Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Eticheta… vinului

Email Imprimare

Atunci cand organizam o petrecere la noi acasa, trebuie sa stim cateva reguli de baza in ceea ce priveste vinul, mai ales daca dorim sa ne impresionam invitatii.
In primul rand, atunci cand alegem vinul trebuie sa tinem cont de patru elemente: soiul de struguri, regiunea, anul de productie si producatorul. Soiul de struguri defineste gustul vinului, dar si regiunea isi pune amprenta asupra acestuia – in zonele mai reci strugurii nu se coc complet, astfel ca vor da vinuri mai usoare, in timp ce vinul provenit din regiuni calde este mai corpolent. Anul de productie poate influenta calitatea vinului, pentru ca in unele regiuni climatul difera de la an la an. Producatorul are si el o mare influenta asupra vinului, deoarece el decide cand se culeg strugurii si cat timp stau la fermentat.

Daca organizam o petrecere importanta si nu cunoastem preferintele oaspetilor, este bine sa avem la dispozitie atat vinuri albe, cat si vinuri rosii. Vom alege vinuri care sunt usor de baut si care se potrivesc bine cu mancarea care va fi servita. Iata cateva sugestii: Sauvignon Blanc ca vin alb usor; Riesling ca vin alb care se potriveste cu multe preparate culinare; Rose ca vin usor; Pinot Noir ca vin rosu ce merge cu multe mancaruri.
Este bine sa stim ca aperitivele se pot servi cu vinuri spumante, iar daca vor fi mai multe tipuri de vin la masa, ordinea este: vinul alb inainte de vinul rosu; vinul usor inainte de vinul corpolent; vinul sec inainte de vinul dulce; vinul obisnuit inainte de vinul mai bun.
Daca se vor servi doua feluri de vinuri, pentru patru invitati vor fi doua sticle din fiecare vin, iar pentru doisprezece invitati, sase sticle din fiecare vin. Daca se vor servi trei feluri de vinuri, pentru patru invitati vor fi cate o sticla din fiecare vin, iar pentru doisprezece invitati, patru sticle din fiecare vin.
Vinurile pentru desert sunt considerate separat. Acestea pot fi servite chiar ca desert sau pot insoti un desert. Cantitatile sunt mult mai mici, iar sticlele sunt si ele mai mici - jumatate fata de sticla de vin de masa.
Pentru petreceri mai mari, putem cumpara vinuri in sticle mai mari decat standardul de 750 ml, de exemplu in sticle Magnum (1,5 l). Paharul pentru vin se va aseza in fata farfuriei, in partea dreapta, alaturi de paharul pentru apa.
Temperatura la care vom servi vinurile difera in functie de acestea. A servi un vin prea rece inseamna a-i masca gustul aromat; in plus, notele amarui dispar. Iar a-l servi prea cald il va face sa para searbad si prea alcoolizat.
Pentru a nu-si pierde buchetul si a nu se evapora, un vin rosu se serveste la o temperatura putin sub cea a camerei: 18°C. Caldura reduce gustul astringent al taninilor – pentru a diminua gustul puternic al unui vin rosu bogat in tanini, il vom servi la o temperatura mai mare decat un vin vechi sarac in tanini.
Vinurile usoare si deschise la culoare se servesc reci – in general, cu cat un vin este mai dulce, cu atat mai rece va fi servit. Totusi, daca sunt racite prea mult, ele isi vor pierde gustul si buchetul. Vinurile albe, rose si cele pentru desert se tin la frigider intre 30 de minute si 3 ore inainte de servire, iar vinurile spumante, aproximativ o ora.
Putem raci vinurile intr-un vas mare umplut jumatate cu apa si jumatate cu gheata. Putem adauga si sare. Apa grabeste topirea ghetii, iar sarea inteteste racirea. Pentru o racire uniforma, vom introduce sticla de vin pana la gat si o vom invarti usor, din cand in cand. Vinurile albe, rose si de desert vor fi tinute in vasul cu gheata 10-15 minute. Sampania si vinul spumant se tin la fel in vasul cu gheata si apa, 30-45 de minute, dar nu li se adauga sare, caci racirea brusca le va deteriora gustul.
In frigider, vinurile albe si rose se tin aproximativ 5-10 minute, iar sampania, 10-20 de minute sau pana cand sticla este rece la atingere.

Recomandare Rose Magnum Corcova
Rose Magnum Corcova este rezultatul imbinarii armonioase dintre Syrah si Pinot Noir, cu o tusa de Merlot. Acest vin impozant promite prin culoarea roz pal si prin aroma intensa cu note de capsuna, coacaza si para, surprinzand admirabil prin gustul rotund, lung, dominat de fructe rosii. Rose Magnum Corcova este extrem de apreciat datorita cantitatii de vin tocmai potrivite pentru o seara agreabila in compania prietenilor, dar si datorita aspectului impozant. Ca si in cazul vinurilor disponibile in sticle "normale", produsul propriu-zis, nu doar ambalajul, trebuie sa corespunda si el asteptarilor, iar in cazul Rose Magnum Corcova asteptarile (mari!) sunt satisfacute de combinatia fericita dintre Syrah, Pinot Noir si Merlot.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy