii locului.
Totusi, supravietuirea acestui soi de struguri pana astazi se datoreaza, in mod neasteptat, calugarilor catolici. Acestia foloseau Pinot Noir in realizarea sacramentelor religioase, iar aprobarea Bisericii a contat foarte mult pentru masele de oameni, care l-au preferat altor vinuri. Deja din secolul al VI-lea, Burgundia fusese impartita in mai multe podgorii, care erau, toate, detinute de bisericile locale.
Odata cu Revolutia Franceza din 1789, podgoriile burgunde au fost luate Bisericii si redistribuite familiilor din regiune. Acest lucru a dus la formarea mai multor podgorii mici si independente, de familie. De atunci, soiul Pinot Noir a fost cultivat in Burgundia, cu mare succes, aceasta fiind singura regiune din lume in care acest soi nobil a oferit o productie constanta, neintrerupta in timp.
Pinot Noir este un soi de struguri rosii, insa poate fi folosit si in vinuri rosé, in Champagne si chiar in vinuri albe. Pentru vinuri seci nu prea este cerut, ci mai mult pentru vinuri spumante. Specialistii considera ca acest soi produce unele dintre cele mai bune vinuri posibile. Creste peste tot in lume, fiind cultivat in majoritatea podgoriilor. Totusi, cultivarea lui este foarte dificila, caci cere conditii optime. Climatul cel mai potrivit este cel in care zilele sunt calde, iar serile mai racoroase. De asemenea, din cauza cojii foarte subtiri, strugurii Pinot Noir pot putrezi si sunt foarte sensibili la fungus.
Din cauza greutatii cu care este cultivat acest soi, vinul Pinot Noir se produce in cantitati mai mici decat alte vinuri rosii si este un pic mai scump.
Acest soi produce usor mutatii, iar unele dintre ele produc vinuri populare: Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Meunier. In anul 1990, Franta cultiva 46 de soiuri mutante de Pinot Noir diferite, iar in Africa de Sud s-a realizat chiar o matisare cu soiul Cinsaut, obtinandu-se o varietate distincta de Pinotage.
Vinul Pinot Noir are o corpolenta usoara pana la medie, iar aroma sa dulce aminteste de coacaze rosii, de zmeura si mure sau chiar de prune si cirese. Anumite conditii de cultivare pot induce o aroma lemnoasa. Culoarea vinului este, in general, mai deschisa decat a altor vinuri rosii, deoarece in coaja bobului de strugure exista mai putini pigmenti decat la alte soiuri.
Pinot Noir este unul dintre cele mai versatile vinuri din punctul de vedere al mancarurilor cu care se potriveste. Merge bine cu sunca, carne de miel, carne de porc si carne de pasare de curte, precum si cu peste, sosuri cu smantana, condimente picante.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy